Akıllı Telefonlarınız İçin Mikro Lens
Şüphesiz ki hayatımızda yer alan en önemli teknolojilerden biri de akıllı telefonlar. Sahip olduğu özellikler ile hayatımıza büyük bir ölçüde kolaylık sağlayan akıllı telefonlar, uygulama geliştirenlerin sundukları ürünler ile hızla etkisini arttırmakta. Yaratıcılıkta sınır tanımayan mobil dünya da fiziksel çözümlerde ilgi çekmekte. Akıllı telefonu mikroskoba dönüştürebilen “Micro Phone Lens” isimli ürün, bu alanda son zamanların yaratıcı yeniliklerinden biri.
13.10.2013 tarihli yazı 13217 kez okunmuştur.
Akıllı telefonların en önemli özelliklerinden biri de yapılarında bulundurdukları kameralardır. Günümüzde insanlar, yaşamlarında anlık fotoğraf çekimleri için çoğunlukla mobil cihazlarını tercih etmektedir. University of Washington mezunu olan Thomas Larson tarafından geliştirilen mikro lens projesi, mobil cihazlarımızın kameralarının kullanım alanları arasına bir yenisini daha ekliyor. Geliştirilen bu proje ile laboratuvar çalışmaları bile akıllı telefonlarımız aracılığıyla yürütülebilecek.
►İlginizi çekebilir: Doğadaki Gizem Elektrik
Mikro Lens Teknolojisinin Teknik Özellikleri
Akıllı telefonlarımızı makro çekim özelliği ile mikroskoba çevirebilen mikro lens, 5MP ve üzeri kameraya sahip akıllı telefonlara yerleştirilerek kullanılabiliyor. 6 milimetrelik bir çapa sahip olan bu lens, 15x ila 60x yakınlaştırma yapabilme özelliğini telefona kazandırıyor. Aynı zamanda lens, cam ile aynı derecede optik özelliğe ve kirlendiğinde yıkanabilme opsiyonuna sahip. Ayrıca platin katalizör silikon teknolojisi ile üretilen bu lens ultra kompakt objektife sahip. Kickstarter projesi olarak ortaya atılan bu yenilik çok yakında akıllı telefonlarımız için önemli bir aksesuar olarak vazgeçilmez bir hal alacak. Yapılacak geliştirmeler ile 150x e kadar yakınlaştırma özelliği olması hedeflenen bu lens, sağlık alanındada önemli bir yere sahip olacak.
Aşağıdaki videoda kullanım örneklerini görebilirsiniz:
Aşağıdaki videoda kullanım örneklerini görebilirsiniz:
Benzer Bir uygulama, Türk Bilim Adamı Tarafından Yapılmıştı
California'daki Los Angeles Üniversitesi'nde (UCLA) Elektrik Mühendisliği Bölümü'nden Profesör Aydoğan Özcan, geliştirdiği Cellophone ile, cep telefonu üzerinde yapılacak bazı değişikliler sayesinde sıvı örneklerinde mikrop ve bakterilerin bulmasını sağlıyor. Özcan’ın geliştirdiği bu yeniliğin diğer örneklerinden farkı ise lens içermemesi. Bu alanda gerçekleştirilen Lensli uygulamaların en önemli çalışma prensibi, örneğin büyütülerek mikroskobik görüntünün yakalanması. Bu projede cihaz, örneği büyüten lenslerle görüntülemek yerine hücre ve bakterilerin gölgesini izliyor. Özcan, mikro boyuttaki bakterilerin tanınmalarını sağlayan kendilerine has birer gölge şekli olduğunu belirtiyor.
Görüntüler özel bilgisayar kodları ve rekonstrüksiyon algoritmalarıyla işleniyor. Özel bir ışık kaynağı ve telefon kamerasıyla alınan görüntüler, işlenmek için bir bilgisayara gönderilip sonuçlar da kısa mesajla alınıyor. Dünyada 5 milyara yakın cep telefonu aboneliğinin olduğu düşünüldüğünde bu buluş, özellikle tıbbi cihazların yetersiz olduğu bölgelerde mutlak bir çözüm oluşturuyor.
Aşağıdaki Resimlerde Cihazın Yapısal Teknik Özelliklerini İnceleyebilirsiniz:
►İlginizi çekebilir: Yeşilden Gelen Enerji Biyokütle
2012’deki En Parlak 10 Bilim Adamı Arasında
ABD’nin California Üniversitesi’nde (UCLA) görevli 32 yaşındaki Prof. Dr. Aydoğan Özcan, kendi laboratuvarında geliştirdiği kan tahlili yapan cep telefonu sayesinde ABD’nin en çok okunan dergilerinden Populer Science’ın Ekim 2012 sayısında, “Tüm dünyada 2012 yılının en parlak 10 bilim adamı” arasında gösterildi.
Mikro Lens Takılı Akıllı Telefon ile Çekilmiş Görüntüler
►İlginizi çekebilir: Gelecekteki Akıllı Telefonlar Hipokrat Yeminli Olacak
Mikro Lens İle Çekilmiş Polen
Mikro Lens İle Çekilmiş Yağ
Kaynak
►Wonderfullengineering
►Kickstarter
►Ntvmsnbc
►Wonderfullengineering
►Kickstarter
►Ntvmsnbc
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.