Türkiye Sonbaharda 4. Sanayi Devrimini Yaşayacak
Günümüzde büyük bir hızla hayatımıza giren internet, “dijitalleşme” kavramını da beraberinde getirdi. Yaşamımızda büyük değişikliklere yol açan bu kavramlar, endüstride de büyük bir devrim yaratmaya hazırlanıyor. İlk defa Almanya’nın gündeme getirdiği 4. Sanayi Devrimi, dijital fabrikalarla birlikte birbirleriyle bağlantılı ve iletişimde olan üretim hatlarını oluşturmayı hedefliyor. Detaylar haberimizde.
02.03.2016 tarihli yazı 11677 kez okunmuştur.
4. Endüstriyel Devrim: Endüstri 4.0
Endüstrinin tarihsel gelişimine bakıldığında, su ve buhar gücünün endüstride kullanımı 1. Endüstriyel Devrim olarak nitelendirilirken, 2. Endüstriyel Devrim elektriğin kullanımı ve beraberinde toplu üretim hattı organizasyonun uygulanması ile gerçekleşmiştir. 1995 yıllarının başlarında geliştirilen otomasyon sistemlerinin, mevcut üretim sistemlerine entegre edilmesi sayesinde tesislerin otomatikleştirilmiş üretime geçmesiyle, 3. Endüstriyel Devrim başlamıştır.
Endüstri 4.0 ile modüler yapılı akıllı fabrikalar kapsamında, fiziksel işlemleri siber-fiziksel sistemlerle izlemek, fiziksel dünyanın sanal bir kopyasını oluşturmak ve merkezi olmayan kararların verilmesi hedeflenmektedir. Nesnelerin interneti ile siber-fiziksel sistemler birbirleriyle ve insanlarla gerçek zamanlı olarak iletişime geçip işbirliği içinde çalışabilecektir.
Siemens’in Dijital Fabrikası Amberg, 4. Sanayi Devriminde Örnek Teşkil Edecek
1989 yılında, Almanya’nın Amberg şehrinde kurulan Siemens Amberg Fabrikası, yaklaşık 1200 personele ve 10.000 m2’lik üretim alanına sahiptir. Endüstriyel otomasyon sistemleri için birçok ürün grubunun üretildiği fabrikadaki iş süreçlerinin %75’lik bölümü makineler ve bilgisayarlarla yürütülüyor. İnsan gücü ise sadece üretimin başlangıcında ve üretim bandının üzerinin düzenlenmesi aşamasında kullanılıyor.
‛‛Amberg fabrikasındaki iş süreçlerinin %75’i
insansız gerçekleşiyor.’’
Dakikada 1 ürünün üretildiği fabrikada, SIMATIC Otomasyon Sistemleri için 1000’in üzerinde ürün çeşidi üretiliyor. Ayrıca fabrikadaki üretimde SIMATIC kontrolüyle gerçekleşiyor. Amberg’de birçok üretim aşamasının otomatikleştirilmesinin yanı sıra ürün kalitesinin de %99,9986 oranında olması oldukça etkileyici. Ürünler dünya genelindeki 60.000 müşteri için 24 saatlik bir süre içerisinde sevkiyata hazır hale geliyor.
Türk Endüstrisi Sonbaharda 4. Sanayi Devrimini Yaşayacak
Siemens Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy, Türkiye’nin 30 yıl içinde Endüstri 4.0 sürecini tamamlayacağını öngörerek, “Türkiye bu sefer bu treni diğer sanayi devrimlerinde olduğu gibi kaçırmayacak. Özel sektör ve kamu bunun için çok sıkı bir şekilde birlikte çalışıyor. Türkiye’nin de yakın bir gelecekte akıllı ve otomasyon seviyesi yüksek üretim hatları olacak” diye konuştu.
Türkiye Bu Sefer Sanayi Devrimini Iskalamayacak
Türkiye’nin Endüstri 4.0 yol haritasının sonbahara doğru tamamlanacağını belirten Ersoy, "Türkiye ilk defa bir sanayi devrimini ıskalamayacak, 4.Sanayi Devrimi Almanya’dan sadece üç yıl sonra başlayacak. Almanya bunu 20 yılda tamamlama hedefi koydu. Biz de 30 yılda tamamlayabiliriz. Önümüzde bunun gerçek olmaması için hiçbir engel yok" diye konuşarak Türkiye’nin bu alana hızlı bir giriş yaptığına dikkat çekti.
Dünya’nın Gündemi Endüstri 4.0
20 - 23 Ocak 2016’da Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nun ana teması Endüstri 4.0 olarak anılan Dördüncü Endüstri Devrimi oldu. Forum boyunca birçok konuşma, panel ve oturumda ele alınan Dördüncü Endüstri Devrimi hakkında, forum öncesinde bir rapor da hazırlandı.
Forum boyunca düzenlenen oturumlarda Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucusu Alman Ekonomist Profesör Klaus Schwab Dördüncü Sanayi Devrimi’nin önümüzdeki yıllarda iş yapış ve yaşama şekillerimizi temelden değiştireceğini söylerken, Yale Üniversitesi Ekonomi Profesörü, 2013 Nobel Ödüllü Robert J. Shiller “Yangın sigortası yaptırmak için evinizin yanmasını bekleyemezsiniz. Biz de Dördüncü Endüstri Devrimi’ne hazırlanmak için toplumumuzun kökten altüst olmasını bekleyemeyiz” dedi.
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.