Akkuyu Nükleer Santrali ÇED Raporundan Önemli Ayrıntılar
Mersin Akkuyu'ya kurulacak olan santral Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacaktır. Akkuyu NGS AŞ eksikleri tamamlayarak ÇED raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına geçtiğimiz günlerde tekrar sunmuştur. Bu rapor santralin çevresel etkilerinin yanı sıra güvenlik tedbirlerini de içermektedir. 3 bin sayfalık raporda belirtildiği gibi santral, güvenlik önlemleri doğal ve teknolojik etkenler hesaba katılarak tasarlanmıştır.Raporun öne çıkan başlıklarını sizler için derledik.
15.09.2013 tarihli yazı 13966 kez okunmuştur.
Tasarım Ötesi Olay
Tükiye'nin ilk nükleer santrali olacak olan Akkuyu nükleer santrali, 8 şiddetindeki depremlere dayanabilecek ve 9 şiddetindeki bir depremde kendisini otomatik olarak kapatacak şekilde tasarlanmıştır. 20 ton ağırlığında Fantom RF-4E uçağının 215 m/s hızda çarpma ihtimalini tolere edebilecek mukavemete sahiptir. 400 ton ağırlığında bir Boeing 747-400 uçağının 200 m/s hızda çarpması ile ortaya çıkacak yakıt alevlenmesi ise tasarım ötesi olay olarak değerlendirilmiştir.
Bu tarz bir kaza esnasında santralin çalışması otomatik olarak duracak ve reaktörün soğutma sistemi ayrı bir güce gerek kalmadan otomatik olarak çalışacaktır. Bu tip durumlar santrallerde meydana gelen kazalardan daha ciddi durumları içermektedir. Reaktör korunun erimesi durumunda ise bu erimiş yakıt özel bir araç vasıtası ile reaktör binası içinde tutulacak ve bu sistem sayesinde kristalleşene kadar soğutulabilecektir.
Akkuyu bölgesi uygun jeolojik yapısı ve tsunamilere karşı koruma sağlayabilecek kıyı yapısına sahip olduğu için tercih edilmiştir. Santral tasarımına su seti, deniz duvarları ve bölme perdeleri dahil edilmiştir. Bu yapılar sayesinde santral olası sel tehlikelerinden korunabilecektir. Raporda bölgedeki taşkın seviyesinin 10 metreyi geçmemesi nedeniyle tsunami ve benzeri taşkın durumlarının santral için tehlike teşkil etmediği de belirtilmiştir.
Özel Güvenlik Bölgesi
Santralin güvenliğinin sağlanması için proje sahası 'Özel Güvenlik Bölgesi' olarak ilan edilecektir. Proje sahası tel örgü ve çevrimiçi izleme sistemi ile korunacaktır. Ayrıca yapının duvar, zemin ve tavanları radyasyondan korunmak için yeterli kalınlıkta uygun malzemeler ile kaplanacaktır.
KAYNAK:
►akkunpp.com
KAYNAK:
►akkunpp.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Nasıl Dönüşür I Elektrik 4.0
- Nasıl Dönüşür I Fosil Yakıt
- Nasıl Dönüşür I Kompost
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.