"Anadolu Markaları" ödüllerini aldı
Markalaşmayı teşvik etmek amacıyla, Finansbank ile Capital ve Ekonomist dergilerinin işbirliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) katkılarıyla düzenlenen “Anadolu Markaları 2009” yarışması ödül töreni gerçekleştirildi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 'Anadol'u markalaştıramadık fakat elbirliğiyle Anadolu'yu markalaştırmayı başaracağız' dedi. Nihat Ergün, Finansbank ile Capital ve Ekonomist dergilerinin işbirliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin katkılarıyla düzenlenen 'Anadolu Markaları 2009' yarışmasının ödül töreninde yaptığı konuşmada şunları kaydetti: 'Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler sınıfında yer alan Çin'den 18, Brezilya'dan 7, Hindistan'dan ise 4 marka bu listeye girmeye başardı. Ülkemizin sahip olduğu potansiyel, dünya çapında markalar çıkartmaya elverişli olmasına rağmen bu listeye niçin giremediğimizi iyi analiz etmeliyiz.'
Bakan Ergün, özellikle dünya pazarlarında daha fazla yer almak ve Türkiye'nin dünya ticaretinden aldığı payı artırmak için uluslararası markalar çıkarmak gerektiğini vurgulayarak, 'Türkiye, büyük bir ülke olma iddiasını taşıyorsa, tüm dünyada tanınan ve kabul gören markalar oluşturmak zorundadır' dedi. Markalaşmanın, bir kimlik belgesi niteliğinde olduğunu belirten Bakan Ergün şöyle konuştu: 'Zamanında, Anadol markalaşmaya müsaitti ama Anadol'u markalaştırmayı başaramadık. Ancak Anadolu'yu elbirliği ile markalaştırmayı başaracağız.'
Türkiye'nin içinde bulunduğu sürecin, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak için büyük ve kaçınılmaz bir fırsat olduğunu da dile getiren Bakan Ergün, 'Bu ülke, Avrasya'nın üretim ve teknoloji merkezi olmaya aday bir ülkedir' dedi.
'4 yılda 4.200 KOBİ ile biraraya geldik'
Marka yaratmanın çok ciddi bir çaba gerektirdiğini, şirketlerin bu konuda desteklenmesinin büyük önem taşıdığını belirten Finansbank Genel Müdürü Sinan Şahinbaş ise, 'Anadolu Markaları Yarışması'nı, ülkemizin gayri safi milli hasılasının yaklaşık yüzde 80'ine hitap eden Anadolu'daki kuruluşları, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da markası haline getirme hedefi ile 4 yıl önce başlattık. Yarışmamızın bilgilendirme toplantıları kapsamında bugüne kadar 16 ilimizde, 4.200 KOBİ ile biraraya geldik. 4 yılda, yarışmamıza toplam 300 firma başvurdu. Finansbank olarak, tüm yurt çapında KOBİ'lerin gelişimine destek olduğumuza ve projemizle onların ufkunu açtığımıza inanıyoruz' dedi.
Markalaşmanın uzun bir yolculuk olduğunu belirten Ekonomist ve Capital Dergileri Yayın Direktörü Rauf Ateş ise 'Anadolu'yu karış karış gezdik, çok yol katettik. Amacımız bir yerden başlamaktı. Anadolu Markaları Yarışması'nın bundan sonraki girişimlere örnek olmasını diliyoruz' dedi.
11 ilden 15 firmaya ödül
Dördüncüsü düzenlenen yarışmada Manisa, Konya, Ankara, Antalya, İzmir, Bursa, Afyon, Çanakkale, Kütahya, Balıkesir ve Hatay'dan ticaret, imalat, tarım ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren 15 firma ödül aldı.
Gecede ödüller, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Boydak, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, AMPD Başkanı ve Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, Birleşik Markalar Derneği Başkanı ve Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz ve T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından verildi.
Anadolu Markaları Ödüllerini kazananlar
Yarışma formatında yapılan düzenleme ile 2009 yılında şirketlere göre kategorizasyon yapıldı ve ödüller iki gruba ayrıldı. Birinci grupta 'Büyük Şirketler' değerlendirilerek, 'Ticaret, Tarım, Turizm ve İmalat' alt kategorilerinin her birinde en başarılı ilk 3 şirkete ödül verildi.
İkinci grupta ise cirosu 10 milyon TL'ye kadar olan şirketler, 'Küçük İşletmeler' kategorisinde yarıştı. Bu şirketler içinden markalaşma yolunda başarılı performans sergileyen ilk 3′ü seçilerek ödüllendirildi
Büyük İşletmeler
Tarım
1-Keskinoğlu Tavukçuluk-Manisa
2-Selva Gıda-Konya
3-Sultan Et-Ankara
Turizm
1-Calista-Antalya
2-Sueno-Antalya
3-Pamukkale-İzmir
Ticaret
1-Çilek Mobilya-Bursa
2-İkbal Gıda-Afyon
3-Doğtaş Mobilya-Çanakkale
İmalat
1-Hidromek-Ankara
2-Kütahya Porselen-Kütahya
3-İnci Akü-Manisa
Küçük İşletmeler
1-Pizza Pizza-İzmir
2-Esmen Kolonya-Balıkesir
3-Hat Boru-Hatay
'Anadolu Markaları 2009' yarışmasının sonunda kendi sektörlerinde birinci olan firmalardan birer kişiye ve 'Küçük İşletmeler' kategorisinden ilk 3 firmaya İngiliz marka danışmanlığı firması Brand Finance tarafından düzenlenecek 'Marka Danışmanlığı' eğitimi hediye edildi.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri