elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

OSD:
ÖTV Artışları Sanayiyi Olumsuz Etkileyecek

ÖTV artışlarının otomotiv yan sanayisinde maliyet artışı yaratacağını bildiren OSD, bunun da otomotiv sanayisinde talep daralmasına yol açacağını kaydetti.



A- A+
15.10.2011 tarihli yazı 7341 kez okunmuştur.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), ÖTV artışlarının sanayiyi olumsuz etkileyeceği görüşünü savundu.



OSD'den yapılan yazılı açıklamada, son yapılan ÖTV artışlarına ilişkin sanayinin görüşlerine yer verildi.



Açıklamada, 2010'un, küresel krizin etkilerinin hızla giderildiği ve otomotiv sanayisinde olumlu yönde önemli gelişme sağlandığı yıl olduğu vurgulanarak, "Dış pazarlarda derinleşen ekonomik kriz nedeni ile daralan ihracata rağmen, ülkemizde artan iç pazar talebi sayesinde bu gelişme 2011 yılında da ilk 9 ayda devam etti" denildi.



2011 yılı Ocak-Eylül döneminde toplam üretimin, 2010 yılı aynı dönemine göre yüzde 13 oranında artarak 884 bin adet düzeyinde gerçekleştiği hatırlatılan açıklamada, 2011 yılı Ocak-Eylül döneminde otomobil üretimindeki artışın yüzde 8 olduğu ve üretimin 477 bin adede yükseldiği belirtildi.



"2011 yılında bu gelişmeler ile sanayimizde AB ve ABD'de devam eden krize rağmen, toplam üretim olarak yeni bir rekor yılı beklenmekte idi" denilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:



"Motorlu taşıt araçlarında yapılan ÖTV artışları ile, motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçen fakat 2000 cm3'ü geçmeyenlerde yüzde 60 olan oran yüzde 80'e ve motor silindir hacmi 2000 cm3'ü geçenlerde ise yüzde 84 olan oran yüzde 130'a yükseltildi. Otomobillerde esasen yüksek olan vergiler bu suretle daha da arttırıldı.



Ayrıca sanayimizde üretim ve ihracatta önemli yer tutan ve tasarımı da Türkiye'de geliştirilen bazı hafif ticari araçlarda ÖTV oranının yüzde 10'dan yüzde 15'e yükselmesi sanayimiz için bir sürpriz oldu. İhracatımızın belkemiğini oluşturan bu segmentdeki üretim, Avrupa'daki kriz etkisi daha geçmediği için iç talep ile artıyordu. Bu sınıfta gerçekleştirilen aşırı ÖTV artışı sonrası iç talep azalarak, otomotiv sanayimizde üretimi olumsuz etkileyeceği değerlendirilmektedir. 2012'nin ise bu etkilenmenin daha fazla hissedileceği yıl olması beklenmektedir.



Öte yandan aynı Kararname ile sanayimizde finansmanda önemli yer tutan kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalatta Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisi oranı yüzde 3 den yüzde 6 ya çıkartıldı.



Bu artışın özellikle KOBİ niteliğindeki aksam ve parça üreten tedarikçilerimizde önemli finansman maliyeti artışlarına neden olması beklenmektedir.



Sonuç olarak, bu Kararname ile ortaya çıkan ÖTV ve KKDF artışlarının, sanayimizin üretimini ve finansman maliyetlerini olumsuz etkileyecek sonuçlar yaratması beklenmelidir."



Kaynak: dunya.com


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.