elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Arduino Eş Kurucusu David Cuartielles Röportajı

Arduino eş kurucusu ve Malmö Üniversitesi araştırmacılarından David Cuartielles ile geçtiğimiz aylarda Barselona’da gerçekleştirilen Maker fuarında bir röportaj yapıldı. Cuartielles, Özellikle nesnelerin interneti, veri protokolleri, iş modellerinin zorluğu ve uygulama program arayüzü (API) standartları ile ilgili sorulan soruları cevapladı.



A- A+
06.09.2016 tarihli yazı 14762 kez okunmuştur.

 

Uygulama Program Arayüzü (API) standartlaşma süreci nesnelerin interneti için haberleşme protokolünü yürüten bir kurum var mı?

Nesnelerin interneti ve endüstriyel alanların arasında bir fark vardır. Diğer alanlardaki makert kültürü, nesnelerin internetinde ki yapının karmaşık ve yatırımın çok fazla olması sebebiyle endüstriyel alana atlamıştır. Avrupa araştırma projesi olan erişimli mutfak üzerinde çalışmalarda bulundum. Yerli elektronik ürünler üretimine başladık ve Arduino kullanılarak yapılan devreler üzerinde internet bağlantısı oluşturuldu. Proje bittikten sonra yerli firmaları çalışmalarımızı görmeleri için davet ettik. Electrolux firmasından gelen biri projenin ilginç olmadığını, 30 sene önce mutfak bağlantısı ile ilgili denemeler yapıldığını ve piyasanın hazır olmadığını, internet bağlantısı olduğu için ekstra ödeme yapmak istenmediğini belirtti. Nesnelerin interneti ile ilgili sorunlarından biri de gerçekten kullanışlı bir uygulama alanı bulunamamış olmasıdır. Sütün eksildiğini bildiren buzdolabını kimler ister? Ancak Nest termostatları ve yangın alarmları ev cihazları içinde başaralı olmuş olanlarıdır ama bu cihazlarda bir ekrandan izlenmektedir.
Standartlaşma ile ilgili olarak, büyük kuruluşların uzun süreli durgunluğu ve küçük firmaların iyi fikirleri olmasına rağmen ortak nokta bulunamamasıdır.  Sorunlara farklı yaklaşımları vardır. Mesela AllSeen Alliance,şirketlerin birleşmesinive aynı protokolünü takip etmesini önermektedir. Bizde Apple Homekit ve Nest tarafından tasarlanan Google Wave protokolü var.

 

Başka büyük bir sorun ise çok ucuz olan geliştirme araçlarıdır. Arduino Genuino, diğer firmalarla rekabete girebilmek için ekonomik olarak tasarlandı. Bu modeli ekonomik olarak devam ettirmek için ücretli bir bulut tabanı oluşturuldu. Böylece daha ucuz ve kalitesiz cihazlar engellenmiş oldu. Ayrıca uygulama program arayüzü içeriğe dâhil edildi.

En büyük sorunlardan biri de bugün iletişim protokolündeki standartsızlık. Sadece bir zaman meselesi ve ben bunun cevabını bilmiyorum. Bu süreçte birçok firma öne çıkacaktır ve birçok firma da batabilir. Ayrıca uygun kablosuz haberleşme protokolü bulmak için büyük bir savaş var.

 


Avrupa komisyonu Wi-Fi ile çalışan projeleri kabul ediyor. Çünkü evlerde yüksek bir kullanım oranına sahip oluşu ve büyük ölçekli deneyler yapmak için uygunudur. Ancak diğer protokoller içinde ZigBee daha mantıklı görünmektedir çünkü kolay bir sisten inşa etmek mümkündür.  Daha sonra 3G ile yarışan SigFox gibi farklı iletişim altyapısı olan protokoller görüyoruz. Bunları sırasıyla pahalıdan ucuza sistemler takip etmektedir. Gerçekten karmaşık bir ekosistemdir.
 

Ekosistemde başka ne tür sorunlar bulunur?

Pil ve haberleşme olmak üzere iki büyük sorun vardır. Pil sorununun çözümü için sistemde tüketilen güç miktarı az ise cihaz kendi kendini kapatır.  Ancak bu Wi-Fi ve diğer protokollerde uygulanmaz. Wi-Fi çok fonksiyonlu bir protokol olmasının yanında verimlilik açışından batarya kullanımının ayarlanması gereklidir.

Şu anda nesnelerin interneti ile ilgili sorunlardan hangi uygulamamın hayata geçirileceğidir. Herkesin az ya da çok bu uygulamaları göreceğine inanıyorum.  2014 yılında IBM tarafından cihazların demokrasisi olarak adlandırılan bir çalışmaya başladı. IBM nesnelerin interneti hakkında gelişmelere neden oldu. Veri toplama ve istihbarat hizmeti veren IBM, mevcut iş modelinden farklı yeni bir internet yönetimi üzerinde çalışıyor. Blockchain ile entegre bir sisteme sahip ve böylece firmware güncellemeleri güvenli bir şekilde yapılabilir.

 

İş modellerinde ki ilginç sorunlardan biri de, firmaların kullanıcı verilerini yakalamak için yüksek kapasiteli veri tabanı ile az veri elde ettikleri API kullanarak daha sonra da bu verileri müzakere yoluyla değerlendirmeyi düşünüyor. Şu anda Google, Facebook, Twitter ve Microsoft gibi firmalar önde, diğer firmalar ise bir buzdolabı markası gibi görünüyor. Yakında bu iş modeli sona erecek ve veri tabanları bir yük olarak kalacaktır.
 

Nesnelerin interneti projeleri, mevcut teknolojilere göre nasıl doğru kararlar alacak?

Benim açımdan çok kararlıdır. Bu işin bulut tabanı büyük olacak mı? Eğer cevap hayır ise, Microsoft'un Azure, IBM'in Bluemix veya Amazon'un IOT’a bakmak lazım. Şirketin 10 çalışanı var ve 10000 tane cihazı satmaya gidiyorsun, neden bulut tabanı istemeyesin? Çok pahalıya geliyor. Eğer IBM kullanıyorsanız Watson istihbarat sistemi oluşturmak mümkündür. Bence Microsoft belirli bir iş modelinden küçük firmalara ücretsiz yapay zekâ uygulaması verecek.
 

API’lere dayalı bir sistem tasarlamak istediğinizde sizce en iyi API nedir? En iyi fiyatı hangi ay verecektir? Eğer ben kontrol sistemi yapıyor olsaydım, maliyet analizi yaparak karışıklığın önüne geçerdim. Her ay verilerin “X” numarasını göndererek ve bir web algoritması ile her ay en iyi fiyat öğrenilebilir.
 

Günümüzde birçok Arduino tabanlı eğitim projeleri teknolojiye meraklı gençlerin ilgisini çekmektedir. Endüstriyel işlemler için de üreticilere Arduino tabanlı çözümleriniz var mı?

Şu anda küçük şirketler için mühendislik ve danışmalık yapmak isteyenler için gerçek bir şirket var. IBM raporuna göre küçük şirketlerin %10’dan daha az teknoloji yatırımı var. Yatırım için yetkili kişiler ile gerekli görüşmeler yapılır. Genuino UNO ile ilginç ve bir o kadar optimum çalışan mekanik haraketli parçaları kontrol eden programlar yapılıyor. O kadar basit ki küçük işletmelerin üretimini artırabilir. Yeni bir iş kolu olan danışmanlık şirketleri de artmaya başladı.

Tarımdaki örneğe bakacak olursak, karı %1’den düşük olan More teknoloji firması aynı kalitede gıda üretmek için daha küçük alanlardan daha az emisyon ile daha iyifaydalandı. Uygulamaların sosyal kalkınma için de büyük katkısı var.

 


Kaynak:

awwwards.com
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.