Elon Musk Kimdir?
Elon Musk ismini Tesla Motors ve SpaceX’in kurucusu olarak daha çok duymaya başladık. Bu yazımızda geleceği inşa eden isim Elon Musk hakkında yaşamı, kariyeri ve şirket çalışmalarına dair ayrıntıları bulabilirsiniz.
28.11.2017 tarihli yazı 13146 kez okunmuştur.
Elon Musk, Kanadalı bir annenin ve Güney Afrikalı bir babanın oğludur. 28 Haziran 1971'de Güney Afrika'da dünyaya geldi. Elon daha 10 yaşında iken bilgisayarlara ilgi duymaya başladı. Kendi kendine öğrendiği programlama ile 12 yaşında Blaster isimli oyunu geliştirdi. 1989 yılında Queen Üniversitesinde okumak için Kanada’ya taşındı. Buradan ise lisans derecesini Pennsylvania Üniversitesi'nde fizik ve ekonomi üzerine tamamladı. Enerji fiziği üzerine doktora yapmak için Kaliforniya Stanford Üniversitesine başladı. İnternetin çok rağbette olduğu bir dönemde ilk şirketi olan Zip2 şirketini kardeşi ile beraber kurdu. Çevrimiçi bir şehir rehberi olan Zip2, Elon’ın Stanford Üniversitesinden ayrılıp teknoloji sektöründe başarılı olacağının göstergesiydi.
Zip2, internetin etkisi ile kısa sürede popüler oldu. The New York Times gazetesi ile bir sözleşme imzaladı. Elon’un yönetim kurulu ile anlaşamaması sonucu Zip2 Compaq şirketine 307 milyon dolar ve hisse sentleri ile satıldı. Elon bu satıştan yaklaşık olarak 22 milyon dolar kazandı. Aynı yıl Elon 10 milyon dolar bütçe ile X.com’u kurdu. X.com çevrimiçi ödeme ve finans üzerine kurulmuş bir şirketti. İleriki yıllarda Paypal olarak değiştirilip milyonlarca kişiye hizmet veren dev bir şirket haline geldi. İnternet hızlı bir şekilde büyümeye devam ederken Paypal daha çok kişiye hizmet ediyordu. Yönetim kurulunun Paypal’ın, eBay’a satışını onaylaması ile Elon bu satıştan 165 milyon dolar kazandı.
Elon, uzaya seyahat ve uzayda yaşam projelerini Paypal’da çalıştığı zamanlarda düşünmeye başladı. 2001 yılında Moskova’da Rus havacılık şirketleri ile görüşmelerinden olumsuz yanıt ile dönen Elon, dikey kalkış yapabilen ve yazılım mühendisliğinin modüler yaklaşımını kullanarak uygun fiyatlı roketler yapabilen bir şirket kurmaya karar verdi. 2002 yılında SpaceX firmasını kurdu. 10 milyon dolar bütçe ile kurduğu SpaceX firması Elon için bir hobiden öteydi. Falcon1 isimli ticari uzay aracını 2009 yılında Dünya yörüngesine uydu göndermek için fırlattı. SpaceX, NASA ile uzay araştırma-geliştirme faaliyetlerine yönelik bir anlaşma yaptı. SpaceX, Dragon uzay aracı ile 2012'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na bağlanan ilk ticari şirket oldu.
►İlginizi Çekebilir: Artısıyla Eksisiyle Elektrikli Otomobiller
Başka bir Musk şirketi olan Tesla Motors, uygun fiyatlı elektrikli otomobil üretmeye adamış bir şirkettir. Bu şirket ilk kez 2003'te Martin Eberhard ve Marc Tarpenning tarafından kuruldu. Yatırımcı ve tasarımcı olarak görev alan Elon, Roadster modelinin tasarımında aktif rol aldı. Sonraki yıllarda yatırım yapmaya devam eden Elon ve 2008'de Tesla Motors'un CEO'luğunu devraldı. Roadster modeli 0’dan 100 km hıza 3,7 saniyede hızlanması ve 250 mil menzile sahip bir spor araç olarak tanıtıldı. Şirket ortaklığına Daimler ve Toyota firmaları da katılarak Tesla Motors’un piyasa değeri artmaya başladı. Elektrikli binek araç yanı sıra elektrikli ticari araç üretimine geçmeyi planlayan Tesla Motors, Semi kamyon modeli ile adından söz ettirmeye devam ediyor. Elon Musk, Tesla Motors'un diğer otomobil üreticilerinin dünya genelindeki elektrikli otomobillerin geliştirilmesini hızlandırmak için teknoloji patentlerini kullanmalarına izin vereceğini açıkladı. Solar City projesi ile elektrikli araçların şarjı için gerekli olan enerji sağlanacaktır.
Elon Musk, yenilikçi fikirlerini gerçeğe dönüştürme çalışmalarına devam etmektedir. Ağustos 2013'te, şehirlerarası yolculuğu hızlandıracak ve seyahat süresini kısaltacak olan "Hyperloop" adlı yeni bir ulaşım konseptini yayımladı. 1000 km/s hıza ulaşabilecek olan Hyperloop alçak basınçlı tüpler yardımı ile yüksek hızlarla ulaşım sağlanacaktır.
Kaynak:
►investopedia.com
►biography.com
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
ANKET