elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

"Atık Gazdan Elektrik Üretimi Projesi"

Sabancı Holding'e bağlı çimento üreticisi Çimsa Çimento atık gazlarını enerjiye dönüştürecek projeye imza attı. Çimsa, bu projeyle tesislerinin elektrik tüketiminin yüzde 50'sini geri kazanmayı planlıyor.



A- A+
30.07.2010 tarihli yazı 9285 kez okunmuştur.

ÇİMSA Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu, Marubeni Corparation tesislerinde gerçekleştirilen imza törenindeki konuşmasında, 'Türkiye'nin en değerli çimento ve beton şirketi olma' vizyonu ve 'beton ve çimento kullanıcılarının uluslararası seviyede iş ortağı olma' misyonu doğrultusunda faaliyetlerini sürdürdüklerini ve Türkiye ekonomisi için her zaman değer üretmeyi hedeflediklerini belirtti.



Hacıkamiloğlu, Çimsa'nın uyguladığı kalite yönetim, iş sağlığı ve iş güvenliğinin yanı sıra çevre yönetim sistemi ile de dünya standartlarına ulaşmayı hedeflediğini vurgulayarak, 'Ayrıca, atıkların ilave yakıt olarak kullanım lisansını da alarak çevrenin korunması konusunda önemli bir adım atıyoruz' dedi.



Mersin fabrikasında gerçekleştirilecek 20 milyon dolarlık yatırımın, sadece Çimsa ve Sabancı Grubu için değil, Türk endüstriyel gelişiminin sürdürülebilirliği adına da çok önemli bir adım olduğunu ifade eden Hacikamiloğlu, şunları söyledi:



'Çimsa, halen günde 170 bin kilo atığı alternatif yakıt olarak kullanan ve karbon ekonomisinde rakiplerinin önüne geçmek için 5 yıl içinde 200 milyon dolar yatırım yapmaya hazırlanan Sabancı Holding Çimento Grubu'nun bir parçasıdır.



Çimsa, sürdürülebilirlik konusunu, toplum, çevre ve ekonomi perspektiflerini içeren bütünsel bir yaklaşımla ele almayı ilke edinmiştir. Dünyada, enerji üretimi ve tüketimi için kullanılan fosil kaynakların tükenebilir olması ve işletme giderlerinin artmasıyla enerji eldesi daha maliyetli bir hale gelmiştir.



Bu nedenlerle enerjinin sürdürülebilir üretim ve tüketiminin sağlanması için bir yandan enerjiyi verimli kullanmak diğer yandan yenilenebilir kaynaklara yönelmek gerekmektedir. Ayrıca, dışa bağımlılığın azalması için atık ısıdan enerji geri kazanımı hedefiyle fosil yakıtlı kaynaklardan da tasarruf sağlarken, küresel ısınmaya neden olan sera gazlarının salımını da enerji tasarrufu ile azaltılmış olmaktadır. Çimsa Mersin Fabrikası atık gazlardan elektrik üretim projesi, bu yaklaşımın uygulanmasına örnek çalışmalardan biridir.'





'TÜKETİMİN YÜZDE 50'SİNİ KARŞILAYACAK'



Genel Müdür Hacıkamiloğlu, Japonlarla işbirliği yaptıkları bu projeyle, Mersin Fabrikası 1. ve 2. üretim tesisinin elektrik tüketiminin yüzde 50'sinin atık gazların enerjiye dönüştürülmesiyle karşılanacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:



'Çimsa Mersin Fabrikası 2. üretim tesisi hem beyaz hem de gri klinker üretimi için dönüşümlü olarak kullanılabilmektedir. Gri ve beyaz klinker üretimi için kullanılan ve atık gazlardan elektrik üretmeyi planladığımız bu üretim hatlarımızın elektrik kullanımı yılda yaklaşık 120 milyon khw'dir. Bu proje ile tesisin elektrik tüketiminin yüzde 50'sinin geri kazanılması hedeflenmektedir.



Bunu bir örnek ile paylaşmak gerekirse bu geri kazanım ile yaklaşık 30 bin nüfuslu Mersin'in Mut ilçesinin bir yıllık elektrik ihtiyacı karşılanabilmektedir. Proje ile sağlanacak elektrik miktarının eşdeğeri, yaklaşık olarak yılda 30 bin ton karbondioksitdir. Çünkü 1 ton çimento üretilirken çevreye 850 kilogram karbondioksit salınıyor. Beyaz çimento konusunda dünyada ilk 3 büyük şirket arasında yer alan Çimsa, önümüzdeki 3 yıllık dönem için planladığı 160 milyon dolarlık yatırımın yarısını karbondioksit salınımını azaltmaya ayırıyor.'



Hacıkamiloğlu, projenin 18 ayda tamamlanarak faaliyete geçileceğini, elektrik enerjisinde yılda 4-5 milyon dolarlık geri kazanım sağlayacaklarını kaydetti.



TÜRKİYE'DE İLK VE TEK ÖRNEK



Marubeni Corparation Genel Müdürü Naoki Izumi ise bu işbirliğinden büyük mutluluk duyduklarını, projeyi hedeflenen süre içinde tamamlayacaklarını belirterek, 'Bu projeyle bugün sadece enerji geri kazanım anlaşması değil, sürdürebilirlik ve çevre yönetimi anlamında da büyük bir yatırım demek' dedi.



Izumi, 1965 yılında kurulan Marubeni'nin, 45 yıldır Türkiye'de hizmet verdiğini, 1980'lerden beri Sabancı Grubu ile bu tarz yatırımlarda birlikte çalıştıklarına dikkati çekerek, 'Bu, dünya çapında gerçekleştirdiğimiz 60 büyük proje arasında Türkiye'deki ilk ve tek örnek. Projede kullanacağımız ekipmanları temin ettiğimiz Kavazaki'ye de böyle bir projeyi Türkiye'ye kazandıran Çimsa'ya da teşekkür ediyorum' diye konuştu.



Törene, Çimsa Genel Müdür Yardımcısı Mutlu Doğruöz, Otomasyon ve Kontrol Sistemleri Müdürü Gürol Özer ve Marubeni Corparation üst düzey yöneticileri katıldı.



EKİP ÇİN'E GİTTİ



Bu arada, Çimsa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu ile Genel Müdür Yardımcısı Mutlu Doğruöz, imza töreninin ardından, Türkiye'de belediyelerden evsel atıkları alıp enerjiye çevirme konusunu incelemek üzere Çin'e hareket etti.





Türkiye'de önemli bir sorun olan evsel atıkları enerjiye dönüştürebilmenin çabası içinde olduklarını vurgulayan Hacıkamiloğlu, 'Türkiye'de Kamu İhale Kanunu, bu atıkların bedelsiz olarak fabrikalara verilmesine engel oluyor. Hem atığın yerinden alınmasını üstlenmek, hem de çöp için bedel ödemek maliyetli olduğu için sistem henüz çalışmıyor. Bununla birlikte Çin'de yapacağımız incelemenin verimli geçeceğini düşünüyorum' dedi.



Kaynak: Milliyet



İlgili Haberler:



Kardemir, kendi elektriğini kendi üretecek



Akçansa, atıklardan enerji tasarrufu sağlayacak


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.