Bakteri Sporları Enerji Üretebiliyor
Bildiğimiz üzere enerji üretimimizin çoğunluğu fosil yakıtlardan elde edilmektedir. Fakat herkesin de bildiği gibi bu kaynaklar gelecekte tükenecek. Bilim insanları temiz enerji kaynakları için arayışlarını sürdürürken bakteri sporlarından enerji elde üretebilen yeni bir teknolojiye adım attılar.
18.12.2015 tarihli yazı 11191 kez okunmuştur.
Bilim insanları yaşantımızı devam ettirebilmek için gerekli olan enerji kaynaklarını araştırıyorlar. Fosil yakıtlar başta olmak üzere pek çok enerji kaynakları mevcut fakat bunların belirli bir ömrü var. Gelecekte daha temiz geri dönüşümü olan enerji kaynakları dünyamızın sağlı içinde çok önemli. Bu kapsamda en büyük çalışmaları güneş enerjisi ve rüzgar tribünleri kapsarken yapılan yeni araştırmalar sonucunda küçük enerji gereksinimi olan kaynaklar için bakteri sporlarından enerji elde edildi.
Columbia Üniversitesi'ndeki araştırmacılar doğası gereği suyu emerek kas hareketleriyle boyut değiştiren bir bakteri sporlarını kullanıyor. Birçok bakteriyi belli düzende birleştirip ortak bir yapı oluşturulduğunda ise küçük bir motor gibi hareket eden kas yığını oluşuyor. Bu yapıyı elde edilmesi için küçük bir bant yüzeyine milyonlarca bakteri yapıştırıp bu bantları da ortak hareket edecek halde kullanıyorlar. Bu sayede çok küçük olan bakterinin su ile büyüyüp küçülmesi gözle görülebilen bir hareket haline geliyor.
Prototip olarak oluşturulan bu kas merkezli yapıda bir çeşit kapak sistemi bulunuyor. Bakterilerin nemli ortamda şişip büyümesiyle kapaklar açılıyor küçülmesiyle de kapaklar kapanıyor. Buhar değirmeni olarak adlandırılan diğer bir yapı bir tarafı sulu ortamda kalacak şekilde dizayn edilmiştir ve kasların hareketi sonucu dönmektedir. Yapılan bu hareket, içerisindeki tekerleğin hareketini tetikler. Bu teknoloji yüksek güç isteyen kaynaklarda kullanılamayacağı aşikar olmasına rağmen küçük enerji gereksinimi olan aletler için gayet uygundur. Bu fikir ilk etapta güneş enerjisinden elde edilen enerji ile kıyaslanamaz fakat düşük maliyetli olması fikrin geliştirilmesi için oldukça önemli bir konumuna getiriyor.
Türkiye'den bilim insanlarının da dahil olduğu bu çalışmanın sıradaki hedefi ise, sporların genetiği ile oynamak ve bakteriye dönüşümlerini engellemek. Bu sayede üretilen makinalar sporlar olduğu sürece çalışmaya devam edecektir.
Kaynak:
►The Hugger
►Nature
Yazar: Recep Özdemir
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.