Bilgisayarlar bir gün kendi bağlantılarını kendileri kurabilirler mi?
Northwestern Üniversitesi bilim adamları akımın farklı yönlerde akmasını sağlayan nanomateryal geliştirdi. Araştırmalar değişen ihtiyaçlara göre kendi iç bağlantılarını yenileyerek tamamen farklı bir aygıta dönüşmesini sağlayan bilgisayarların geliştirilmesinde öncülük edecek.
Elektronik aygıtlar küçüldükçe elektrik devrelerinin yapısını oluşturan materyallerde özelliklerini kaybetmeye başlıyor ve kuantum mekanik olaylar tarafından kontrol edilmeye başlıyorlar. Bu fiziksel engele ulaşmak araştırmacıların çok yönlü devreler kurmasına yol açtı. Örneğin bir bileşeni diğerinin üzerine yığınlamak gibi.
Northwestern grubu tamamen farklı bir yaklaşıma sahip. Kurulumu tekrar yapılabilen materyaller geliştirdiler. Bu materyaller farlı zamanlardaki farklı hesaplama ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kendilerini yeniden düzenleyebiliyorlar.
Araştırma lideri A. Grzybowski 'Yeni yönlendirme teknolojimiz akımın sürekli haldeki bir materyal üzerinden akmasının kontrolünü sağlayabiliyor' diyor. Bir nehri yeniden yönlendirirmiş gibi elektron akışları da bir materyal bloğu sayesinde birçok yöne çevrilebilir hatta aynı anda farklı yönlere akan iki akım elde edilebilir.
Northwestern Üniversitesi'nin geliştirdiği bu materyal silikonun ve polimer tabanlı elektroniğin disiplinlerini birleştirerek elektronik materyallerde yeni bir sınıflandırmaya yol açıyor; nano parçacık tabanlı elektronik.
Çalışmanın sonucu elde edilen ilk hibrid materyalden üretilmiş elektronik bileşenler 16 Ekim'de çıkacak Doğa Nanoteknolojileri bülteninde anlatılacak. Araştırmacılar kasımda çıkacak olan sayıda kapak konusu olarak yer alacaklar.
David A. Walker 'Günümüz teknolojileri arasında üç boyutlu olarak hareket edebilmenin yanı sıra bu yeni maddenin geri dönüştürülebilir doğası bir bilgisayarın ihtiyaç anında kendi kurulum devresine tekrar dönebilmesini de sağlıyor' diyor.
Kendisini bilgisayardan gelen sinyaller sayesinde bir diyota, bir doğrultucuya, bir dirence ve bir transistöre dönüştürebilen basit bir aygıt düşünün. Bu çok yönlü devre kendisine gelen elektriksel uyarımlar sayesinde yeni elektrik devrelerine dönüşebilir.
Bu yani hibrid madde her biri beş nanometre genişliğinde olan elektriksel iletkenliğe sahip maddelerin pozitif yüklü özel bir madde ile çevrelenmesi sonucu oluşuyor. Oluşan bu birleşim üzerindeki pozitif yükü dengelem amacıyla negatif yüklü atomlardan oluşan bir ortamda bulunuyor. Materyal üzerine gerilim uygulanması ile küçük negatif yüklü iyonlar hareket ediyor ve yeni bir dizilim elde ediliyor ancak bu maddelere göre pozitif yüke sahip atomlar hareket edebilme özelliğine sahip değil.
Alican YEKSAN
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri