Bogazların Keşfedilmeyen Yeni Gücü :
Akıntı Enerjisi
Türkiye'nin gelecekteki enerji ihtiyacının karşılanmasındakiplanlamalarda kargaşa yaşandığı bilinmektedir. Son yıllarda bir yandan nükleerenerji santrali kurulması planlanırken diğer yandan kurulumu kolay ve ucuzolduğu için doğal gazla ve ithal kömürle dışa bağımlı olarak çalışacak çoksayıda elektrik santrali kurulmasına izin verilmiştir. Sorunlardan biri deenerji üretiminde çevreye daha az zararlı teknolojiler uygulayarak yerli kömürkullanma yerine doğal gaz veya ithal kömürün tercih edilmesidir. Bu nedenle ülkemizdeenerji maliyetleri OECD ülkeleri arasında en yüksek düzeye ulaşmıştır.Önümüzdeki yıllarda nükleer enerjiye ve yenilenebilir enerji kaynağı olarakjeotermal, güneş , rüzgar ve su akıntısı enerjilerine yatırım yaparak enerjiüretiminde dışa bağımlılığı hızla azaltmak akıllıca bir planlama olacaktır.
Teknolojinin gelşimesiyle artık Marmara Denizi’ndeki dip ve yüzey akıntıları elektrik enerjisi üretmek ve dinamoları çevirmek için kullanılıp Boğaziçi ve Çanakkale Boğazı büyük bir hidroelektrik santrali haline getirilebilir. Buradan elde edilecek bitip tükenmez bir enerji olup yağmurun yağmasına ve ya havanın açık ve ya kapalı olmasına bağlı değildir. Kesintisiz bir enerjidir.
Gelişen teknolojiyle 1-2 m/sn'lik akıntı hızlarında da etkin çalışabilecek elektrik jeneratörleri oluşturmak mümkün görünüyor. Boğazdan su akıntısıyla beraber yüzlerce MW'lık kinetik enerji akıyor. Su yoğunluğu hava yoğunluğuna göre aşağı yukarı 1000 kat daha fazla olduğu için akıntı hızı rüzgar hızına göre çok daha düşük olsa da küçük jeneratörlerle bile rüzgar enerjisine göre daha büyük elektrik enerjilerinin elde edilmesi mümkün görünüyor. Örneğin bir oda büyüklüğündeki jeneratörle 2 m/sn akıntı hızında 300-400 aileye yetecek elektrik enerjisi elde edilebilecektir. Boğazdaki su akıntılarının düzenli ve kararlı olması düzgün elektrik enerjisi elde edilmesinde büyük avantaj oluştururken sistemin tuzlu suda kurulup uzun süre çalıştırılması büyük zorluklar taşımaktadır. Bu nedenle dünyanın hiçbir yerinde henüz denizlerdeki akıntılardan elektrik enerjisi elde edilmesi ekonomik üretime geçememiştir. Bu durum rüzgar enerjisinde 1980'lerdeki durumuna benzemektedir. 1980'li yıllarda en fazla 55 kW olan rüzgar türbinlerinin kapasitesi günümüzde 5 MW düzeyini aşmış durumdadır. Denizlerdeki akıntılardan da ekonomik elektrik enerjileri elde edebilmek için daha onlarca yıl bu alana yatırım yapılması ve teknoloji geliştirilmesi gerekmektedir. Boğaz akıntısından elde edilebilecek temiz ve verimli enerji,yatırımcılarını beklemektedir.
Alp Kaan Dönmez
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye