CHAMP-Elektronik Hedeflere Karşı Yüksek Güçlü Gelişmiş Füze Projesi
Boeing ve Amerikan Hava Kuvvetlerinin destekleriyle elektronik hedeflere karşı yüksek güçlü gelişmiş füze projesi (CHAMP), hedefe elektromanyetik darbe ile düşmanın data ve elektronik alt yapısına zarar verebilmektedir. Amerikan Hava Kuvvetleri bu teknolojiyle savaşlarda yeni bir çağın başlayacağını belirtmektedir. CHAMP ile ilgili dğer ayrıntılar haberimizde...
09.09.2015 tarihli yazı 12407 kez okunmuştur.
2012' den bu yana Amerika’daki Utah çölünde gelecekteki savaşları değiştirebilecek olan bir silah olmakla beraber saldırılıacak hedefi en az hasarla etkisiz hale getirme testlerinden geçiyor.
Boeing ve Amerikan Hava kuvvetleri başta olmak üzere birçok kurumun katkı verdiği elektronik hedeflere karşı yüksek güçlü gelişmiş füze projesi (CHAMP)’nin Utah ta uçuş ve menzil testleri başarıyla devam ediyor. Boing tarafından yayınlanan test görüntülerinde füze bir saate yakın uçarak belirlenen 7 binaya en az fiziki ve en büyük elektromanyetik darbeyi vuracak şekilde yaklaşıp ışınları hedefe gönderiyor. Test sonunda hedeflerdeki elektronik cihazlar devre dışı kalıyor.
Yapılan testler boyunca CHAMP önceden planlanmış uçuş rotasında uçup yoğunlaştırıp yaydığı yüksek enerjiyle hedefin data ve elektronik alt yapı sistemini bozuyor. Bu saldırıda patlama esnasında çevrenin almış olduğu hasar ise minimumdur. Bu sistem özellikle şehirler başta olmak üzere diğer yerleşim yerlerindeki operasyonlarda sivillerin daha az zarar görmelerini ve şehir savaşlarının en hayati kısımlarından olan sürekli iletişimi bozmayı amaç edinmektedir. Savaşlarda yeni bir çağ başlatması beklenen CHAMP, gelecekteki savaşlarda kullanıcıya hava saldırısı ve düşman ile karşılaşmadan önce karşı tarafın elektronik harp ve bilgi sistemlerini etkisiz hale getirmeye imkan verebilir. Füzenin bir diğer önemli avantajı ise tek seferde sayısız cihazı devre dışı bırakmasıdır.
Gelecek yıl kullanıma hazır olması beklenen sistemin yüksek güçlü mikro dalga kısmının (HPM), 2020’li yıllarda AGM-186 ALMC füze sisteminde test edilmesi planlanıyor. İlerleyen yıllarda JASSM-ER, F-35 ve insansız hava araçları gibi sistemlere entegre edilmesi beklenen sistemin önündeki en büyük engel ise iki kısımdan oluşan sistemin oluşturduğu yüksek maliyet.
Kaynak:
►Phsy.org
►Army-technology
►Boeing
HAZIRLAYAN
Safa BİLGİNER - Fatih ALPARSLAN
Kaynak:
►Phsy.org
►Army-technology
►Boeing
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.