elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

GÖKTÜRK-1 Uydusu Uzaya Fırlatıldı

Herhangi bir coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü sağlayacak olan GÖKTÜRK-1 askeri keşif uydusu geçtiğimiz günlerde uzaya fırlatıldı. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
09.12.2016 tarihli yazı 13015 kez okunmuştur.
Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TELESPAZIO adlı İtalyan şirketi arasında 13 Temmuz 2009 tarihinde imzalan proje nihayet sonuçlandı. GÖKTÜRK-1 Güney Amerika’daki Fransız Guyanası’nda bulunan Kourou fırlatma üssünden, Vega fırlatma aracı ile 5 Aralık 2016 tarihinde saat 16:51:44'de 681 km mesafedeki hedef yörüngesine fırlatıldı. Fırlatmanın ardından uydu 57. dakikada roketten ayrıldı, 59. dakikada kendisine enerji sağlamak için kullanacağı güneş panellerini açtı ve 68. dakikada komuta merkezine ilk sinyalini gönderdi.Türk Silahlı Kuvvetleri’nin internet sitesinde yapılan açıklamada GÖKTÜRK-1'in hem sivil hem de askeri uygulamalar için çok yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri sağlayacağı ve bu özellikleriyle de en gelişmiş sistemlere sahip keşif uyduları arasında yer alacağı belirtildi.
 


►İlginizi Çekebilir: Minyatür Uydular

Hava Kuvvetleri Komutanlığının projesi olarak TAI, ASELSAN, TÜBİTAK BİLGEM, ROKETSAN, TR TEKNOLOJİ gibi Türk ortaklarının da katılımı ile hazır hale getirilen GÖKTÜRK-1, yakıtsız olarak 1070 kg kütleye sahip. Yaklaşık 90 dakikada Dünya çevresinde bir tur atacak olan uydunun yılda 60 binden fazla görüntü alması öngörülüyor. İtalyan TELESPAZIO firmasının ana yöneticiliğinde Fransız Thales Alenia Space şirketi tarafından Fransa’da üretimi ve montajı gerçekleştirilen uydunun daha sonra TAI’nin Ankara’daki yerleşkesinde bulunan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) Entegrasyon faaliyetleri ve çevresel testleri yapıldı. Yörünge testlerinin ve kabul aşamalarının bitmesinden sonra envantere alınacak olan uydunun görev ömrü 7 yıl olarak belirlendi. Uydu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde yer alan Keşif Uydu Tabur Komutanlığı tarafından komuta ve kontrol edilecek.
 


►İlginizi Çekebilir: Dünya'nın Yeni Uydusu "2016 HO3"

Proje sözleşmesinin asıl taraflarından biri olan TELESPAZIO, yörünge içinde veri depolama, işleme ve yönetim gibi alanlarda kullanılacak olan bütün mobil ve sabitlenmiş zemin segmentlerinden sorumlu oldu. Bu hizmetlerinin yanı sıra, fırlatma servisleri, başlangıç yörünge aşaması ve uyduyu test etme gibi alanlarda da yer aldı. TELESPAZIO, Türkiye’deki yerli şirketler ile uydunun dizayn, geliştirilme ve belirli alt sistemlerin tedarik edilmesi aşamasında ortak çalışmalarda bulundu. Türk yerel şirketleri özellikle veri toplama istasyonu veuydu entegrasyon merkezinin oluşturulmasında katkı sağladı. Bunun yanı sıra görüntü depolama ve işleme uygulamaları için programlama sistemlerinin kazanılmasında da TELESPAZIO ile ortak çalışmalar yapıldı. Thales Alenia Space şirketi ise uydunun tasarım ve yapımının yanı sıra, Ankara’da 2015 yılında inşa edilen Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nin kurulmasında da büyük bir rol oynadı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI) uydu yük yapısı elementlerinin temin edilmesinde, ASELSAN zemin segment verilerinin toplanması ve işlenmesinde, TUBİTAK BİLGEM uzaktan kumanda ve telemetri şifreleme cihazlarının yönetiminde, TR TEKNOLOJİ ise Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nin yapımında görev aldı.


 

Kaynak:

Thalesgroup
Telespazio
TAI
ASELSAN
TSK
ARIANESPACE
Hasret Can Karakaya Hasret Can Karakaya Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.