elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünya’nın En Büyük Sanal Enerji Santrali Kuruluyor

Avustralya’da dünyanın en büyük bataryasını kurarak ülkenin bir bölümündeki enerji sorununu çözen elektrikli otomobil üreticisi Tesla, şimdi de 50 bin evi kullanarak dünyanın en büyük sanal enerji santralini yapmak için çalışmalara başladı.



A- A+
27.02.2018 tarihli yazı 11173 kez okunmuştur.
Daha önce Avustralya'da dünyanın en büyük lityum pilini inşa eden Tesla, ülkede yeni bir rekor elde etmenin peşinde. Güney Avustralya Eyaleti, güneş enerjisini en etkin şekilde üretmek, depolamak ve kullanmak için devrim niteliğinde bir projeye imza atıyor. Proje kapsamında binlerce eve kurulacak panelleri birleştirerek dünyanın en büyük sanal enerji santralinin oluşturulması hedefleniyor. Güneş Pillerini tek bir yerde kullanmak yerine 50.000 konut üzerinde kullanıp, bunları birbirine bağlayarak bir enerji hattı inşa edilecek. Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, bu sürecin içerisinde yardımcı şirket olarak bulunmaktadır.
 

 
 
Avustralya hükümetiyle ortak gerçekleştirilecek çalışmada ülkenin güneyindeki 50 bin eve güneş paneli ve Powerwall batarya yerleştirilecek. Şimdiden 6500 evin başvurduğu projede ev sahipleri hiçbir ücret ödemeyecek. Avustralya hükümetinin bu proje için ayırdığı para ise 25 milyon dolar. Ülkenin güneyi sıklıkla enerji yetersizliğinden kaynaklanan elektrik kesintilerine maruz kaldığı için uygulama bölgesi için ülkenin güneyi seçildi.
 
Güneş ışınlarıyla günün büyük bir bölümünde enerji toplayacak olan paneller, Tesla tarafından üretilen Powerwall 2 bataryaları sayesinde kullanılmayan enerjiyi depolayacak ve enerji yetersizliğinin yaşanması durumunda şehir şebekesine yardımcı olacak. Bu projede, 5kW’lık bir güneş panel sistemi ve 13.5 kWh 2 pil ile evleri hazırlayarak her konutun kendi enerjisini toplayıp depolayabilmesi amaçlanmıştır.
 
 
 
Sanal enerji santrali, merkezi bir sistemden ziyade çok farklı üretim tekniğini ve kaynağını kullanarak enerji üretmeye yarayan sistemlerdir. Ülke genelinde merkezi olmayan bir sanal enerji ağı oluşturmak isteniyor. Bu güneş enerjisini depo edecek 50.000 evin önümüzdeki dört yıl boyunca 250MW enerji sağlayarak; devletin günlük ortalama enerji gereksinimlerinin yaklaşık yüzde 20’sini karşılaması planlanıyor. Bu haliyle dünyanın en büyük sanal enerji santrali kurulmuş oluyor.
 
Projedeki her ev, yerleşik kişiye hiçbir bedel ödemeden, 5kW güneş panel sistemi ve 13.5kWh Tesla Powerwall 2 ile donatılmış olacak ve tamamen fazladan elektrik satışıyla finanse edilecek. Bu evler birbirine bağlı bir enerji santrali ağı haline gelecektir. Tesla akım kaynağı, elektrik kesildiğinde 24 saat boyunca 8.000 ev veya bir saat boyunca 30.000 ev için yeterli güç sağlayabilir. Güney Avustralya’da 1100 evde yeni sistem denemeleri başladı. Sistemler, daha sonra 24.000 kamu konut tesisinde kurulmaya hazır hale getirilip, program Güney Avustralya'daki tüm ailelere açılacak. 2022’e kadar 50 bin evde söz konusu sistemin kullanılması hedefleniyor. 50 bin evde kurulacak sistem karşılığında sanal enerji santralinin 250 megawatt'lık bir güneş enerjisi ve 650 megawatt'lık bir pil depolaması öngörülüyor.
 
 
Proje, ev sahiplerine ücretsiz veya ucuz elektrik olarak geri dönecek. Şebekeye aktarılan elektrikle tüm bölge halkının elektrik faturasının yüzde 30 oranında ucuzlaması öngörülüyor. Söz konusu enerji, sisteme dahil olan evlerin enerjisini sağlamanın dışında, elektrik kesintilerinde ana elektrik şebekesine destek güç sağlayacak. Bu sayede diğerleride bu elektrikten faydalanmış olacak. Hükümet bu konuda katılımcı evlere elektrik enerjisinin yüzde 30 daha ucuza geleceğini, söz konusu kitler için herhangi bir maliyet ödemeyeceklerini söyledi.
 
Tesla, bu projeyle güneş enerjisi sistemlerinin değerini kanıtlamaya oldukça niyetli görünüyor. Tesla’nın kurucusu Elon Musk, özellikle evler için geçtiğimiz günlerde Güneş Kiremitleri imalatına başladığını duyurmuş ve aynı zamanda elektrik enerjisi sıkıntıları ile boğuşan Güney Avustralya’ya geçtiğimiz Ekim ayında ücretsiz 100 MW’lık bir elektrik enerjisi depolama santrali kurmayı teklif etmişti. Para ve kaynak tasarrufunu derinden ilgilendiren sanal enerji santrali büyük enerji santrallerine, suya ve fosil yakıt temelli enerji sistemlerine olan bağımlılığı en aza indirgeyebilir. 
Bu sistem, Güney Avustralya'nın yenilenebilir enerjileri kucaklamak ve enerjiyi daha ucuz hale getirmek adına gerçekleşecek en son gelişmelerden biri.


Kaynak:

►Sciencealert
►inverse
►electrek


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.