elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kendini İyileştiren Robotik Kas Geliştirildi

Colorado Boulde Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, insan kas sistemine çok benzeyen ve kendi kendini iyileştirebilen ince, şeffaf ve esnek yapıya sahip yeni bir robotik kas sistemi geliştirdi.



A- A+
08.01.2018 tarihli yazı 8400 kez okunmuştur.
Araştırmacılar, insan kas sistemine benzer yumuşak malzemelerden yapılmış yeni robotlar yaratmaya çalışıyor. Keplinger Araştırma Grubu, biyolojik kasların genişlemesini ve daralmasını taklit edebilen yumuşak, elektrikle aktive edilmiş HASEL adı verilen robotik kas sistemini geliştirdi. Düşük maliyetli malzemelerden yapılabilen bu yumuşak cihazlar, elektriksel uyarılara karşı hareketlerini kontrol edebiliyor ve kendi kendini iyileştirebiliyor olmaları açısından robotikler için büyük bir ilerleme oluşturmuştur. Bu yumuşak robotik kaslar, çok narin nesneleri kavramak ve çok ağır nesneleri kaldırmak dahil olmak üzere çeşitli görevleri yerine getirebilir.
 


►İlginizi Çekebilir: Elastik Robotlarda Yapay Kaslar

Diğer sistemlere göre daha ucuz ve daha verimli olan bu robotik kas sistemi, elektrostatik ve hidrolik prensiplerle çalışıyor. HASEL aktüatörü, elektriksel hasarlara karşı kendilerini koruyan sıvı dielektrik ile doldurulmuş ince ve şeffaf elastomer yapıya sahip bir dizi diktörtgen torbadan oluşur. Elektrik yalıtım sıvısı ile doldurulmuş ve birer çift elektrot barındıran bu kas sistemi, elektrik akımı uygulandığında nesneleri kavramak için sıkışırken, elektrik akımı kesildiğinde kavramayı bırakıp serbestleşiyor. Biyolojik kaslara benzeyen bu sistem, insan kaslarının çalışma hızının kat kat fazlasına sahiptir. Robotik alanında önemli bir gelişme yaratan bu özel kas sistemi, bir ahtapotun kas esnekliğine, bir sineğin kas hızına ve hatta bir filin kas gücüne erişebilmektedir.

Keplinger araştırma grubu, yapılması kolay olan bu kas sisteminin yaklaşık 10 cent’e mal olabileceğini söylüyor. HASEL, düşük maliyetli malzemelerle yapılabilen ve mevcut endüstriyel üretim teknikleriyle uyumlu olan bir kas sistemi olsa da araştırmacılara göre bu sisteminin daha da geliştirilmeye ihtiyacı var. Çünkü elektrostatik aktüatör teknolojisi, kas sistemini çalıştırmak için çok yüksek enerjiye ihtiyaç duyuyor. Araştırma ekipleri bu sorunu çözmek için çalışıyor.

 

Bu çalışma, gelecekteki insancıl robotlar için bir temel niteliğindedir. Uygulanan voltaja çeşitli hareketlerle tepki veren biyolojik kaslara sahip robotlar, dinamik ortamlara uyum sağladıklarından ve insanlarla etkileşime girmeye çok uygun olduklarından dolayı gelecek projeler için büyük bir öneme sahiptir. Bu gelişmeler neticesinde fütüristik bilim kurgu filmlerinde karşılaştığımız yapay zeka ve robot teknolojisi, artık uzak bir gelecek değil ve hayatımızın bir gerçekliği olmaya başlamıştır.
 

Yazar: Nilüfer Açıkyol

Kaynak:


Science Robotic
Engineering 360 Powered by IEEE GlobalSpec
TechXplore

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.