elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrik özelleştirmesinde son dönemeç

Türkiye'nin yaklaşık 10.8 milyar dolarlık bedelle en büyük özelleştirme adımı olan elektrik dağıtım ihalelerinde son dönemece girildi.



A- A+
25.07.2011 tarihli yazı 5064 kez okunmuştur.

Elektrik dağıtım ihalelerinde geçici teminatların yatırılması için, 2'nci kez uzatılan süre, bugün mesai saati bitimiyle sona eriyor. Kazanan şirketler gereken finansmanı sağlayamazsa, yola ihalede ikinci veya üçüncü sıradaki istekli firmalarla devam edilmesi öngörülüyor.



Yılan hikayesine dönen yaklaşık 10.8 milyar dolarlık elektrik dağıtım ihalelerinin kaderi bu akşam belli olacak. Elektrik dağıtım özelleştirmelerinde geçici teminatların yatırılması için, ikinci kez uzatılan süre, bugün mesai saati bitimiyle sona eriyor. Elektrik dağıtım ihalelerinde en yüksek teklifi veren firmaların, hisse satış sözleşmelerini imzalayabilmeleri için, ihalede teklif ettikleri bedelin yüzde 2'sini geçici teminat olarak yatırmaları gerekiyor. Firmaların, hisse satış sözleşmelerini imzalayabilmek için, toplam 188.3 milyon doları Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB) teslim etmesi bekleniyor. ÖİB, söz konusu geçici teminatların süresi içinde yatırılmaması halinde, teminatların irat kaydedileceğini açıklamıştı.



Ek sürede ikinci uzatma


Söz konusu elektrik dağıtım özelleştirmelerinde, geçici teminatı yatırma süresi 31 Mayıs'ta sona ermişti. Ancak, ÖİB firmaların talebi üzerine, yüzde 2 teminat şartı getirerek süreyi uzatmış ve 3 ay ek süre vermişti. 30 Haziran son gün olarak belirlenen ek sürede, ÖİB'nin koyduğu şarta uyarak gerekli ek teminatı sadece Dicle Elektrik Dağıtım ihalesinde en yüksek teklifi veren Karvil-Ceylan Ortak Girişim Grubu yatırmıştı. ÖİB, 30 Haziran'da firmalardan gelen talepleri dikkate alarak, söz konusu ek geçici teminatın ÖİB'ye teslim süresinin 25 Temmuz (bugün) saat 18.00'e kadar ikinci kez uzattığını açıklamıştı. Bu arada, Akdeniz Elektrik Dağıtım ihalesinde 1 milyar 165 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Park Holding ihaleden çekildiğini açıklamış, bunun üzerine ÖİB söz konusu ihalede 1 milyar 128 milyon dolar bedelle ikinci en yüksek teklifi veren Enerjisa Elektrik Dağıtım'ı sözleşme için davet etmişti.



Bugün ise başrolde yine Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı'nın şirketi MMEKA var. İstanbul Anadolu Yakası ve Boğaziçi Elektrik Dağıtım özelleştirmelerinde en yüksek teklifi veren MMEKA'nın da toplam 96.1 milyon doları yarın yatırması gerekiyor. Ancak, Başkent Doğalgaz'da son dakika ek süre alan, sonra o ek sürenin son dakikasına kadar 'parayı getirdik, getireceğiz' diyen MMEKA yine son dakikalara oynuyor. Ortaklık yapısında sorunlar yaşadığı bilinen MMEKA'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı Cuma günü yaptığı açıklamada, ortağı Karamehmet ile anlaşma sağladıklarını ve yüzde 50-50 eşit ortaklıkla kurulan şirkette, ortağı Mehmet Emin Karamehmet'in yüzde 50 hissesini düzenlenen imza töreniyle devraldığını duyurdu. Kazancı, Çukurova hisselerini devralıp yola başka bir ortakla devam edeceğini belirterek, bu ortağın yerli mi yabancı mı olacağı) konusundaki açıklamayı Pazartesi günü yani bugün yapacağını ifade etmişti.



Gözler Kazancı'da


Ek teminat süresinin dolmasıyla ilgili olarak da Kazancı, 'Yabancı ortakla ortaklığın gerçekleşmesi ve teminatların verilmesi için ek süre isteyeceğiz. Hükümetin anlayışlı olup süre uzatımı vereceğini düşünüyorum. Bu sektöre yabancıların girmesini sağlayacağız. Bu, dünyadaki dalgalanmalara rağmen Türkiye'ye olan güvenin devam ettiğini gösteriyor' ifadesini kullanmıştı.



Geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada yeni bir ek süre olamayacağına dair kesin bir tavır sergileyen Enerji Bakanı Taner Yıldız, şunları kaydetmişti:



''Eğer onlar ilk verilen tekliflerle beraber teminatlarını ve bu süreci değerlendirebileceklerini söylüyorlarsa, biz süre uzatımı düşünmüyoruz. Eğer birinci sıradaki firmalar bunu değerlendiremiyorsa, ikinci firmalar, ikinci sıradaki firmalar da değerlendiremeyecekse üçüncü firmalar bunu değerlendirecekler. Bu süreç devam ediyor. İhalenin iptali söz konusu değil. Bu süreyi zaten özel sektör için vermiştik ve 25 Temmuz'da bu üç dilim artık nihayetlenmiş olacak. Temennimiz, kamunun üzerine düşeni yaptığı gibi özel sektör de verdiği taahhütlerin arkasında durur ve çalışmasını yapar. Şu veya bu gerekçelerle bulundukları bölgede yapamayacaklarsa diğer firmaya sıra gelecektir ve onlar da değerlendirecektir. Sonuçta vatandaşımızın kaliteli, rekabetçi ortamda hizmet aldığı, kayıpların azaldığı, her bölgenin Türkiye'ye daha az yük getirdiği bir yapı sağlanmış olacaktır.'



Akdeniz Elektrik Dağıtım Bölgesi de dahil edildiğinde özelleştirmesi tamamlanan, toplam 10 milyar 771 milyon dolar özelleştirme bedeli sağlanan 7 dağıtım bölgesinin, 31 Ağustos tarihine kadar devredilmesi gerekiyor.



Haber: Gazetevatan.com / Ekonomi


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.