Elektrikli Yollar İle Otobüs Ağı Kuruldu
Güney Kore halkının kullanımı için tahsis edilmiş otobüslerde büyük bir değişikliğe gitti ve dünyada bir ilk'i gerçekleştirmek üzere. Elektrikli otobüsler ile ulaşım ağını devam ettirmeyi düşünen geliştiriciler, geçtiğimiz aylarda Volvonun geliştirdiği elektrikli yol projesini de kendi projelerine dahil etmiş durumdalar. Detaylar haberimizde...
10.08.2013 tarihli yazı 15370 kez okunmuştur.
Elektrikli araçların icadının üzerinden çok fazla zaman geçmemesine rağmen elektrikli araçların geliştirilmesi konusundaki mücadele tüm hızıyla devam ediyor. İlk önce araçların üzerine güneş panelleri konuldu ancak bu da yetmedi ve önce volvo, sonra güney koreli geliştiriciler tarafından "elektrik yolu" kavramı gözler önüne serilmiş durumda. Elektrik yolu sayesinde aracın elektrik gücü kablosuz olarak sağlanmış oluyor.
Güney Kore elektrik yolunun kullanımı bakımından dünyada ilk. Araca OLEV (Online Electric Vehicle - Aktif Elektrikli Araç) ismi verilmiş ve geliştiricisi ise KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology - Kore Gelişmiş Bilim ve Teknoloji Enstitüsü).
2 adet elektrikli otobüs Gumi tren istasyonundan In-Dong bölgesi arasında yolcu taşımacılığını gerçekleştirecek. Yaklaşık 25 kmlik bu yolculuk esnasında Rezonans halindeki manyetik alan ile enerji sağlanıyor. Manyetik alanı ise yüzeyin altındaki elektrik kabloları yaratıyor. Otobüsün alt yüzeyinde bulunan alıcı bobin ise enerjiyi elektriğe çevirmek için uygun frekansa ayarlanmış durumda ve bu elektriği de araba aküsünün üç katı büyüklüğünde bir bataryaya depoluyor. Kablolar 60 kHz frekansta ve 180 kW büyüklüğünde enerjiyi stabil bir şekilde aktarabiliyor. Tek gereken şart ise otobüs ile yol arasındaki boşluğun 16,51 santimetre olması. Rezonans halindeki manyetik alan teknolojisi de yine KAIST tarafından geliştirildi.
► İlginizi Çekebilir: Kablosuz Elektrik İletiminde Rezenatörler
Enerjinin sürekli olarak sağlanmasının şart olmadığı sistemde kablolar yolun 5 ile 15 santimetre altında konumlanıyor. Bu sayede elektrik yolunun inşaat edilmesi daha kolay bir hal almış durumda. Ayrıca yolun üzerinden geçen aracın uyumlu olup olmadığını da sistem algılayabiliyor. Böylece acil durumlarda veya kaza hallerinde otobüslerden başka bir araç geçerken sistem pasif duruma geçebiliyor ve böylece yayalar ve diğer tüm trafik unsurları için bir tehlike teşkil etmiyor.
► İlginizi Çekebilir: Türkiye'nin İlk Elektrikli Otobüsü Doruk Electra
Sistemin uluslararası elektromanyetik alan güvenlik standartlarına uygun olduğu söyleniyor. Şu an 2 adet olan elektrikli otobüslerin sayısının 2015 yılına kadar 10 olması bekleniyor.
Kaynak:
► news.cnet
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.