Fazla Rüzgar Enerjisini Depolamak İçin Temiz Çözümler
Sürdürülebilir enerji arayışı bizi ilginç noktalara getirdi. Güneş, rüzgar, su ve biyogaz neredeyse sonsuz bir enerji sağlayacak kaynaklardan birkaçı. Yakıt hücresi teknolojisi, güç taleplerini desteklemek için önemli bir yol olarak görülüp, artan bir ilgiyle üzerine projeler geliştirilmeye devam ediliyor. Fakat yenilenebilir enerji uzmanlarının ve savunucularının pek çoğu modern teknolojinin bazı problemlerle başa çıkmakta zorlandığının farkındalar.
19.03.2013 tarihli yazı 23539 kez okunmuştur.
Rüzgar enerjisi, mevcut elektrik ihtiyacına büyük ölçüde katkı sağlıyor. Ancak rüzgar şiddeti değişken olduğundan sağlanan enerji tutarlı değil, zamana göre değişiklik gösteriyor. Aşırı enerji üretimi gerçekleşen dönemlerde, yetersiz enerji üretimi gerçekleştiğinde serbest bırakılmak üzere enerjinin saklanabileceği verimli depolama sistemlerine ihtiyaç duyulmakta. Şu anda, valonlar, basınçlı hava torbaları ve termal depolama gibi diğer sistemlerle birlikte kullanılan piller test ediliyor.
Araştırmacıların karşılaştığı iki büyük problemden biri; yenilenebilir enerji kaynaklarının tam potansiyelini kullanılabilir duruma getirmek, bir diğeri ise verimli depolamadır. Uzmanlar, rüzgar enerjisinde verimli bir depolama için yeni teknolojilere ihtiyaç olduğu görüşündeler. Rüzgarın hızı sabit olmasa da, motorlar gerekli rüzgarı üretmede kullanılabilirler ancak etkin bir depolama sistemi yoksa, tüm yapılan çalışmalar sonuçsuz kalıyor.
►Rüzgar Enerjisi ile Tanışma : Çatalca Rüzgar Santrali Teknik Gezisi
Rüzgar Enerjisini Depolayan Denizaltı Hava Torbaları
Nottingam Üniversitesi, rüzgar enerjisini depolamak için ciddi araştırmalar yürütüyor. Sualtındaki büyük, şişme saklama torbaları kuşkusuz bu alandaki en yaratıcı fikirlerden biri. Konsept, toplanan fazla enerjiyi İskoçya Orkney Adaları’nda demirlenmiş olan şişme hava torbalarında depolamayı öngörüyor. Gün boyunca depolanan enerji, elektrik üretmek için enerji türbinlerine aktarılıyor. Yapılan testlere göre 600 m derinlikte, 20 m çapındaki torba, 700MWh’a kadar enerji depolayabilme kapasitesine sahip.
Basınçlı Hava Sistemi
SustainX, hava sıkıştırma teknolojisini ticari açıdan kullanmayı hedefleyen bir şirket. Uyguladıkları proje, 40 kW’lık bir prototiple denenmiş ve başarılı sonuç vermiş, şimdilerde ise 1MW’lık bir prototip üzerinde çalışıyorlar. SustainX, yer altı sistemleri yerine yerüstü depolama tanklarını tercih ediyor. Geleneksel türbinler yerüstü tankları ile çalışmadığından şirket, sıkıştırma yeteneği yüksek ve ekonomik olan pistonları kullanmayı tercih etti. Sürücü türbinleri için basınç yetersiz kaldığında pistonlar çalışmalarını buna göre düzenleyerek durumu telafi ediyorlar.
SustainX, şimdilerde etkin ve verimli bir izotermik basınçlı hava teknolojisi üzerinde çalışıyor.
Dalgaların Altına Rüzgar Enerjisi Saklamak
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü( MIT)’nde bilim adamları açık deniz rüzgar türbinlerinde üretilen enerjiyi depolamak için bir yöntem geliştirdi. Okyanus Yenilenebilir Enerji Sistemi olarak adlandırılan bu sistem, sualtı pompası hidrolik teknolojisine dayanmakta. İçi boş beton küreler okyanus zeminine yerleştiriliyor. Rüzgarın yoğun olduğu zamanlarda, üretilen fazla enerjiyi kürenin içindeki suyu boşaltmak için kullanıyor. Rüzgar şiddetinin yetersiz olduğu ve bu durumun birkaç gün sürdüğü dönemlerde enerji üretecek türbinleri çalıştırabilmek için küreler su ile doldurulur. Ayrıca araştırmacılar bu sistemin, insan gücü kullanılan platformlar fırtınalı havalarda tahliye olduğunda sualtı kuyularından yakıt depolama gibi amaçlar için de kullanılabileceğini söylüyorlar.
Hidrojen Teknolojisi
Şimdilerde iki Alman şirket, fazla rüzgar enerjisini hidrojen olarak depolayabilmek adına araştırmalar yapıyorlar. Şirketlerden biri, Hydrogenics, enerji üretimi için yakıt hücrelerinde kullanılabilecek hidrojenin üretiminde suyun elektrolizi için rüzgar enerjisinin kullanılabileceğini öngörüyor. Diğer yandan E.On şirketi de rüzgar enerjisinden hidrojen üretmeyi planlıyor, fakat E.On’a göre üretim yakıt hücreleri yerine Ontras gaz boru hattı sisteminde yapılacak ve üretilen hidrojen doğal gaz olarak kullanılacak.
► Dünya'nın En Büyük Projelerinde Rüzgar Enerjisi :
Yenilenebilir Enerji Alanında Dünya'nın En Büyük 10 Projesi
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
ANKET