Felçli Adam, Beynine Yerleştirilen Çip Sayesinde Gitar Çalabiliyor
Dünyada ilk defa, felçli bir adam beynine yerleştirilen çip sayesinde, parmaklarını oynatabildi. IanBurkhart, dalış yaparken geçirdiği kaza yüzünden ellerini ve ayaklarını oynatamıyordu. Deneme aşamasındaki teknoloji Ian’ın nesneleri kavrayabilmesini sağladı.
24.04.2016 tarihli yazı 7355 kez okunmuştur.
IanBurkhart yerleştirilen beyin çipi aracılığıyla, omurilik hasarı aldığı kazadan altı yıl sonra, ilk defa bir gitar tabanlı bir bilgisayar oyunu olan “GuitarHero” oynamak için parmaklarını oynatabildi. Beyine yerleştirilen yonga, bilgisayar tarafından yorumlanan beyin sinyallerini okuyor; daha sonra tam olarak uyarılması gereken kaslara sinyal ileterek hareketi sağlıyor.
►İlginizi Çekebilir: Beyin İnceleme Yöntemleri
Ohio State Üniversitesi'nde denenen teknoloji sonunda felç, inme veya beyin hasarı olan milyonlarca insana yardımcı olunabileceği umuluyor. Ian’ın omuriliğinde oluşan hasar, beyninde oluşan sinyallerin vücudunun geri kalanına ulaşmasını engellediği için, dirseklerin altından felç oldu ve yürüyemez hale geldi. Beynine yerleştirilen sensör, motor korteksindeki yüzlerce nöronun aktiviteleri okuyup, gelişmiş bir algoritmayı işleten bilgisayara aktarıyor.Ian sağ koluna giydiği kolluk, her bir elektrot farklı kas grupları ile bağlantılı, 130 elektrot içeriyor.
Yayınlanan sonuçlara göre, Ian büyük objeleri kavrayıp hareket ettirebiliyor. Dolu bardağı döküp bir kredi kartını pos cihazından bile geçirebiliyor. Gelişmiş bilgisayar programına yüzlerce beyin sinyalinin anlamının öğretilmesi için saatlerce pratik yapılması gerekti. Başlangıçtaki yedi saatlik egzersiz sonucunu kendini "tamamen ve zihinsel olarak yorgun düştüm" diyerek anlattı.
Çalışma, omurilik yaralanmalarını atlatma için bilgisayar kullanımı alanında önemli bir dönüm noktası oluşturuyor. Bu alandaki zorluklardan biri de laboratuvarda geliştirilmiş bu olağanüstü başarıyı, günlük yaşamda kullanılacak ürün haline getirmek. Yaklaşım cerrahi bir müdahale ve kola sarılı kablolar ile beraber birçok alıştırma gerektiriyor. Aynı zaman da beyin okumada kullanılan karmaşık algoritmanın çalışması içinde büyük bir bilgisayar gücü gerekiyor. Motor korteks milyonlarca sinire sahip. Şu an yalnızca birkaç yüz tanesi çip tarafından okunabiliyor. Kullanılan teknoloji üzerinde yapılan geliştirilmeler ışığında tam fonksiyona yaklaşılması umuluyor.
Kaynak:
►BBC
►Newscientist
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.