Geleceğin ulaşım kavramı:
Elektromobilite
Gelecek artık elektrikli araçlara ait ama bu teknoloji hala çözülememiş bir çok problem içeriyor. Bu problemleri çözmek ve elektromobilite projesini bir adım daha ileri taşımak için Avrupa'nın en büyük araştırma organizasyonu olan Fraunhofer Gesellschaft Enstitüsü'nde 33 araştırma kurumu çalışmalarını birlikte yürütüyor.
İki yıllık bir proje, geçtiğimiz temmuz ayında tamamlandı ve gösteri araçları eylül ayında test sürüşü sonrası vitrindeki yerlerini aldılar.
Gelecekte içten yanmalı motorların yerine ''whisper-quite'' teknolojisi yollardaki yerini alacak. Ama hala cevapsız kalan sorular var. Örneğin elektrikli araçtaki depolama nasıl olacak? Ya da elektrikli araçta hangi güç şebekesine ihtiyacımız var? Bataryamızı doldurmamız için ne kadar ücret ödeyeceğiz? Avrupa'nın en büyük araştırma organizasyonu olan Fraunhofer Gesellschaft Enstitüsü'nde 33 araştırma kurumu bu ve benzeri soruları cevaplayabilmek için bir araya geldiler. Bunun için de elektrikli araçları oluşturan farklı bileşenler incelendi. Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı bu proje için 34.5 milyon dolarlık bir fon ayırdı. Fraunhofer'dan kıdemli Prof. Ulrich Buller araştırmanın ardındaki fikrin temelinde ''enerjinin üretimden ticari modele kadar izlediği tüm yolları önemseme'' düşüncesinin bulunduğunu söyledi. Proje koordinatörü Prof. Holger Hanselka projenin daha detayına inerek ''enerji üretimi, araçta enerjinin taşınması, enerji depolama, araç motoru ve sistem entegrasyonu'' olmak üzere proje genel konularını temelde 5 başlık altında topladıklarını ayrıca 2011 yılı ile insanların onaylaması için Elektromobilite projesine ''fonksiyon (işlev) ,güvenilirlik, test ve sürüş'' başlıklarının da eklendiğini belirtti.
Temmuz ayında biten ve eylül ayında test sürüşü yapan yeni kompozit araçlar, katılımcılar tarafından da denendi. Artega GT tabanlı 2 kişilik spor araçlar test için hazırdı. Fraunhofer Kurumu yöneticilerinden Franz-Josef Wöstmann, Frecc0 1.0 adlı bu araca ticari bileşenler yüklediklerini ve verimlilik düzeyini arttırdıklarını söyledi.
Diğer nesil Frecc0 2.0 ise daha çok günümüz teknolojisini içeren bileşenlerden meydana geliyor. Franz-Josef motoru ilk olarak Avrupa piyasası için tasarladıklarını ve araştırma sonucu araç kondisyonuna uygun tekerlek çapını 15 inch olarak seçtiklerini ayrıca motorun araçta müsait olan yere uyumlu bir şekilde yerleştirildiğini söyledi. Maksimum güç yoğunluğuna sahip yeni parçalarla çalışmak zorunda olduklarını bu güç yoğunluğu için elektrikli araç tasarımında güç elektroniği elemanlarının ve soğutma sistemlerinin kullanıldığını ifade etti. Bu araçlarda günümüz araçlarındaki otomatik çekiş kontrolü ve ESP özelliklerinin geliştirildiği ifade edildi. Bilindiği üzere bu sistem araçlardaki güvenlik önlemini arttıran bir sistemdir bunun yanında daha konforlu bir sürüş ortamı oluşturmaktadır.
Diğer bir buluş ise ''cast coil'' (dökme bobin) olarak araçta yerini alıyor. Bu buluş şu an %55 olan motor sürücüsündeki verimi yaklaşık olarak %90'a çıkarmakta ve daha yüksek güç yoğunluğuna izin vermektedir. Ayrıca yeni olan bu buluşun ağırlığının az fiyatının diğer kullanılan bobinlere oranla daha ucuz olması başka bir avantajıdır.
Giray Eşref KIRAL
Kaynak: www.sciencedaily.com
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri