elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Geri Dönüştürülebilir Rüzgar Türbini Kanadı Geliştiriliyor

Devasa rüzgar türbinleri ve yenilikçi tasarımlar ile sürdürülebilir enerjinin geleceği inşa edilmeye devam ederken General Electric, dünyanın en büyük geri dönüştürülebilir rüzgar türbini kanadını üretti.



A- A+
31.03.2022 tarihli yazı 4478 kez okunmuştur.
General Electric ZEBRA (Sıfır Atık Kanat Araştırması) adını verdiği proje ile geri dönüştürülebilir rüzgar türbinleri üretmeyi hedefliyor. Projeye dahil olan çok sayıda paydaş şirket var. General Electric basın açıklamasında bu işbirliğinin geri dönüştürülebilir rüzgar türbini üretimi için çok önemli olduğunu belirtti.


►İlginizi Çekebilir: Siemens Gamesa'dan 38 MW'lık Dev Anlaşma
 
Dünya enerji talebini yenilenebilir kaynaklardan karşılamaya çalışırken, güneş ve rüzgar enerjisi altyapısının üretimi de arttı. Bu platformlar emisyonların azaltılmasına yardımcı olsa da ömürleri tamamlandığında atık haline geliyor. Günümüzdeki türbin kanatlarının yapımında kullanılan termoset kompozitler geri dönüştürülemez halde. Bu kapsamda Cambridge Üniversitesinin yaptığı araştırma, 2050 yılına kadar dünya çapında 43 milyon ton kanat atığı olacağını öne sürüyor. General Electric bu atık yığının önüne geçebilmek için ZEBRA projesi ile termoplastik kompozitler gibi daha sürdürülebilir malzemeler üzerinde çalışıyor. ZEBRA projesi üzerine çalışmalar 2020 yılında General Electric ve yenilenebilir enerji şirketi LM Wind Power ile başladı.

Klasik rüzgar türbinlerini ele aldığımızda kuleler geri dönüştürülebilir çelikten yapılabiliyor. Fakat türbin kanatlarının hafif olması için üretiminde yoğun bir şekilde cam elyafı ve ısı ile sertleşen plastik köpük kullanılıyor. Dolayısıyla türbin kanatlarını geri dönüştürülebilir maddelerden yapmak günümüzde oldukça zor. Fakat General Electric, ZEBRA projesiyle bu engeli başlangıç seviyesinde aştı. Çalışmalar sonucunda LM Wind Power’ın İspanya’daki üretim tesisinde dünyanın en büyük termoplastik kanadı üretildi. 

62 metre uzunluğundaki kanadın yapımında termoplastik reçine ve cam kumaşlar kullanıldı. Proje sayesinde ömrünün sonunda geri dönüşüm imkanı sunan bu kanatlar, hafifliği ve dayanıklılığı ile normal bir rüzgar türbini kanadıyla aynı performansı sağlıyor.


Kanadın yapımında kullanılan malzeme, kimyasal bir geri dönüşüm yöntemi ile işlenerek depolimerize edilebiliyor ve kimyasal bir döngü içinde tekrar kullanılabilir bir reçineye dönüştürülebiliyor. Önümüzdeki haftalarda LM Wind Power, kanadın performansını doğrulamak için yapısal testlere başlayacak. Test sürecinin 2023 yılına kadar tamamlanması ve ardından geri dönüştürülebilir rüzgar türbinlerinin üretimine başlanması bekleniyor.

Pandemi ve farklı unsurların etkisiyle dünya hammadde kıtlığına doğru ilerliyor. Dolayısıyla ZEBRA gibi projelerin sayısının artması tüm sektörler ve dünya sağlığı için oldukça önemli.


Kaynak:

► interestingengineering.com
► newatlas.com

 

Kaan Şensoy Kaan Şensoy Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.