elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kum ile Enerji Depolayabilir miyiz?

Hayatımızda var olan sıradan şeyler, yenilikçi teknolojilerle büyük fark yaratabiliyor. Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan enerji depolama için çözümler ararken, bu konuda kum kullanımı gündeme geldi. Peki sizce kum ile enerji üretip depolayabilir miyiz? Detaylar yazımızda.



A- A+
05.08.2022 tarihli yazı 5958 kez okunmuştur.
Finlandiyalı teknoloji şirketi Polar Night Energy, yıl içindeki tedarik sorununu çözmek için yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjiyi aylarca depolamada kullanılabilecek ilk kum bataryasını geliştirdi.

Bilindiği üzere güneş ve rüzgar kaynakları gerektiğinde değil, mevcut olduğunda enerji sağlamakta. Son yıllarda yenilenebilir enerjiye olan ilginin artması da araştırmacıları uzun vadede enerjiyi depolamak için yeni yollar aramaya yöneltiyor. Finlandiyalı mühendisler bu konuda önemli bir ilerleme kaydetti.
 
Geliştirdikleri kum batarya sisteminde yaklaşık 4 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğinde büyük bir yalıtımlı çelik tankın etrafına inşa edilmiş bir termal enerji depolama sistemi bulunuyor. Bu çelik tank, diğer bataryalar için gerek duyulan lityum, kobalt, nikel gibi elementlere göre daha ucuz olan kum ile yaklaşık 100 ton kadar dolduruluyor, kurutuluyor ve temizleniyor. Kum bataryası içinde havanın sıcaklığını artırmak için dirençli ısıtma kullanılıyor ve kum içine gömülü basit bir ısı eşanjörü aracılığıyla ısı, kuma aktarılıyor. Yaklaşık 500-600°C’ye kadar ısıtılan batarya, aylarca bu sıcaklıkta kalabilirken 100kW’lık nominal bir çıkış için ise 8 MW/h etkileyici bir enerji depolama kapasitesine sahip.

Şu anda bu batarya sistemi, bulunduğu kasabadaki merkezi ısıtma sistemine güç sağlıyor. Enerji fiyatları yükseldiğinde, tank içindeki sıcak hava, suyu ısıtmak için kullanılıyor daha sonra su, bölgedeki ofis ve evlere pompalanıyor. Polar Night Energy direktörü açıklamasında: “Isı enerjisini ısı enerjisi olarak kullandığımızda ve elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürdüğümüzde sistem basit. Ancak ısı enerjisini elektriğe dönüştürmek için türbinler ve daha karmaşık yapılara ihtiyaç oluyor.” ifadelerini kullandı. Dilerseniz bu sistemi daha iyi anlamak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

 
 
►İlginizi Çekebilir: Bataryalar Neden Alternatif Akımı Depolayamaz
 
Şirket, sistemin %99’a varan bir verimliliğe sahip olduğunu, ısıyı aylarca minimum kayıpla muhafaza ederken sistemin de onlarca yıl kullanılabileceğini söylüyor. Şirket ayrıca kumun 1000 °C’ye kadar ısıtılacağı yüzlerce MW nominal güce sahip daha fazla batarya sistemi oluşturmayı planlıyor.
  
Yenilenebilir enerji kullanarak endüstriyel ihtiyaçlara hizmet edebilecek kum bataryası, otoriteler tarafından oldukça uygun maliyetli ve uygulaması kolay bir sistem olarak görülüyor. Bunların henüz ilk adımlar olduğunu belirten Finlandiyalı şirket bu yöntemin önümüzdeki yıllarda büyük bir başarı elde edebileceğine dikkat çekiyor.


Kaynak:

► interestingengineering.com
► imezha.media
 

Kaan Şensoy Kaan Şensoy Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.