Güle güle GPS |
DARPA Alternatif Bir Teknoloji Hazırlıyor
Amerikan Savunma Ajansı, geçen Mart ayında “radikal” olabilecek bir teknoloji ile yüksek pozisyon konumlama sistemi ve navigasyon gibi izleyici sitemleri üzerinde çalıştığını, böylelikle GPS’den daha güvenilir ve yüksek doğrulukta olacak bir proje geliştireceklerini açıkladı. Detaylar yazımız da...
11.04.2015 tarihli yazı 8501 kez okunmuştur.
GPS, İngilizce “Global Positioning System-Küresel Konumlama Sistemi” ifadesinin baş harflerinden oluşan “Dünya üzerinde herhangi engelsiz bir görüş hattında, dört veya daha fazla uydusu ile her türlü hava koşulunda yer ve zaman bilgileri sağlayan uzay tabanlı uydu navigasyon sistemidir.” Belirli durumlarda GPS, güvenilir bir şekilde yerleri saptayamıyor. Bu sebeple Amerikan Hükümeti, sinyalin kör noktalarda kesilmediği ve tıkanmadığı gerçek zamanlı olarak pozisyonu saptayan bir teknolojiyi geliştirmek için çalışıyor.
Amerikan Savunma Ajansı, geçen Mart ayında “radikal” olabilecek bir teknoloji ile yüksek pozisyon konumlama sistemi ve navigasyon gibi izleyici sitemleri üzerinde çalıştığını, böylelikle GPS’den daha güvenilir ve yüksek doğrulukta olacak bir proje geliştireceklerini açıkladı. Var olan GPS teknolojisi stratejik bir avantaj sağlıyor ama güvenli bir kararlılık sunamıyor ve Dünya’nın bazı bölgelerinde tıkanmalar yaşayarak takip de yapamıyor. Amerikan Hükümeti ise, düşünülen yeni gerçek zamanlı pozisyon takibi teknolojisi ile düşmanlarına karşı stratejik olarak avantajlı olacağını düşünüyor.
Askeri amaçların ötesinde, GPS’in bireysel olarak, işletmeler ve ekonomiler üzerinde de önemli bir etkisi var. GPS şirketlerin dağıttıkları ürünleri izlerken, mobil olarak servis alan kullanıcılara hizmet götürüyor ve aldığımız bir ürünün nerede olduğunu görmemizi sağlayan da yine GPS teknolojisi olmuştur. Bu özelliklerine rağmen GPS teknolojisi esnek bir yapıya sahip değil ve DARPA, daha esnek olacak ve yardımcı algoritmalarla üzerinde rahatlıkla değişiklikler yapılabilecek yeni bir alternatif teknoloji yapmak istiyor.
DARPA, dış kaynaklar olmadan uzun periyotlarda yüksek hassasiyetli saatler, kendi kendine kalibre edebilen gyroskoplar ve ivmeölçerler ve yüksek hassasiyetli navigasyon aletleri de geliştiriyor. DARPA, ayrıca kaynakların sayısı içinden de gerçek zamanlı izlemeye olanak sağlayan yeni teknolojileri de araştırıyor. “Sinyal fırsatlarını kullanma” mantığıyla gerçek zamanlı olarak izleme teknolojisi için televizyon, radyo, telefon direkleri, uydular ve hatta aydınlatmaları bu amaçla kullanabilecek sensörler geliştirmeye çalışıyor.
DARPA’nın geliştirmeye çalıştığı bu teknolojinin ana amacı ise tankların üstüne koyarak veya klavuzluk eden diğer sistemlerde uygulayarak askerlerine bilgi veren kompakt navigasyon sistemini geliştirmek. Bunun için, enerjiyi az tüketen tasarımlara ve harcanan enerjiyi daha aşağıya çeken devreler ve sensörlere sahip olması gerekiyor.
DARPA hiç şüphesiz teknolojinin neleri yaptığını iyi biliyor. Örneğin GPS alıcıları 1970 yıllarında bataryaları çok büyük iken, 1991 yılında bir sigara büyüklüğüne kadar düşürülmüştü. Şuan ise GPS alıcıları mikro devrelerde kullanılacak kadar küçük boyutlarda üretilmektedir.
Bu avantajlar, GPS’in yakında kullanılmayacağı anlamına gelmiyor. DARPA’ın üzerinde çalıştığı teknoloji uzun yıllar alabilir hatta gerçek bir ürüne bile dönüşmeyebilir. Bu sebeple alternatifleri çıkana kadar GPS kullanmaya devam…
Kaynak
►DARPA
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.