elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

EFE |
Yerli İnsansız Hava Araçları – 1. Bölüm

Ülkelerin teknolojik ilerlemeleri ve elinde bulundurduğu insan gücü, ülkeler için çok büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda ülkemizin içinden çıkan çeşitli elektronik ve savunma şirketleri yerli imkanlarla yaptıkları ürünlerini her geçen gün artırmaktadır. Bunlardan birisi de Vestel Savunma’da üretilen insansız hava aracı olan EFE. Tamamen yerli imkanlarla ülkemizde yapılan bu hava aracını yakından inceleyelim.



A- A+
26.04.2015 tarihli yazı 16811 kez okunmuştur.
Teknoloji hızlı bir şekilde gelişmektedir. Buna paralel olarak ülkelerin teknolojik ilerlemeleri ve elinde bulundurduğu insan gücü, ülkeler için çok büyük önem taşımaktadır. Ülkemizin içinden çıkan çeşitli elektronik ve savunma şirketleri yerli imkanlarla yaptıkları ürünlerini her geçen gün artırmaktadır. Bunlardan birisi de Vestel Savunma’da üretilen insansız hava aracı EFE. Tamamen yerli imkanlarla ülkemizde yapılan bu hava araçlarını yakından inceleyelim.

 
 

EFE – İnsansız Hava Aracı Sistemi

2005 yılında VESTEL tarafından geliştirilen Efe, performans artışları için yapılan iyileştirmeler sonucunda 3. Sürümü ürünleştirilerek kullanılmaya başlanmıştır. Sınıfındaki hava araçlarına göre daha uzun uçuş ve gözlem imkanı veren EFE Sistemi aynı zamanda çabuk sökülüp takılabilme özelliği ile de kullanım kolaylığı sunmaktadır.

 


EFE Sistemindeki tüm alt birimler VESTEL tarafından tasarlanmıştır. Kritik olan EFE otopilotu, itki grubu, uçak gövdesi, yer sistemleri gibi sistemlerin tasarım, üretim ve testleri tamamen yerli imkanlarla VESTEL tarafından yapılmaktadır. EFE Sisteminin gövdesinin tamamı VESTEL bünyesinde üretilmektedir ve uçaklardaki tüm alt parçalar herhangi bir ayar gerektirmeden yenisi ile değiştirilebilir.

 


Hareketli Kamera sistemi sayesinde Efe, her yöne bakabilme ve tespit edilen hedefi kaybetmeden takip edebilme özelliği ile üretilmektedir. Efe insansız hava aracı sistemi, herhangi bir piste ihtiyaç duymadan tüm ortamlarda iniş kalkış yapabilmektedir. Elden atılarak kalkan uçak, inerken ya gövde üzerine veya paraşüt ile inebilmektedir.
 


Özel tasarlanmış motoru, pervane sistemi ve kanatları ile 90 dakika keşif yapabilmektedir. Kolay kurulumu ve sökülmesi, gece gündür kameralarının ayarsız değiştirilebilmesi ile bir dakika müdahale edecek duruma gelebilmektedir.
 

 

Özellikleri

İtki Sistemi
Motor    700 Watt Fırçasız Elektrik Motoru
Pervane 2 Palli, Karbon

Ölçüler

Kanat Açıklığı 2,6 m
Toplam Uzunluk 1,6 m
Pervane 0,3 m çap

Ağırlıklar

Kalkış Ağırlığı 4,1 kg
Faydalı Yük  0,6 kg

Performans

Uçuş Hızı 27 knot
Havada Kalış Süresi 1,5 saat
Görev İrtifası 12.000 ft

Veri Linki

Çalışma Prensibi LOS
Link Menzili 15 km

Seyrüsefer

Seyrüsefer Tam Otonom veya Manuel

Faydalı Yük

Faydalı Yük Renkli Gündüz Kamerası
IR Gece Kamerası

Kalkış

Pist Otonom veya Manuel elle fırlatılarak    

İniş

Pist Otonom veya manuel gövde üzerine
Fırlatıcı Otonom veya manuel paraşütle

Yapı

Malzeme Kompozit

Kaynak

►Vestel Savunma
Doğukan KAYGUSUZ Doğukan KAYGUSUZ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar