elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş fırtınası mı geliyor ?

NASA'ya dayandırılan haberlere göre 2012 ile 2013 yılları arasında etkisini gösterecek olan güneş fırtınaları nedeniyle elektronik sistemler büyük hasarlar görebilir.



A- A+
31.08.2010 tarihli yazı 3657 kez okunmuştur.

Amerikan medyasında yer alan ve NASA astronomlarına dayandırılan habere göre yeni bir 'yüksek hareketlilik' evresine girmeye başlayan Güneş, 2012'den itibaren Dünya'yı ciddi etkileyebilecek patlamalara sahne olabilir. Ancak bazı astronomlar da 11 yılda bir girilen bu 'solar maksimum' evresinin, öncekilerden daha şiddetli yaşanacağına dair kanıt bulunmadığını söylüyor.





Bu ayın başlarında Dünya'da ilginç ışık gösterilerine sebep olan güneş fırtınasının çok daha büyüğünün gelmekte olduğu uyarısında bulunan bir grup astronom, bunların 2012'de başlayıp büyük olasılıkla 2013 sonuna doğru en yoğun halini alabileceğini söylüyor.





Astronomlara göre toplam gücü 100 milyon atom bombasınınkine eşit olabilecek bu Güneş fırtınaları, son 100 yılın en şiddetlisi olabilir. Ancak bu savı 'kıyamet haberinden prim yapmak için uydurulan yalan' olarak nitelendiren astronomlarsa, bu yönde hiç bir kanıt bulunmadığı iddiasında.





Ne var ki 2006 yılından beri Güneş'teki bu hareketliliği yakından izleyen NASA, sözkonusu fırtınaların Dünya'nın tamamında, az ya da çok, güç sorunlarına yol açacağını söylüyor. 'Kıyamet' habercisi astronomlardan Dave Reneke'ye göre, 'son 100 yılın en şiddetlisi olacak Güneş fırtınaları, özellikle havacılık şirketleri, iletişim şirketleri ve GPS sistemiyle çalışan herkes tarafından çok ciddiye alınmalı".





NASA'nın Helyofizik bölümü direktörü Dr Richard Fisher da, bu Güneş patlamalarının şu anda Dünya'da kullanılan tüm sağlık, acik durum ve milli güvenlik sistemlerini devredışı bırakacağını, bu nedenle acil önlem alınarak sistemlerin yenilenmesi gerektiğini belirtti.





'Soğukkanlı' tarafta yer alan astronomlardan, Avustralya İyonosferik Tahmin Dairesi yöneticisi Dr. Phil Wilkinson ise, büyük patlamaların meydana gelmesinden en az 4-5 saat önce haberdar olduklarını, sistemleri bir süre 'emniyetli mod'a getirerek arızaların önüne geçileceği inancında.





Yahhoo! News'ta yer alan haberde, 1859 ve 1921 yıllarında yaşanan benzer büyüklükteki fırtınaların ardından dünya genelinde bir kaos yaşandığı, telgraf hatlarının işlemez hale geldiği belirtiliyor:





NASA'ya dayandırılan haberde, böylesi bir felaketin bugün yaşanmaıs halinde 1 ila 2 trilyon dolar arası zarara sebep olacağı ve sistemlerin tam onarımının 4 ila 10 yıl arası bir süre alacağı iddia ediliyor.



Ntvmsnbc


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.