Mars’ta İlk Helikopter Uçtu
Küçük rotorlu bir hava aracı olan Ingenuity Mars Helikopteri, Jezero kraterinin üzerinde gezinerek bir başka gezegende güçlü ve kontrollü uçuşun mümkün olduğunu hepimize kanıtladı. Ayrıntılar haberin devamında.
29.04.2021 tarihli yazı 4202 kez okunmuştur.
NASA’nın uzay aracı Perseverance, bundan birkaç ay öncesinde Mars’a iniş yapmış ve Kızıl Gezegen’de geçmişe dair araştırmalar yapmaya başlamıştı. Dünya’ya gönderdiği veriler doğrultusunda üzerine iniş yaptığı Jezero Krateri ile Burdur’daki Salda Gölü arasında mikrobiyalit oluşumu açısından benzerlikler tespit edilmişti. Bugün aynı uzay aracı Mars’tan Dünya’ya tarihi kareler ve bilgiler aktarıyor.
Helikopter, Mars yüzeyindeki uçuşu sırasında yeri takip eden otonom bir navigasyon kamerası kullandı ve kendi gölgesini de yakalayarak şöyle bir fotoğraf çekimi gerçekleştirdi:
Helikopter, Mars yüzeyindeki uçuşu sırasında yeri takip eden otonom bir navigasyon kamerası kullandı ve kendi gölgesini de yakalayarak şöyle bir fotoğraf çekimi gerçekleştirdi:
► İlginizi çekebilir: Perseverance Uzay Aracı ve Mars Yolculuğu
NASA yönetici vekili Steve Jurczyk: ”İmkansız olduğu düşünülen bir NASA projesinin en sonuncusu. Ingenuity’nin bizi nereye götüreceğini tam olarak bilmiyoruz. Ancak bugünün sonuçları, gökyüzünün en azından Mars’ta bir sınırının olmayabileceğini gösteriyor.” dedi.
Ingenuity helikopteri güneş enerjisiyle çalışıyor. Helikopter, ekibin belirlediği optimum enerji ve uçuş koşullarına ulaşacağı bir zaman diliminde havaya uçtu. (12.33 Yerel Ortalama Güneş Saati-Mars Saati) Altimetre verileri, helikopterin maksimum 3 metre yüksekliğe çıktığını ve 30 saniye boyunca havada sabit bir şekilde asılı kaldığını gösteriyor. Daha sonra alçalarak toplam 39.1 saniyelik bir uçuş kaydeden helikopter Mars’ın yüzeyine geri dönüyor.
Verilerin, Kızıl Gezegen’e yüz milyonlarca mil mesafeden NASA’nın Derin Uzay Ağı kullanılarak gönderilmesi ve geri alınması gerektiği için Dünya’dan uçuşu gerçek zamanlı olarak gözlemlenemiyor ve daha gelişmiş bir sisteme ihtiyaç duyuluyor. Uçuşun takip edilerek verilerin elde edildiği otonom kamera, JPL’de (Jet Propulsion Laboratory) yer alan ekibin geliştirdiği algoritmaları çalıştıran bütünleşik rehberlik, navigasyon ve kontrol sistemleri tarafından yönetildi.
NASA’nın Bilim Misyonu Müdür Yardımcısı Thomas Zurbuchen, uçuşun gerçekleştirildiği Mars hava sahasının ismini şu ifadelerle duyurdu:
“Wright kardeşlerin gezegenimizin ilk uçuşunu gerçekleştirmesinden 117 yıl sonra, Ingenuity helikopteri bu inanılmaz başarıyı farklı bir gezegende yineledi. Havacılık tarihinde bu iki ikonik an, zaman ve 173 milyon millik uzay farkı ile ayrılabiliyor ancak sonsuza kadar bağlantılı olacaklar. Dayton’daki iki yenilikçi bisiklet üreticisine bir saygı duruşu olarak diğer gezegenlerdeki hava meydanlarından ilki, Wright Kardeşler Sahası (Wright Brothers Field) olarak adlandırılacak.”
Ayrıca uçuşun yapıldığı konuma, Jezero Krateri üzerinde bulunması sebebiyle JZRO adı verildi.
Kızıl Gezegen, Dünya’dakinin üçte biri kadar düşük bir yer çekimine sahiptir. Son derece ince bir atmosfer yapısı ile Dünya’daki basıncın sadece %1’ine sahiptir. Bu özellikleri ile Kızıl Gezegen’de uçuş yapan 49 cm uzunluğundaki Ingenuity helikopterinin, iki adet 1.2 metre genişliğindeki rotor kanatlarının uçabilmek için etkileşime gireceği hava moleküllerinin belirli bir ölçüden az olmasına sebep olmaktadır. Dolayısıyla helikopter, ilk defa derin uzayda test edilen benzersiz bileşenler içeriyor.
Perseverance, Ingenuity helikopteri ile birlikte 18 Şubat 2021’de Kızıl Gezegen’e iniş yaptı. 3 Nisan 2021’de Jezero Kraterine konuşlandırıldı. Ingenuity 19 Nisan 2021’de ilk uçuşunu gerçekleştirdi ve şimdi diğer uçuşlarını gerçekleştirmesi için planlar yapılıyor. Helikopter eğer ikinci uçuş testinden de sağ çıkabilirse uçuş ekibi tarafından uçuş profilinin en iyi şekilde genişletilmesi hedefleniyor.
Kaynak:
► sciencedaily.com
► jpl.nasa.gov
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.