Güneşkent Antalya
Türkiye'de bir ilki oluşturmak üzere Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve Belediye Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Akaydın'ın öncülük ettiği ' Güneşkent Antalya ' projesinin 1. Bilgilendirme Toplantısı 15 Mayıs 2009 tarihinde Antalya Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlendi.
Türkiye'de bir ilki oluşturmak üzere Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve Belediye Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Akaydın'ın öncülük ettiği ' Güneşkent Antalya ' projesinin 1. Bilgilendirme Toplantısı 15 Mayıs 2009 tarihinde Antalya Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Antalya Büyükşehir Belediye yetkililerinin yanı sıra BOA- İmece firmasından Sayın Akif Yalın, Marmara Üniversitesi Enerji Bölüm Başkanı Sayın Prof. Dr. Tanay Sıtkı Uyar ve Anel Şirketler grubu adına iş geliştirme direktörü Sayın Levent Gülbahar'ın katıldığı etkinlikte ülkemiz güneş enerjisi potansiyeli değerlendirildi. Yaklaşık 500 civarında sivil toplum örgüt temsilcisinin katıldığı toplantı beklenenin de üzerinde bir ilgi ile karşılandı.
Avrupa'daki örneklerinden esinlenerek şehrin enerji ihtiyacının belirli bir kısmının güneş enerjisinden sağlanması yönündeki projenin yol haritası önümüzdeki günlerde düzenlenecek çalıştaylarla çizilecek ve hedefleri belirlenecek. Temelinde belediyenin öncülük edeceği projede park, bahçe ve yol aydınlatmalarının yanı sıra büyük binalar, iş ve alış veriş merkezleri ile büyük otellerin enerjilerini güneşten sağlatması hedefleniyor.
Özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerle dolan otellerin klima kullanımından da doğan yüksek enerji talebinin en azından yarısının güneş enerjisi ile elde edilmesi en başta gelen hedef. Bunun için kaç MW'lık bir kurulu güce ulaşılması gerektiği ve bunun maliyetinin ne olacağı, bu maliyetin nasıl karşılanacağı, ulusal ve uluslar arası finans kaynaklarından nasıl yararlanılacağı üzerinde çalışılması gereken ana hususlar.
10 MW kurulu güce sahip bir güneş enerji santrali Almanya'da 9,5 GWh/yıl enerji üretirken aynı santral Antalya'da 17 GWh/yıl enerji üretebilmektedir. Bu yüksek enerji potansiyelinin getirmiş olduğu avantajla ülkemiz ve özellikle Akdeniz kuşağındaki şehirlerimiz güneş enerjisini yol ve bina uygulamalarında kullanabilecekleri gibi şehir yakınına kuracakları güneş enerji santralleri ( solar power plant ) ile kendi yerleşim bölgelerindeki muhtelif enerji ihtiyaçlarını karşılayabilir, hatta ihtiyaç fazlasını enterkonnekte ( grid line ) sisteme satarak gelir de elde edebilirler.
Antalya Büyükşehir Belediyemizin başlatmış olduğu ve sosyal sorumluluk kapsamında yürütülmekte olan bu projeyi diğer belediyelerimizin de takip etmesi dileğiyle.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri