elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Havacılıkta Radyo Frekans Teknolojisi Uygulamaları

Radyo frekans teknolojisi (RF), kablosuz iletişimde kullanılan elektromanyetik iletim şeklidir. Bu RF sistemlerinin havacılıkta amacı, uçuş yolu boyunca fırtınaları tespit etmek ve önlemektir. Peki, havacılıkta radyo frekansı teknolojisinin uygulamaları nelerdir? Gelin bu teknolojileri yazımızda inceleyelim.



A- A+
31.03.2019 tarihli yazı 15183 kez okunmuştur.
RF teknolojisi, modern iletişimin önemli bir parçasıdır. RF sinyalleri, 3kHz ile 300GHz arasında üretiliyor. Bu frekanslar uzun mesafelerde kablosuz iletişimde kullanılıyor. RF dalgaları ışık hızında meydana geliyor ve seyahat etmek için hava benzeri bir ortama ihtiyaç duymuyor.

RF teknolojisi; televizyon yayıncılığı, radar sistemleri, bilgisayar ve mobil platform ağları, ölçüm-izleme gibi pek çok sektörde kullanılıyor.

 

Havada RF Dalgaları

RF dalgaları uçaklar arası ve uçak-yer istasyonu arasındaki haberleşmeyi sağlıyor. Telsiz iletişimi, uçakların kalkış, uçuş ve iniş durumlarında uçak operasyonlarının ayrılmaz bir parçasıdır. Pilotlar ve yer ekibi kargo yükleme, yakıt durumu, hava taşıtlarının durumu ve park alanı durumu hakkında bilgi alışverişlerini RF dalgaları üzerinden telsizler ile yapıyor. Hava trafiği kontrolörü iletişim kurmak için belirli bir frekans kullanıyor.

Pilotlar, uçaklar havada iken uçuş yönleri ve hava koşullarındaki güncellemeler için hava trafik kontrolörü ile iletişim kuruyorlar. Hava/yer ve yer/yer haberleşmesinde kullanılan telsiz cihazları 118-137 MHz VHF (Very High Frequency) frekans bandında çalışıyor.

Havada bulunan uçaklar kısıtlı güvenli mesafe çemberi içinde ise çarpılmanın önlenmesi için RF ekipmanları pilotları uyarıyor.

 

Navigasyonlarda RF Dalgaları

Pilotlar tarafından girilen uçuş verileri doğrultusunda, uçağa uygun rota belirleniyor. Pilotlar bu verileri uçuş idare bilgisayarlarına kaydediyor. Bu işlemi yaparken RF dalgalarını kullanıyorlar. Uydu navigasyon sistemleri, askeri ve ticari uçaklarında hassas konum bilgisi için kullanılıyor.
 

Radarlarda RF Dalgaları

Uydu antenlerinden farklı olarak radar antenlerinin, hava sahasını uçakların konumu için sürekli taramaları gerekiyor. Bu nedenle radar antenleri sürekli hareket etmek üzere tasarlanmıştır.

Modern radarlar ile yerden uçuşa olan mesafe ölçülebiliyor ve gecikme süresi düşük olan uçuşlar için bilgi alınabiliyor.


 


►İlginizi Çekebilir: Frekans Kontrol Sistemleri

Bagaj ve Sevkiyat Takibi

Günümüzde RF teknolojisi, bagaj takip işlemlerinde sağladığı kesinlik ve performans nedeniyle popüler hale gelmiştir. Bagaj takip etiketlerinde bulunan entegre devre, veri depolama ve kayıt işlemlerini gerçekleştiriyor. RFID etiketleri check-in işlemlerinden sonra yolcuların biletlerini iptal etmeleri durumunda bagajlarını takip etmeleri bakımında kolaylık sağlıyor.

Bildiğimiz gibi, havaalanlarında bilet gişelerine bagajları vermek için uzunca bir kuyruk olabiliyor ve bu durum yolcuların uçuşlarını kaçırmalarına da neden olabiliyor. Alaska havayolu şirketi, giriş prosedürlerini kolaylaştırmak için, sık uçuş programlarında yeniden kullanılabilir RFID etiketlerini tanıttı.

Ayrıca kargo bölümlerinde de bagajların gerçek zamanlı olarak takip edilmesi için RFID etiketleri kullanılıyor. Kargo bölümlerinde ürünler bir hub’ı geçtikten sonra müşteriler ürünlerinin nerede olduğunu uzmanların oluşturduğu RF teknolojisi ile izleyebiliyor. Bagaj ve sevkiyat bölümlerinde genellikle 13.56 MHz frekans değeri kullanılıyor.


 


►İlginizi Çekebilir: RF ve Ön Uç Devresi

Uçak Bakımlarında RF Dalgaları

Bakım mühendisleri uçakların bakımlarını yaparken, elektronik kayıt işlevi gören RFID etiketleri ile panel hakkında bilgileri veya modülün bakım geçmişini görüntüleyebiliyor.

Dünyanın en büyük sivil ve askeri uçak üreticilerinden bir olan Boeing 2012 yılında RF teknolojisini bakım prosedürlerinde test etti. Uçağın her panelinde RFID tarayıcılarının kullanılabileceği RFID etiketleri bulunuyor. Bu RFID etiketleri parça numarası, seri numarası, üretim tarihi ve modülün bakım geçmişleri hakkında bilgiler içeriyor.

Uçakların motorlarında bulunan kablosuz akıllı sensörler arıza durumlarında bakım ekibine veri gönderebiliyor ve arızalı parçaların değiştirilmesi için uçak üreticilerine uyarı verebiliyor. RFID teknolojisi uçaklarda bakımların sorunsuz yapılması ve zamandan tasarruf edilmesi için lojistik yönetimi tarafından sürekli kullanılıyor.


 


►İlginizi Çekebilir: Uçak İkaz Sistemleri

Uçaklarda Eğlence Alanında RF Dalgaları

Uçak yolculuklarının sıkıcı geçmesini engellemek için oluşturulan en önemli uygulamalardan biri bilgi-eğlence sistemleridir. Havayollarının çoğu bilgi-eğlence sistemi için Wi-Fi erişimini sağlıyor. Uçuş sırasında, uçuş ve hava bilgileri koltuğun önünde bulunan yolcu ekranından görüntülenebiliyor.
 

Uçak yolculuğu hızla büyüyen bir sektör olduğundan, havayolları enstitüsü müşteriler, operasyonlar ve uçak bakımları ile yüzleşmek zorunda kalıyor. Check-in işlemleri, bagaj takipleri, uçak bakımları konularında havayolu şirketleri gelişmiş RF teknolojilerini kullanıyor. RF teknolojilerindeki gelişmeler, uçak güvenliği, bagaj yönetimi ve müşteri memnuniyeti konularında havayolu şirketlerine yardımcı olacaktır.


 
Kaynak:

►rfpage.com
►edgefx.in
►eu.mouser.com
►rfsafetysolutions.com
 
PELDA GEZER PELDA GEZER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar