İşletmelerde Üretim Yönetimi
Üretim nedir? Üretim yönetimi aşamaları nelerdir ve nasıl yapılır? Üretim çeşitleri nelerdir? Hizmet ve sanayi sistemlerinde üretim yönetimiyle ilgili merak edilenler yazımızda.
26.05.2015 tarihli yazı 43144 kez okunmuştur.
Üretim:"İnsan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemidir."
Üretim Yönetimi: Ürün faaliyetlerinin, planlanması, yürütülmesi ve kontrolünü sağlar. Mal ve/veya hizmetleri düşük maliyet, yüksek kaliteyle zamanında standartlara uygun kararların alınmasını sağlayan işletme fonksiyonudur.
Üretim yönetiminin amaçlarını sıralamak gerekirse;
►Tüketici taleplerini fiyat, zaman, kalite... gibi unsurların optimum şekilde karşılanması
►Stok düzeyini mümkün olduğu ölçüde az tutarak, stok devir hızını arttırılması
1)Miktara Göre Üretim Çeşitleri
Belirli bir sürede üretilen ürünlerin miktarlarına göre 3 sınıfa ayrılır.
a)Bir Defaya Mahsus Mamul Üretimi
Bu üretim çeşidi, belli bir sürede tek çeşit ürün üretir. Bir daha aynı üretim tekrarlanmaz. Örnek olarak gemileri, köprüleri ve tünelleri verebiliriz.
b)Seri Üretim
Makinaya bağlı olarak ortaya çıkan üretim sistemidir. Aynı üründen çok sayıda elde edebiliriz. Özellikle imalat sanayide kullanılır. Aynı ürün çeşidinden çok sayıda elde ettikten sonra, seri biter. Ve yeni bir seriye geçilir.
c)Kitle Üretimi
Bu üretimde devamlılık önemlidir. Aynı üründen çok hızlı ve çok sayıda elde edebiliriz. Otomasyona dayalı sistemlerde daha çok görülür. Bu sebeple maliyeti yüksektir ve uzun süren bir üretim hazırlık evresi bulunur.
2)İzlenen Yola Göre Üretim Çeşitleri
Üretim sistemleri bir çok nedenden dolayı çeşitlilik gösterebilir. Örneğin; hammadde, insan hareket yönü, bilgi hareket yönü. İzlenen yola göre üretim çeşitleri 3'e ayrılır.
a)Atölye Tipi Üretim Sistemi
Bir diğer adıda görev tipi üretim sistemidir. Parti halinde, çok çeşitli girdiler ve bir çok amaca hizmet edebilecek üretim sistemidir. Yetenekli iş gücüne ihtiyç vardır. Düzensiz ve az sayıda talebe karşı çok çeşit ürün bulunur. Örnek; Otomobil servis istasyonları, maden işleyen atölyeler...
b)Akıcı Üretim Sistemi
Çok çeşitli girdiler seri olarak işlem görür. Özel amaçlı makinelerle birlikte yarı yetenekli insan gücüne ihtiyaç vardır. Az çeşit ürün vardır. Hammadde girişlerinde ve mamul çıkışlarında süreklilik önemlidir.
c)Proje Üretim Sistemi
Proje sistemi sadece bir ürünün veya boyutları çok büyük olan şeylerin kısıtlı sayıda üretilmesinde kullanılır. Az sayıda ve özel taplerlerden oluşur. Örneğin; uzay gemileri,uydular, gemiler, köprüler...
► İlginizi Çekebilir: İnovasyon ve Arge | 1. Bölüm
3)Hizmet Üretimi
Sanayi işletmelerinde hammaddelerin tedarikini yapıp, mamulü elde ederiz. Mamulü pazarlamak için dağıtım sürecine geçeriz. Mamuller önce üretilip sonra pazarlanabilir. Hizmetlerde ise durum böyle değildir. Önce pazarlanıp sonra üretilir. Hizmetler depolanamadığı için üretildiğinde alıcılar hazır değilse hizmet kaybolur.
a)Pazar
Bütün hizmet sistemlerinin şekillendirdiğimiz müşteri potansiyeli pazarımızdır. Mevcut tüketicilerin yaşları, cinsiyetleri, talepleri vb. belirlenerek bu alanda hedefler koyulmalıdır.
b)Hizmet
Müşteri için hazırlanmış faydalardır. Hizmetin analizlerini yapmak oldukça zor ve uğraştırıcıdır. Hizmetler soyuttur bu sebeple somutlaştırabilecek ürünlerle desteklenmelidir.
c)Dağıtım Sistemleri
Dağıtım- Sunum sistemlerini 3 grupta inceleyebiliriz.
Personel: Kabiliyetli elemanlar hizmet sektöründe başarıya ulaştırır.
Müşteri: Müşteri seçimleri de personel seçimleri gibi özenle seçilmelidir. Müşteriler üretimde ve sunumda birebir muhattabımız olacaktır.
Teknoloji ve Fiziksel Kaynaklar: Hizmetin çeşitlenmesi, hızlanması, kalitenin yükselmesi gibi konularda önemli faktörlerdendir.
d)İmaj, Kültür ve Misyon
Müşterilerde bırakılan iz imajdır. Bu imajın olumlu olması büyümeye etkisi çok fazladır. Bulunan bölgenin geleneklerine, kurallarına uygun hizmetler verilmelidir. Üstlenilen amaçları uygun bir şekilde yapılması gerekir. İmaj, kültür ve misyonun doğru belirlenip uygulanması güven duygusunu oluşturur.
Kaynak:
►İşletme Yönetimine Giriş
►businessdictionary
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.