elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Jeotermal Enerji, Dünya'nın Geleceği Mi? |
Özel Dosya 2. Bölüm

Jeotermal enerji, kaynağı yer kabuğunun derinliklerinde bulunan temiz ve yenilenebilir bir enerji türüdür. Araştırmamızın ilk bölümünde bu enerjiyi kısaca tanımış, avantaj ve dezavantajlarını irdelemiştik. Yazımızın bu bölümünde ise, tüm dezavantajlarına karşın Jeotermal enerjinin uygulanabilirliğinin kanıtlarına ve çözüm önerilerine yer vereceğiz.



A- A+
09.04.2013 tarihli yazı 18353 kez okunmuştur.



İlk bölümde de bahsettiğimiz gibi, süper sıcaklıktaki yeraltı sularına erişebilecek derinlikte kuyular kazılabilirse, elektrik üretmek için gerekli olan enerjiyi elde etmek mümkün. Ancak bu kuyuları kazmak da, kazılan kuyuların altında jeotermal kaynak bulabilmek de sanıldığı kadar kolay değil.
 

 

Jeotermal enerjinin geleceğin enerjisi olduğunun ve uygulanabilirliğinin kanıtları var mı?


►İzlanda Jeotermal Güç Santralleri:


Jeotermal enerjinin işlevselliğinin en büyük örneklerinden biri, Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde volkanik bir ada üzerinde kurulmuş ve çevresindeki birçok küçük adadan meydana gelmiş bir ülke, İzlanda.
 
 

İzlanda dünyanın en zengin, ulaşılabilir jeotermal kaynaklarına sahip ülkesi. İzlanda’da kömür ya da gazla çalışan bir enerji tesisi bulmanız mümkün değil.

“Dünya’nın en temiz ülkesi” olarak tanınan İzlanda’da kullanılan enerjinin %100’ü çevreyi kirletmeyen, hidro ve jeotermal kaynaklardan elde ediliyor. Evlerin %90 ı jeotermal enerji ile ısınıyor. Ülkede pek çok jeotermal güç tesisi bulunuyor, bunlardan tek bir tanesi bile 90,000 evin enerji ihtiyacını karşılayabilecek potansiyele sahip.
 
 

►Geysers:

 
Dünya’nın en büyük jeotermal projesi, Amerika’da San Francisco’nun 116 km açığında yer alan Geysers.
 

Geysers, aktif kapasitesi 1517 MW olan ve 350’den fazla kuyudan buhar çeken, 22 jeotermal enerji santralinden oluşan karmaşık bir tesis. Tesiste, İzlanda’nın tüm santrallerinin ürettiği enerjiden 3 kat daha fazla enerji üretilebiliyor.


Tesiste sistem nasıl işliyor?


Kuyulardaki sıcak su sayesinde, gayzerlerde buhar üretiliyor. Buhar,  önce izolasyonlu tüplerle tesise iletiliyor, zemin boyunca ilerliyor. Daha sonra ise türbinlere zarar vermesini önlemek için süzgeçten geçirilip, türbinlere uzanıyor. Buharın içindeki enerji açığa çıkarılıp, bu enerji sayesinde türbin dakikada 3,000 devirle döndürülüyor ve dev jeneratörler tarafından elektik enerjisine dönüştürülüyor. Türbinlerden çıkan buhar tekrar suya dönüştürülüp, soğutma kulelerine gönderiliyor.


Bu sistem yıllarca kusursuz olarak işledi ancak hesaba katmadıkları bir şey vardı. Su kaynaklarının tükenebilir olduğunu atlamışlardı. Buhar zamanla kurumaya başladı, 10 yıl içerisinde enerji üretiminde %40 oranında düşme görüldü. Bunun nedeni soğutma kulelerinden akan suyun bir kısmının zemine geri dönmesine karşılık, %80’inin buharlaşarak havaya karışmasıydı.

Yapılan araştırmalar çok geçmeden sonuç verdi ve yeniden buharın üretimini sağlayabilmek için bir yöntem bulundu. Geri dönen su doğrudan kuyulara verildi. Yeraltındaki rezervuarlara her gün 72 milyon litre, yani yaklaşık olarak 28 olimpik havuzu dolduracak kadar, su verilmesi gerekiyordu. Böylece gayzerlerde yeniden buhar üretilmeye başlandı.

 

Tüm Dünya’ya Yetecek Enerjinin Sağlanması İçin Ne yapılabilir?



Jeotermal enerji, tüm dünya için enerjinin geleceği haline gelebilir. Fakat ülkeler ve kurumlar arasında politik ve teknolojik açıdan büyük ölçekli bir işbirliği gerektirir. Örneğin;  birçok petrol şirketi  dünya yüzeyinin altındaki  gaz ve petrolü almak için 10,000-12,000m derinliğe kuyular kazıyorlar. Uygun teknoloji geliştirilirse, kendi uzmanlıklarını jeotermal santraller için kullanabilirler, hatta petrol kuyuları jeotermal enerjiyi yakalayan alanlar haline gelebilirler.

► İlginizi Çekebilir :
Türkiyeden Jeotermal Santral Haberi | 400.000 Evin Elektriğini "ZORLU" karşılayacak.



► İlginizi Çekebilir : 2023 Yolunda Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Hedefleri
 

Selin Anaer Selin Anaer Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar