Kalp Atışlarınız Tek Şifreniz Olabilir
Bedenimizin bazı özelliklerini pek çok şifreleme yönteminde kullanabilmemiz mümkün. Bunlardan bazıları parmak izi, gözler, damar desenleri vb. gibi sıralayabiliriz. Peki bu şifreleme yöntemleriyle geliştirilen teknolojilere ne kadar güvenebiliriz? Detaylar yazımızda.
19.12.2019 tarihli yazı 5964 kez okunmuştur.
Dünya üzerinde her birey eşsiz göz yapısına sahiptir. Gözün siyah-beyaz çekilen fotoğrafları ile irisin yapısı bir yazılım sayesinde ayırt edilebilir ve kaydedilebilmektedir. Sisteme giriş yapılmak istendiğinde kaydedilen veriler karşılaştırılarak bilgilere erişim sağlanabilmektedir. Yine bunun gibi işlemler parmak izi, ses tanıma veya damar desenleri kullanılarak benzer işlemler yapılabilmektedir.
Fakat bu noktada en önemli konu ise siber suç güvenliği alanında önlem alınması gerekliliğidir. Ne yazık ki, parmak izleri veya retina taramaları gibi geliştirilen teknolojiler taklit edilerek siber suç oranları son dönemde artmıştır. Bu güvenlik sorunları göz önüne alınarak, bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarda elektronik verilere erişim sağlarken kalp atışlarının da bir şifreleme yöntemi olarak kullanılabileceği belirtilmiştir.
Kalp Atışları ile Şifreleme
New York Binghamton Üniversitesi'nden araştırmacılar bireylerin EKG verilerinin, elektronik veri dosyalarını kilitlemek veya açmak için kullanılabileceğini keşfettiler. Mevcut şifreleme yöntemlerinim maliyeti ve karmaşık olması sebebiyle, daha basit ve erişilebilir aynı zamanda uygun maliyete sahip bu yöntemin geliştirilmesi önem kazanmıştır. Peki bu ölçüm işlemleri nasıl gerçekleştirilmektedir?
EKG Nedir ve Nasıl Çalışmaktadır?
Kalbin elektriksel aktivitesinin ölçümü EKG cihazı ile sağlanmaktadır. Temel olarak, cilde uygulanan basit bir biyosensör ile kalbin elektriksel aktivitesini ölçmek mümkündür. EKG cihazı kalbin elektriksel aktivitesini çizgilerle kâğıda aktaran bir test cihazıdır. Çizgilerdeki belirtiler yani değişkenlik gösteren dalgaların her biri benzersiz kalıplar ve kopyalanamayan benzersiz bir özelliğe sahiptir. Elde edilen EKG sinyali, hastanın sağlığını anlamak için toplanan ve analiz edilen en önemli fizyolojik parametrelerden biridir. EKG ölçümleri ile elde edilen kalp atış verileri bir şifre olarak kullanılabilmektedir. Örnek olarak Kanadalı bir şirket tarafından geliştirilen NYMI ile kalp atışlarımızı artık şifre olarak kullanabilmekteyiz.
NYMI
NYMI günlük hayatımızda rahatlıkla kullanabileceğimiz, görünümü bileziği andıran bir cihazdır. NYMI bileziği, kullanıcının EKG verileri kodlanarak bir parola haline getirilebilen teknolojiye sahiptir. Parmak izleri gibi EKG verileri de her insan için benzersizdir, ancak parmak izlerinden farklı olarak, EKG verilerini elde etmek ve taklit etmek oldukça zordur. Benzersiz olmasının sebebi kalbimizin büyüklüğü ve şekli ile kalp kapakçıklarımızın yönünün her bireyin fizyolojisinde farklılık göstermesidir. Kalp krizi gibi büyük bir kardiyak olayınız olmadığı sürece bu durum değişmemektedir. Kalp atışımızın hızlı veya yavaş atıyor oluşu kabin temel fizyolojisinden elde edilen verileri etkilememektedir.
►İlginizi Çekebilir: Güvenlik Operasyonu Merkezi(SOC) Nedir? Yapısı ve Faydaları Nelerdir?
Cihaz, bir akıllı telefonla veya NYMI uygulamasını çalıştıran bir cihazla çalışabilmektedir. NYMI bileziğinde cihazlarla iletişim kurabilmek ve yakınlık sensörü olarak işlev görebilmesi için bluetooth modülleri kullanılmıştır. Ayrıca cihaz akıllı telefonlarda, bilgisayarlarda, televizyonlarda ve hatta araba kapılarında da kullanılabilen hareket algılama ve hareket kontrolü için bir ivmeölçer ve jiroskop içermektedir.
Bilgisayarımızı ve telefonlarımızı kullanırken, ödeme yaparken ve hatta arabamızı kilitleyip açarken bile kullanabileceğimiz bu cihaz kaybolsa dahi kullanılamamaktadır. Bunun sebebi cihaza sahibinin EKG imzası tanımlanmış olmasıdır. NYMI cihazını daha iyi anlayabilmek adına aşağıdaki videodan yararlanabilirsiniz.
►newatlas
►interestingengineering
►wired
Yazar: Rümeysa Türk
►interestingengineering
►wired
Yazar: Rümeysa Türk
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.