Kimya ihracatı, haziran ayında yüzde 23 arttı
Türkiye'nin ihracatında gerileme yaşanıp yaşanmayacağı konusunda tartışmalar sürerken kimya ihracatı, haziran ayında yüzde 23 arttı.
Temmuz ayından itibaren Türkiye'nin ihracatında gerileme yaşanıp yaşanmayacağına dair tartışmalar sürüp giderken, stratejik öneme sahip ve sanayimiz için temel sektör olan kimyada, haziran ayı ihracat artışı bir önceki aya göre yüzde 23 olarak gerçekleşti.
Ancak oran olarak bir düşüş söz konusu olsa da kimya sanayinin aylık 1 milyar dolarlık ihracat hedefine yine de ulaşılmış durumda. Haziran ayında 1 milyar 54 milyon dolar ihracat geliri elde ettiklerini ifade eden İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, yıl sonu hedefi olan 12 milyar dolara ulaşmakta sıkıntı yaşamayacaklarını ifade ediyor.
Kimya sektörü ihracatı, yılbaşından bu yana oldukça iyi bir performans sergiliyor. Kriz öncesi günlerine hızlı bir dönüş yaşayan sektörün ihracatı, ocak ayında değer bazında yüzde 47.51, şubat ayında yüzde 43.52 oranında artış gösterdi. Altı aylık dönemde en büyük artış ise mart ayında yaşandı. Mart ayında kimya sektörü ihracatı önemli bir rekor kırarak yüzde 75.06 oranında artışa imza attı. Nisan ayını yüzde 41.24 oranında ihracat artışıyla kapatan sektörün mayıs ayı ihracatındaki yükselme ise yüzde 40.46 oldu.
Haziran 2010'da değer olarak yüzde 23.07, miktar olarak da yüzde 20.77 ihracat artışı gerçekleştiren kimyacılar, 1 milyon 39 bin ton ihracata karşılık, 1 milyar 54 milyon dolarlık gelir elde etti.
İKMİB Başkanı Murat Akyüz;
'Yılın ilk yarısının sektörümüz için çok verimli geçtiğini söyleyebiliriz. Yılın ikinci yarısı için de gerekli önlemlerin alınacağını ve potansiyelimizi gerçekleştireceğimizi öngörüyorum. Irak, Almanya, İran, Mısır ve İtalya, ocak-haziran döneminde kimyasal ihracatımızda ilk beş sırayı oluşturan pazarlar oldu. Miktar bazında ihracatımız Mısır'a yüzde 174.76, İran'a yüzde 153.56, İtalya'ya yüzde 72.84, Irak'a yüzde 48.22 ve Almanya'ya yüzde 27.14 oranında artış gösterdi' diyor.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri