KOBİ'lere Kredi Desteği
Küçük ve orta boy işletmeleri 6 yeni kredi programıyla destekleyeceklerini açıklayan Sanayi Bakanı, programların haziran ortasında başlayacağını söyledi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) kaynaklarından karşılanmak üzere KOBİ'lere kullandırılacak 6 yeni kredi destek programı açıkladı. KOBİ Proje Destek Programı adıyla işletmelere 150 bin lira üst limitli kredi desteği vereceklerini bildiren Ergün, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
'Bu paketin kaynağı KOSGEB bütçesiyle sınırlı. Bu yıl biz bu destekler için 263 milyon lira ayırdık. Bu rakamı süreç içinde belki artırabilir ve 300 milyon liraya çıkarabiliriz.'
Bu desteklerde katma değeri ve rekabet gücü yüksek, gelişme potansiyeli olan sektörlere öncelik vereceklerini bildiren Ergün, yeni destek paketinde, KOBİ Proje Destek Programı, Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı, Tematik Proje Destek Programı, İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı, Girişimcilik Destek Programı ve Genel Destek Programı'nın yer aldığını kaydetti.
İşbirliği ve güçbirliğine 500 bin lira
İşbirliği - Güçbirliği Destek Programı ile küçük ve dağınık işletmelerden kaynaklanan sorunlara çözüm üretilecek. Program kapsamında, 250 bin lira geri ödemesiz ve 500 bin lira geri ödemeli destek sağlanabilecek. Destek oranı 1. ve 2. bölgelerde yüzde 50, 3. ve 4. bölgelerde ise yüzde 60 olarak uygulanacak.
Nitelikli istihdam için 20 bin lira verilecek
Genel Destek Programı başlığı altında nitelikli eleman istihdamı için 20 bin liraya kadar, fuar için 30 bin liraya kadar, tasarım için 15 bin liraya kadar destek sağlanacak. Destek oranı 1. ve 2. bölgelerde yüzde 50, 3. ve 4. bölgelerde ise yüzde 60 olarak uygulanacak.
150 bin liralık kredi desteği
KOBİ'lerde proje kültürü ve bilinci oluşturmayı amaçlayan Proje Destek Programı kapsamında işletmelere 150 bin lira üst limitli kredi desteği verilecek. Desteğin oranı 1. ve 2. bölgelerde yüzde 50, 3. ve 4. bölgelerde ise yüzde 60, proje süresi 6 ile 24 ay arasında olacak.
Ar-Ge'ye geri ödemesiz kredi
Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı ile de Ar-Ge ve yenilikçiliğin geliştirilmesi hedefleniyor. Ar-Ge ve İnovasyon ile Endüstriyel Uygulama Programı olmak üzere iki alt programdan oluşuyor. Ar-Ge ve İnovasyon alt programı kapsamında 5 bin lira eğitim desteğinden 100 bin lira makine teçhizat donanım desteğine kadar değişik limitlerde geri ödemesiz ve 200 bin lira geri ödemeli, Endüstriyel Uygulama alt programı kapsamında ise 18 bin liradan 150 bin liraya kadar geri ödemesiz ve 200 bin lira geri ödemeli destek sağlanacak. Destek oranı tüm bölgelerde yüzde 75 olacak.
150 bin lira meslek desteği
Tematik Proje Destek Programı, Çağrı Esaslı Tematik Program ve Meslek Kuruluşu Proje Destek Programı olmak üzere iki alt programdan oluşuyor. Meslek Kuruluşu Programı'yla verilecek desteğin üst limiti 150 bin lira. Tematik Proje Programı'yla verilecek desteğin üst limiti ise ilgili teklif çağrısında belirtilecek. 24 aylık programın destek oranı 1. ve 2. bölgede yüzde 50, 3. ve 4. bölgede yüzde 60 olacak.
Yeni girişimciye 27 bin lira
Girişimcilik Destek Programı'nın içeriğinde Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Yeni Girişimci Desteği ve İş Geliştirme Merkezi Desteği olmak üzere üç uygulama var. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi kapsamında genel ve özel hedef gruplarına ücretsiz eğitim verilecek. Yeni Girişimci Desteği kapsamında 27 bin lira geri ödemesiz ve 70 bin lira geri ödemeli destek kullandırılacak. İş Geliştirme Merkezi Desteği kapsamında ise 25 bin liradan 600 bin liraya kadar geri ödemesiz İŞGEM Kuruluş Desteği, 100 bin lira geri ödemesiz İŞGEM İşletme Desteği verilecek. Destek oranı, 1. ve 2. bölgelerde yüzde 60, 3. ve 4. bölgelerde yüzde 70 olacak. Destek oranı, kadın veya özürlü girişimcilerde 10'ar puan daha yüksek olacak.
Milliyet
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma