elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Manta Vatozu Esnekliğinde Robot

Robot sektörü gün geçtikçe farklı alanlarda gelişmelere tanıklık ediyor. Bu gelişmelerin en sonuncularından biri olarak manta vatozu şeklinde ve vatoz esnekliğinde geliştirilen robot oldu. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
24.12.2016 tarihli yazı 7500 kez okunmuştur.
Gabrielle Franzini, yaşadığı eyaletin bilim fuarında üçüncü sırada yer aldıktan sonra alanında çalışmalarını sürdürmesi gerektiğini düşünen bir mühendis. Gabrielle Franzini ve ekibi karton ve balsa ağacından Arduino mikroişlemcisi imal etmiş bir ekip. Franzini 2016 Yumuşak Robot Tasarım Yarışması'na hızlı bir şekilde hazırlandı ve Worcester Politeknik Enstitüsü'ne kaydolarak burada kendisi ve takımı robotik manta vatozu ile üniversite bölümünü kazandılar. Ekip, okyanusların en verimli, kıvrak yüzücülerinden birini inanılmaz bir başarı ile kopyaladı. Proje yetkilisi Franzini yumuşak robotik cihazlar ve canlılar arasında karşılıklı bir ilişkinin olduğunu dile getirerek geliştirdikleri robotun süzülerek gidebilmesi için tasarlandığını söyledi. Takım robotu pompa, valf ve düşük güçlü bir mikrodenetleyici kullanarak geliştirdi.
 

Bununla birlikte robot üzerinde en çok çaba sarf edilen nokta esnek olmasına rağmen vatozlar kadar yeterli miktarda eklemli bir yapıya sahip olmasını sağlamak oldu. Takım robotik yapının içerisine gerekli esnekliğin ve hareket kabiliyetinin sağlanabilmesi için pnömatik ağ sistemleri yerleştirdi. Proje yetkilisi konu ile ilgili daha önceleri yapmış olduğu çalışmalardan dolayı yapılacak olan iş ve sistem hakkında yeterli miktarda tecrübeye sahipti. Takım aynı zamanda silikonun nasıl modellendiğini anlayabilmek adına bir takım simülasyonlar geliştirdi. Franzini simülasyonların kendilerine silikon model için ölçümleri verdiğini ve oluşması gereken esnekliği tahmin edebildiklerini de dile getirdi.


 
Robotun Esnekliğini Gösteren Simülasyon Görüntüsü


WPI grubunun kullandığı araç, Soft Robotics Toolkit'in internet sitesinde sunduğu kalıp tasarım eğiticisine benzemektedir. Takım robotun kanatlarının 35 derecelik esneklikle yönelebilmesini bekliyorlardı. Bu değer normal tahrik için izin verdi ve robotun kanatları şaşırtıcı bir şekilde 60 derecelik esnekliğe ulaştı. Ekibin nihai sonuçlarına göre, robotun gövdesi en büyük sıkıntılardan biriydi. Robotun cam elyaf gövdesi üretim sürecinin bir sonucu olarak bir çok küçük delik ile delinmek zorunda kalındı. Sızıntıların önlenmesi için denenen çözümler nihayetinde başarısızlıkla sonuçlandı. Bu durum gövdenin hidrodinamik form üzerindeki işlevine öncelik verme ve bileşenleri barındıracak ve kanatçıları destekleyecek basit akrilik bir kutuya geçme kararına yol açtı. Oluşturulan yeni gövde tam olarak ideal değilken bir conta bütün elektronik parçaları sudan ve sıcaklıktan koruyabildi.
 

Mühendislik alanında yapılan bir röportajda konuşan Franzini kendisi ve ekibinin planladığı noktaların altında kalsa bile başarılı bir sonuç aldıklarını söyledi. Yarışmanın resmi internet sitesine göre, üniversite seviyesindeki öğrencilerin ve meraklı vatandaşların yarışmanın resmi sitesinde bulunan araçları kullanarak robotlar geliştirmeleri için düzenlenen bir tasarım yarışması olduğu ve Franzini ve ekibi henüz planladıkları noktalara çıkamadıkları robot ile dahi Soft Robotik Tasarım Yarışması'nda ikinci kategoriyi kazandıkları yazıyor.


Kaynak:


interestingengineering
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.