Nükleer Eğitimi !
Nükleer santral anlaşmaları devam ederken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Nükleer santrali kuracak yatırımcıya "Bununla ilgili bir de üniversite kur" deneceğini söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santral için Güney Koreli KEPCO şirketi temsilcileriyle görüşmelerin devam ettiğini belirterek, ''Uluslararası yatırımcıya nükleer santralle alakalı bir üniversite kurmasını da teklif ediyoruz'' dedi.
Bir dizi temas ve açılışlar için Trabzon'da bulunan Yıldız, Güney Koreli KEPCO şirketi temsilcileriyle Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santral için geçen hafta Ankara'da biraraya gelerek görüştüklerini bildirdi. Bakan Yıldız, ''Önümüzdeki hafta tekrar biraraya geleceğiz. Bu ayın sonuna kadar mutlaka bir mutabakat noktası yakalamamız lazım. 4-5 tane temel konumuz var. Bir kısmında henüz anlaşmış değiliz. Sonunda da anlaşamayabiliriz'' dedi.
Akdeniz ve Karadeniz'de birer tane nükleer santral kurulmasının enerjide güç dağılımı açısından dengeli bir uygulama olacağı kanaatinde olduğunu söyleyen Yıldız, Güney Koreli yetkililerin de uzlaşma konusunda bir gayretlerinin bulunduğuna inandığını kaydetti.
Nükleer teknolojinin öğrenilmesi bakımından üniversitenin şart olduğunu kaydeden Yıldız, Türkiye'de halen Hacettepe Üniversitesi'nde Nükleer Mühendislik ve Nükleer Fizik konularında lisans programı, ODTÜ ve İstanbul Üniversitesi'nde ise lisansüstü eğitim programları bulunduğunu ve bu üniversitelerin Türkiye'ye çok önemli katkı yaptıklarını, ancak bunların yeterli olmadığını vurguladı.
Yıldız, ''İki nükleer santral kurarsak, bu eğitim programlarının yeterli olmadığını düşünüyorum. Çünkü çok ciddi bir insan kaynağı ile bunları yapacağız. Bu nedenle uluslararası yatırımcıya nükleer santralle alakalı bir üniversite kurmasını teklif ediyoruz'' diye konuştu.
Bir gazetecinin, ''Rus tarafına da bunu teklif edecek misiniz?'' şeklindeki sorusu üzerine Bakan Yıldız, ''Bir nevi şart oluşturacağız'' yanıtını verdi.
Yıldız, Türkiye'nin makro büyüklüklerini etkileyecek bir enerji yatırımı yapmak istemediklerini de belirterek, nükleer santralde kamu payını en fazla yüzde 25 öngördüklerini söyledi.
DAĞITIM İHALELERİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, konuyla ilgili bir soru üzerine, elektrik dağıtım ihalelerinin başarılı geçeceğini düşündüğünü ve ihaleler ile enerji sektöründe liberizasyon konusunda önemli bir adım daha atılmış olacağını bildirdi.
Kömür sahalarının özel sektöre devredilmesine sıcak baktıklarını ifade eden Yıldız, bu konuyla ilgili çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti.
Rüzgar enerjisinde devlet alım garanti miktarının yatırımcıyı memnun edip etmediği yönündeki soru üzerine Yıldız, rüzgarda 5.5 avro/sent olan kamu alım fiyatını değiştirmeyi düşünmedikleri söyledi. Yıldız, ''Vatandaşımın uygun fiyata elektrik kullanacağı, işletmecinin de kar sağlayacağı bir rakamda maksimizasyonu düşündüğümüz için 5.5 avro/sent rakamı uygun. Bu rakamdan teklif vermeyi düşünen pek çok firma var'' şeklinde konuştu.
Habertürk
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri