elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Nükleer Materyalleri Anlayabilmek

Nükleer materyallerin zorlu çalışma koşullarında tepkilerini anlayabilmek büyük önem taşıyor. MIT Nükleer Mühendislik ve Bilimler Departmanı bu konuda farklı disiplinler geliştirmeyi başarmış.



A- A+
08.10.2012 tarihli yazı 10991 kez okunmuştur.
Nükleer mühendislikte karşılaşan en büyük zorluklardan biri şüphesiz materyallerin bu zorlu koşullarda nasıl tepki vereceğini hesaplayabilmek.  Zamanla birlikte yoğun radyasyon, aşındırıcı çevresel koşullar, yüksek sıcaklık ve basınç malzemelerin yapısını ciddi bir biçimde değiştiriyor. İşte bu değişiklikleri anlayabilmek daha etkin reaktör dizaynında ve üretiminde büyük önem taşıyor.

MIT Nükleer Mühendislik ve Bilimler Departmanı hem araştırmalarında hem de eğitimlerinde bu konuya ayrı bir önem ayırmış durumda. 2008 yılından beri nükleer materyaller dersiyle ilgilenen  Yardımcı Profesör Bilge Yıldız, bu dersi deneysel ve sayısal olarak malzemelerin nükleer koşullar altında nasıl cevap vereceklerini anlamak ve tahmin etmek olarak tanımlıyor.


"Lisans ve Yüksek Lisansta Zorunlu Nükleer Materyaller Dersi"


Bilgisayar simülasyonuyla desteklenmiş deneylerde önemli veriler elde edinmesiyle birlikte lisans ve yüksek lisans öğrencilerine Nükleer Materyaller dersi zorunlu hale getirilmiş. Sene sonunda ise öğrencilere misafir akademisyenlerle birlikte deneysel veya sayısal projeler yapma fırsatı verilmiş.

Bunun öğrenciler için büyük bir fırsat olduğunu söyleyen Yıldız,  sözlerini şöyle sürdürüyor: Sadece nükleer materyaller için değil nükleer çalışmaların her bir bölümünde sayısal modelleme ve simülasyonun görevi giderek artıyor.  Profesör Ju Li’nin Nükleer Mühendislik ve Bilimlerde Hesaplama dersi de bunu kanıtlayan ve öğrencilere bunu aşılayan bir ders.




Soldan Sağa: Ronald Ballinger, Thomas McKrell, Bilge Yıldız, Dennis Whyte, Michael Short, Sidney Yip, Linn Hobbs and Ju Li. Foto: Justin Knight


Yıldız, ayrıca deneysel çalışmalarda reaktör çemberiyle benzer durumlar oluşturulduğunu, yerinde kullanılan tekniklerle ve geçerli simülasyonlarla işin iç yüzünü öğrenmeye çalıştıklarını belirtti.  Bunu yapmanın öncelikli şartının da malzemeler üzerinde gerçek zamanlı olarak çalışmak olarak söyleyen Yıldız, malzemelerin yapısal evrim mekanizmasının ancak gerçek zamanlı olarak anlaşabileceğini kaydetti.


Kaynak: 
MIT News
Mehmet Cem Ateş Mehmet Cem Ateş Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.