elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Numara taşıma ve 3G kafaları Karıştırdı

Yapılan 3G lisans ihalesiyle beraber üç özel operatör de lisanslarını aldı. Lisans dağılımına baktığımızda ise her operatörün abone sayısına paralel olarak doğru lisansı edindiğini söyleyebiliriz. Şimdi ise gözler onların üzerinde. Acaba yeterli altyapı ve hizmeti sunabilecekler mi?



A- A+
03.12.2008 tarihli yazı 10375 kez okunmuştur.

Geçtiğimiz günlerde daha önce yapılan 3G İhalesi numara taşınabilirliği olmadığından iptal edilmişti. Numara taşıma işlemi başladıktan sonra bu ihale tekrar yapıldı ve A tipi Lisansı Turkcell, B tipi Lisansı Vodafone ve C tipi lisansı ise Avea aldı. Böylece devlet 1 Milyar Avro kaynak kazanırken, operatörler yeni geniş bant kablosuz İnternet için yatırım yapmak ve yeni servisler üretmek için harekete geçti.


Numara taşımak için yapılan kampanyalar üzerine şimdi de yei nesil 3G şebekesinin getireceği faydaları tanıtan kampanyalar başladı. Vatandaş zaten numaraları neden ve nereye taşıması gerektiğini düşünürken, şimdi bu ihale ile başlayan kampanyalar kafaları karıştırdı.


Bu yazıyı kaleme alırken arkadaşlarımın sıkça sorduğu soruları düşünerek cevaplamaya çalıştım.


A tipi lisans ile C tipi lisans arasında yayın kalitesi açısından bir fark olmadığı, A tipi lisansın 45 Mhz frekansından, B tipi lisansın 35 Mhz, C tipi lisansın 30 Mhz frekansından yayın yapacağı açıklandı. Operatör açısından bakıldığında yatırımda daha farklı maliyetler getiren bu farklılaşma, A tipi 45 Mhz frekansında, bir baz istasyonundan 3G hizmet alabilen abone sayısının daha yüksek olması ve diğerlernde frekans değerine göre bu sayının azalması anlamına geliyor. Mevcut operatörlerin abone sayılarına ve dağılımlarına baktığımızda, lisansların bu abone sayılarına uygun olarak verildiğini görüyoruz. Açıkçası, eğer Turkcell A tipi lisans yerine B veya C tipi Lisans alsaydı, mevcut baz istasyonları ile 3G hizmeti verebilmek için baz istasyon sayısını abone sayısına göre çoğaltmak zorunda kalacaktı.


Öte yandan ülkemizde tahminen 90 milyon cep telefonundan 65 milyonunun aktif olarak çalıştığı biliniyor. Bu telefonlardan sadece % 6 sı yani, 4 milyon adedi yeni nesil 3G şebekeye uyumlu olarak çalışabilecek. Bu yıl içinde beklenen yeni cep telefonu satış miktarı ise 8 milyon civarında. Bu yıl sonunda operatörler yeni hizmetleri devreye aldığında, abonelerin sadece % 10-12'si bu hizmetlerden faydalanabilecek.


Ülkemize 3G nin geç gelmesi maliyetler açsından faydalı oldu diye düşünüyorum. Geçtiğimiz yıllarda Bazı Avrupa ülkelerinde yapılan 3G ihalelerine çok yüksek lisans bedelleri ödenmiş ve ve daha sonra bu lisans bedellerini karşılayacak hizmet gelirlerinin olmadığı ortaya çıkmıştı. Bu nedenle birçok telekomünikasyon üreticisi ve operatör, mali sıkıntıya girmişti. Bu ihale ile makul seviyelerde ödenen lisans bedellerinin yanısıra, teknolojinin artık olgunluğa erişmesi sayesinde yatırım maliyetleri de düşmüş oldu. Ülkemiz açısından bakıldığında, Türk Telekom'a artık İnternet alanında, Uydu ve kablolu TV den sonra yeni bir rekabet ortamı açılmış olacak.


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.