elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Olbers Paradoksu

Bu paradoks, evrendeki yıldızların sayısı düşünüldüğünde, gece gökyüzüne bakıldığında aydınlık görülmesi gerekirken, kapkaranlık görmesiyle ilişkilidir. Peki bu kadar yıldıza rağmen gece neden karanlık görürüz? Paradoksun cevabı yazımızda.



A- A+
07.02.2015 tarihli yazı 13737 kez okunmuştur.
19. yy astronomu olan Olbers, sonsuz genişlikte bir evrende hemen hemen her doğrultuda yıldız bulunduğu düşünüldüğünde, gece gökyüzüne bakıldığında aydınlık görülmesi gerektiğini savunmaktaydı. Yıldızlar ne kadar uzakta olursa olsun, sayılarının fazla olmasının bu karanlığı telafi etmesi gerektiği düşüncesindeydi. Hatta bu düşünceyi Kepler de desteklemekteydi.
 


 


Ancak durum pek de öyle olmamakla birlikte gece gökyüzü karanlığa bürünmektedir. Evrenin bazı bölümlerinin toz veya siyah cisimle dolu olduğu düşüncesi bu paradoksu ortadan kaldırmamaktadır. Çünkü bu maddeler de tıpkı yıldızlar gibi ısınacak ve yıldızlar gibi parlayacaktı. Paradoksu ancak büyük patlama teorisi tarafından öne sürülen iki etki çözümlemektedir.
 


 
►İlginizi Çekebilir: Big Bang Teorisi


Teoriye göre evren hep var olmamıştır ve yaklaşık 1010 yıl yaşa sahiptir. Yani bu demek oluyor ki; evrenin yaşı kadar bize uzak olan yıldızların ışığı henüz bize ulaşmamıştır. Teleskopla gökyüzüne bakıldığında, yıldızların seyrek biçimde dağıldığı görülür. Yani arada toz veya siyah cisim bulunmaktadır. Evren sürekli genişlediği için uzak yıldızlardan gelen ışıklar kızıla kayar. Bu da aradaki toz veya siyah cismin sıcaklığının, yıldızların sıcaklığına kadar çıkaramaz.


Kaynak:
►Wikipedia
Burak Kesayak Burak Kesayak Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar