elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Onur Basat |
Go Green in the City Röportajı

Bu yıl 3.’sü düzenlenen Go Green in the City yarışması hakkında merak edilen soruları Schneider Electric İşe Alım ve İşveren Marka Yöneticisi Onur Basat’a sorduk. Ayrıntılara ropörtajımızdan ulaşabilirsiniz.



A- A+
28.02.2013 tarihli yazı 12388 kez okunmuştur.

1. Başvuru koşulları hakkında biraz bahsedebilir misiniz?


Yarışmaya katılabilmeniz için en az bir üyesi bayan olan iki kişilik bir ekip kurmanız gerekiyor. Katılımcıların lisans öğrenimlerinin en az 2. yılında olmalarının yanında İşletme ya da Mühendislik bölümlerinde okuyor olmaları aranan koşullar arasında. Aynı zamanda yüksek lisans öğrencileri de yarışmaya başvurabilir. Katılım için ihtiyacınız olan tek  şey şehir için hayati önem taşıyan konut, üniversite, perakende, su ve hastane sektörlerine yönelik yaratıcı bir enerji yönetimi fikri. Bu fikirden yola çıkarak oluşturacağınız yaratıcı sunumu 3 Mart tarihine kadar gogreeninthecity.com adresine yükleyerek başvuru işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
 

2. Go Green in the City ile amaçlanan şey nedir?


Aslında bu yarışmanın birçok amacı var ama genel olarak ‘’Şehir içi yeşil çözümlerle enerjiyi daha verimli kullanmak, fayda sağlamak, çevreyi ve doğayı korumak’’ şeklinde değerlendirilebilir. Sanayileşmenin sürekli arttığı modern dünyada insanın yarattığı olumsuz etkileri en aza indirmek adına çalışmalarda bulunarak daha yaşanılabilir bir çevre oluşturmak hedeflenen noktalar arasında. Bunların yanında başvuru koşullarından da anlaşılacağı üzere amaçlanan bir diğer önemli konu ise kadın mühendis adaylarının sektöre katılımını arttırmak. Sizlerin de hak verebileceği gibi özellikle Mühendislik bölümlerinde çok az sayıda bayan öğrenim görmekte. Bu az miktarda sayı yanlış tercihler,  farklı sektörlere yönelme,  kendi potansiyelinin farkına varamama gibi sebeplerle de gitgide azalıyor. Bunun sonucunda ise elektrik, enerji, otomasyon vb. sektörlerde kadın mühendislere olan ihtiyaç sürekli artıyor. İşte bu yarışmayla asıl hedeflenen;  bu alanda farkındalık ve cesaret yaratmak.
 

3. Kadın mühendislerin sektördeki öneminden bahsetmişken kendi iç yapılanmanızda bu duruma ne kadar dikkat ediyorsunuz?


Bizim için öneminin büyük olduğunu söyleyebilirim. Şöyle ki; diğer sirketlerle karşılaştırıldığında genel yapılanmanın tam tersi bir durum karşımıza çıkıyor. En alt kademeden en üst kademeye doğru çıkıldıkça kadın çalışan oranımızın sürekli olarak arttığını görebilirsiniz. Olağan düzenin aksine gerçekleşen bu durum Schneider Electric’te bir “cam tavan” etkisinden bahsetmenin mümkün olmadığnı göstermektedir.
 

4. Tekrar yarışmaya dönecek olursak; önceki yıllarda yapılan yarışmalar hakkında neler söyleyebilirsiniz? Schneider Electric Türkiye olarak bu yarışmada ne kadar etkilisiniz?


11 ülkede düzenlenen ilk eleme ve yarı final turunun ardından final için Paris’e geçiliyor. Amaç yetenekli ve dünyaya katkıda bulunmak isteyen arkadaşları bulup şirket bünyesine katabilmek. Schneider Electric Türkiye olarak yarışmanın düzenlenmeye başladığı tarihten beri pilot ülkeler arasında yer alıyoruz. Geçen seneki yarışmada İTÜ’den katılan Cansu Çelik ve Hasan Erdem Harman’ın oluşturduğu ekip Dünya 2.’si oldu. Ayrıca yine aynı yarışmada 1. gelen Brezilya ekibinin de mentorluğunu üstleniyorduk. Ülke içinde büyük yankı bulan bu başarı, dönemin İTÜ rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ve T.C. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış tarafından da ödüllendirildi. Yani kısacası;  geçen seneye damgamızı vurduğumuzu söyleyebilirim. Bu sene için de gayretle çalışıyoruz, amacımız bu sefer 1. çıkartabilmek.
 
Cansu Çelik ve Hasan Erdem Harman
 

5. Yarışmada başarı gösteren arkadaşları ne gibi ödüller bekliyor?


Son 25’e kalıp Paris’teki Final’e katılmaya hak kazanan arkadaşlara firmamız bünyesinde staj imkanı sağlıyoruz. Yarışmayı 1.’likle bitiren ekip ise dilediği 3 ülkede Schneider Electric sponsorluğunda VIP bir seyahat imkanı ile kendi tercihine bağlı olarak Schneider Electric’in dünya üzerindeki tüm tesis ve birimlerinde iş imkanına sahip oluyor. Finale katılan arkadaşlarda yarattığımız farkındalık, grup  çalışması ve araştırma yetisi ile firmaya karşı oluşan yakınlığa da bağlı olarak ilerleyen dönemlerde iş imkanları oluşmasına katkıda bulunduğumuz söylenebilir.
 

6. Hazır staj ve iş imkanlarından bahsetmişken bu sene staj başvurularını ne zaman ve nereden alacaksınız?


Bu sene alınan bir kararla birlikte artık tüm alımlarımızı schneiderelectric.com.tr adresi üzerinden gerçekleştireceğiz. Staj başvuruları Nisan ayında başlayacak olup ilgili arkadaşların sitemiz üzerinden başvurularını beklemekteyiz. İş fırsatları için ise sitemiz sürekli olarak takip edilebilir.
 

7. Go Green in the City’ye benzer olarak gerçekleştirdiğiniz çevreci proje, çalışma, ürün veya yapılanmanız var mı? Doğaya karşı gerçekten de duyarlıyız diyebilir misiniz?


Kesinlikle. ‘’Enerji Yönetiminde Global Bir Uzman’’ olarak enerji talebi hızla artarken sera gazı emisyonlarını etkili bir şekilde kesmemiz gerektiğini biliyoruz. Ayrıca, GHG emisyonlarının %40’tan fazlasına endüstri binaları ve konut pazarının neden olduğunu da biliyoruz. Elektrik tasarruflarını %30’a kadar artırabilen enerji verimliliği çözümleri sunmaktayız. Enerji verimliliği üzerine yaptığımız çalışmalarla birlikte tüketicilerimize yüksek verimli, doğayla barışık çözümler sunuyoruz. Akıllı Binalar, KNX sistemleri ve diğer ürünlerimizle enerji tüketiminde tasarruf faaliyetlerini sürdürmekteyiz. İstanbul ve Manisa fabrikalarımız Gold Sertifikalı olup Yeşil Bina statüsünde bulunmaktadırlar. Ayrıca üniversite etkinlikleri vb. gibi günlerde WWF temalı şirket ürünleri(kalem,defter vs.) dağıtarak canlı yaşamı ve doğa hakkında bir farkındalık yaratma amacındayız.
 


 

8. Yarışmayla ilgili son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?


Dünyayı fark edip katkıda bulunmak, mühendisliğini doğru kullanmak, bir şeyler üretip sosyal yönünü geliştirmek isteyen herkesin hiç vakit kaybetmeden yarışmaya başvurması gerektiğini söyleyebilirim.  Derslerde gösterilen başarıların bu ve bunun gibi sosyal yönü geliştiren faaliyetlerle taçlandırılmadıkça asıl hedefine ulaşamayacağı unutulmamalıdır.


Röportaj: Oktay ÇETİNKAYA

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.