Otomotiv Projeleriniz ve Prototipleriniz İçin Açık Kaynak Çözümleri
İnsanlığın bilgi çağını yaşadığı bu zamanlarda birçok insan kendini geliştirmek istemektedir. Bu nedenle de açık kaynak yazılımlara olan ihtiyaç artmaktadır. Bu yazımızda otomotiv projeleri için kullanılabilecek açık kaynak çözümlerini inceledik.
24.03.2017 tarihli yazı 11575 kez okunmuştur.
Açık kaynaklı otomotiv yazılımları olasılıklar evreninin hızla gelişen bir trendi olmuştur. Bu yazılımlar sayesinde otomatik olarak bazı uygulamalar geliştirildi ve eskiden insanların fiziksel olarak yapmak zorunda olduğu birçok şey artık insansız olarak gerçekleştirilmektedir. Şimdi bu yazılımlara bir göz atalım.
Macchina M2
İlk olarak 21 Şubat’ta ilan edilen Macchina M2’den bahsedeceğiz. Bu yazılım Arduino’nun Atheart programına ek olarak yapılan en yeni yazılımlardan biri. Şirket ve kuruluşlar için ve aynı zamanda da bireysel kullanıcılar içinde Arduino kullanımında yeni bir pencere açmaktadır.
Macchina M2, kullanıcılarına araçlarının sinyallerini okuyabilme ve onların tersine mühendislik dediğimiz yani sistemi kendilerinin tekrar düzenleyebilmelerine imkan veren bir yazılım. Gömülü sistemler şu an modern otomobilin vazgeçilmez bir parçası ve Macchina'nın amacı ise kullanıcılarına mekanik sistemlerle oynamaktan daha fazlasını sunmak.
Bu yazılım kullanıcıya elektronik ve yazılım konusuna daha rahat ulaşım imkanı verecektir. Sadece araçlarımızda sorunu anlamaya yada düzeltmeye değil, geliştirme şansını da vermesi bakımından önemlidir.
Automotive Grade Linux (AGL)
AGL, Linux çekirdeğini kullanarak otomotiv için açık kaynaklı yazılımlar geliştirmeye odaklanan açık kaynaklı bir projedir. Şu anda, araç içi bilgi-eğlence sistemlerinin geliştirilmesi için kullanılabilir, ancak telematik ve enstrüman kümeleri ile kullanım için geliştirmeye devam etme planları bulunmaktadır. Proje geliştiricilerin, hobi kullanıcılarının ve girişimcilerin yerleşik elektronikten yararlanmak ve daha iyi yazılımlar üretmesi için yeni yollar aramaktadır.
AGL, Honda, Toyota, Panasonic, ARM ve Intel gibi önde gelen otomotiv ve teknoloji şirketlerini içeren önemli bir üye grubuna sahiptir.
AGL’nin geliştirilmesi için beş farklı çalışma grubu bulunmaktadır;
► Sistem Mimarlık Ekibi
► Gereksinimler Ekibi
► FOSS Uyum Uzman Grubu
► Uzaktan Araç Etkileşimi Uzman Grubu
► İşlevsel Güvenlik Uzman Grubu
Open XC
Open Xc ise Ford Motor tarafından desteklenen açık kaynak kodlu bir diğer otomotiv yazılım ve donanım konseptidir. Bir araç arabirimi cihazı, bir kere entegre edildiğinde, kullanıcıların CAN(Controller Area Network) mesajlarını OpenXC mesaj formatına çevirerek araç verisine erişmesini sağlayan açık kaynak oluşturabilir. Bu mesajlar daha sonra Bluetooth, USB, Ethernet, Wi-Fi veya bir 3G şebekesi kullanarak bir ana cihaza gönderilir. Son olarak, uygulamalarda bu mesajları kullanmak için Android veya Python ile ana cihazda kullanılmaya uygun bir şekilde geliştirilmesini sağlar.
CAN
CAN, Controller Area Network’ün kısaltmasıdır. Otomotiv sektöründe kullanılmak üzere Bosch firması tarafından geliştirilen bir seri ağ teknolojisidir. Araçlarda kullanılmak üzere geliştirilmiş olsa da birçok alanda kullanılmaktadır. LAN, WAN gibi haberleşme ağ teknolojilerinin bir türüdür. Modern otomotiv teknolojisinde genel anlamda cihazların hangi sırayla görevini yerine getirmesi gerektiğini belirler.
Laboratuar ekipmanları, spor kameraları, teleskoplar, otomatik kapılar ve hatta kahve makineleri gibi endüstriyel olmayan uygulamalarda da kullanılmaktadır.
Kaynak:
► AllAboutCircuits
► National Instruments
► AllAboutCircuits
► National Instruments
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET