Otomotiv Sektöründe PCI Express Kullanımı
Günümüzde otomobil elektroniği gittikçe karmaşık hale gelmektedir. Artan bu karmaşıklıkta PCI Express, veri iletişimini daha hızlı gerçekleştirmektedir. Bu yazımızda, PCI Express iletişim teknolojisinin otomotiv sektöründeki uygulamalarını inceledik.
21.11.2016 tarihli yazı 11885 kez okunmuştur.
Otomobil üreticileri, araçların internete bağlanabilirliği, ileri güvenlik özellikleri (örneğin şerit takip sistemleri) ya da park sistemleri gibi konular üzerinde geliştirmeler üzerine sürekli çalışmaktadırlar. Otomobillerin en dolu modellerinde 360° çevre görüş sistemi, bluetooth, akıllı telefon bağlantı sistemi ve bunun gibi bir çok akıllı donanım bulunmaktadır. Kullanılan bu donanımlar, gömülü sistemler tarafından kontrol edilmektedir. Bu gömülü sistemlerin performansı PCI Express arayüzünün işleyişine bağlıdır.
PCI Express bir veriyolundan çok bir network gibi çalışan seri haberleşme çeşididir. Veri yolundan farklı olarak PCIe noktadan noktaya seri bağlantıyı kontrol eden bir anahtara sahiptir. Bu bağlantılar anahtardan bir yelpaze gibi açılır ve bilgiyi gitmesi gereken cihaza yönlendirir. Her cihaz kendi bağımsız bağlantısına sahiptir. Bu sayede cihazlar normal veri yolunda paylaştıklarından daha az bant genişliği kullanırlar.
PCI Express bir veriyolundan çok bir network gibi çalışan seri haberleşme çeşididir. Veri yolundan farklı olarak PCIe noktadan noktaya seri bağlantıyı kontrol eden bir anahtara sahiptir. Bu bağlantılar anahtardan bir yelpaze gibi açılır ve bilgiyi gitmesi gereken cihaza yönlendirir. Her cihaz kendi bağımsız bağlantısına sahiptir. Bu sayede cihazlar normal veri yolunda paylaştıklarından daha az bant genişliği kullanırlar.
PCI'e sisteminin otomobil üzerindeki uygulaması
►İlginizi Çekebilir: CAN Bus Nedir ve Nerelerde Kullanılır?
İşlemcinin kullanılabilirliğini arttırmak için PCIe, tek bir bağlantı noktasından tüm bileşenlere bağlantıyı sağlar. PCIe’nin aracın uzaktan calıştırılması, kapatılması ve diğer kablosuz protokeller için her zaman aktif olması gerekir. Bu yüzden bu portların standby modunda çok düşük güç tüketmesi otomobil sistemleri için çok önemlidir.
İleri sürüş destek asistanı alt sistemleri basit IP kameralarla bağlantılıdır. Bu kameralarla PCIe slotları arasında Gigabit Ethernet kulanılır. GigaE kontrolcüsü PCIe portlarıyla diğer sistemler arasında köprü görevi yapar.
İleri sürüş destek asistanı sistemi (ADAS)
Gömülü sistemler, otomotiv yazılım sistemlerinde kullanıldığında hassas zamanlayıcı kaynakları ve birçok dijital elemana ihtiyaç duyar. Bu yüzden üreticiler bu zamanlayıcıların ve dijital elemanların geniş sıcaklık aralıklarında sorunsuz çalışmasını ister. Yukarıdaki sekilde, bir zaman üreticinin işlemci ve PCI'e slotları arasında işlevi görülmektedir. Uygulamada kullanılan zamanlayıcı geniş sıcaklık aralıklarında çalışma yeteneğine sahiptir ve bu hayati önem taşır. Bu zamanlayıcı 25Mhz , 100 Mhz, 125 Mhz , 200 Mhz çıkış frekansı ile PCI ve diğer denetleyicilere çalışma için esneklik sağlar.
Günümüzde otomobiller eskisi gibi sadece mekanik aksamlardan oluşmamaktadır. İnsanların otomobillerden beklentisi sürüş anında hem keyifli dakikalar geçirmek hemde güvenli bir ulaşım gerçekleştirmektir. Bu yüzden üreticiler otomobilleri insanların ihtiyaçları doğrultusunda geliştirmektedirler. Gelişen teknolojiyle birlikte bir çok elektronik aksamda otomobil içerisinde yer almaktadır. Elektronik elemanlar arası veri iletiminin hızlı şekilde yapılması son derece önemlidir. Bu bağlamda PCIe teknolojisi otomotiv sektörü ve bir çok sektörde yerini almaya devam etmektedir.
Kaynak:
►Pericom
Yazar: Samet Özgül
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET