Pirinç Tanesinden Küçük Elektronik Kalp Pili!
Pirinç tanesinden daha küçük boyutta olan ve sadece kredi kartı büyüklüğünde bir güç kaynağıyla şarj edilen elektronik kalp pili üreten Amerikalı bilim adamları tıp dünyasında büyük bir buluşa imza attı.
25.05.2014 tarihli yazı 10590 kez okunmuştur.
Standford Üniversitesi Elektrik Mühendisliği'nde görev yapan Doçent Ada Poon, mühendislerden oluşan ekibiyle kalp hastaları için pirinç tanesinden küçük elektronik kalp pili üretmeyi başardı. Sıkça kullanılan büyük boyutlu kalp pilleri ve bu pilleri şarj eden büyük ve kullanımı problem olan şarj sistemlerini geçmişte bırakacak bu piller hem pirinç tanesinden bile daha küçük bir boyuta sahip olup vücuda kolayca yerleştirilebilecek hem de kalp ile ilgili hastalıklar ve ağrılar ilaç yerine elektronik cihaz ve sistemler ile tedavi edilecek.
►İlginizi Çekebilir: Geçmişten Günümüze Kalp Pilleri |PaceMaker
Elektronik olan ve kablosuz şarj sistemiyle çalışabilen bu kalp pili, şarj sisteminin domuzlar üzerinde denenmesinden ve başarılı olunmasından sonra tavşanların vücudunun içine yerleştirilerek tavşanlarda da başarıyla şarj edildi ve insanların üzerinde test edilmeye hazırlanıyor. Kablosuz şarj sisteminin, Ada Poon'un geliştirdiği "orta saha elektromanyetik dalga" sistemine dayandığı kalp pillerinde, pilin çok küçük olması, vücuda yerleştirilmesinde büyük avantajlar sağlıyor. Ayrıca bu dalga sisteminin oluşturduğu elektriğin insanlar için tehlike olarak kabul edilen sınırın epey altında kaldığını belirten Ada Poon, bu sistemde yakın saha dalgalarını kullandı.
►İlginizi Çekebilir: Kalp Atışlarıyla Kendini Şarj Edebilen Pil
Stanford Üniversitesi Nörobilim Enstitüsü Nörobiyoloji Profesörü William Newsome ise, "beyne yerleştirilebilen bu cihazların, belirli beyin devrelerindeki faaliyetleri direkt olarak düzenleyebilme özelliğne sahip olmaları nedeniyle bazı bozukluklarda ilaçlardan daha sağlıklı ve yararlı olabileceğini" söyledi.
►İlginizi Çekebilir: 3 Boyutlu Yazıcıdan Kalp de Çıkar
Kablosuz şarj sistemi ile çalışan bu elektronik kalp pilleri yaklaşık olarak bir cep telefonunu çalıştıran elektrik ile çalışabiliyor. İnsanlar üzerinde de denemeye hazırlanan bilim adamları, tıbbi cihazlarda kullanılması ve güvenli hale getirilmesi için 5-6 yıllık bir çalışma gerektiğini belirtiyor. Ayrıca Ada Poon’un geliştirmiş olduğu "orta saha elektromanyetik dalgalar" adını verdiği, elektromanyetik dalgaları vüccut içinde kontrol etmeyi sağlayan sistem Proceedings of the National Academy of Science adlı dergide yayımlandı.
Kaynak:
►Anadolu Ajans
►Proceedings of the National Academy of Science
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.