elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Sanal Lazer Klavye Nasıl Çalışır?

Sanal lazer klavye, günümüzdeki bilgisayar teknolojisinin “daha küçük ve daha hızlı” bir örneğidir. Bu klavye yalnızca mobil cihazlar, tabletler ve bilgisayarlar ile sınırlı değildir. Son 50 yılda görmediğimiz bu klavye, Q klavyesi ile aynı özelliklere sahip. Detaylar yazımızda.



A- A+
28.12.2018 tarihli yazı 9587 kez okunmuştur.
Klavyeler olmadan, aile, arkadaş ve iş yerlerinde iletişim kurmak daha zor olurdu. Günümüzde akıllı telefonlar bile küçük klavyeler ile donatılmıştır. Üçe dört sayısal tuş takımı bulunan tipik bir cep telefonunda, örneğin bir sayıya en az üç harf atandığında, ekranda bir kelime almak için her tuşa birkaç kez basmanız gerekmektedir. Bazı insanlar için bu kolay olsa da bazıları için bu hareket hantal ve çok uzun sürüyor. Bununla birlikte, minyatür klavyeler, kullanıcılara e-posta, kısa mesaj ve hatırlatıcı yazmak için eksiksiz bir Q klavye kurulumu vererek bu sorunu çözmeye çalışır.

Ancak büyük parmaklara sahip kişiler, klavyeleri akıllı telefonlarda ve PDA’larda (cep bilgisayarı) çok küçük bulabilirler. Bunu telafi etmek için, el cihazlarına eşlik edecek özel sanal lazer klavyeler geliştirilmiştir. Sanal bir klavye telefona bağlanır ve herhangi bir yüzeye tam boyutlu bir klavye yansıtır.



Sanal lazer klavye son teknolojiye aittir. Sanal klavye, platformlar arası metin girişleri için mükemmel bir şekilde tasarlanmış küçük ve kullanımı kolay bir cihazdır. Klavye metin girişi için platformdan bağımsız çok dilli destekleme, mükemmel düzenleme-ayarlama, kopyalama ve yapıştırma gibi özelliklere sahiptir. Metin düzenleme gibi arayüz işlemlerinde, mevcut sistem dili ayarlarında ve tasarımında değişiklik yapılmaz. Alternatif olarak el yazısı tanıma, konuşma tanıma, abed girişleri (cep telefonlarında SMS için) bulunmaktadır.
 


►İlginizi Çekebilir: Dünyanın En İnce Klavyesi

 

Sanal Lazer Klavyeler Nasıl Çalışır?

Sanal lazer klavye, herhangi bir yüzeyde kullanıcıların çalışabilmesi için, sensör ve yapay zeka teknolojisi ile birleşerek çalışmaktadır. Sanal aygıtlar, klavyenin bir görüntüsünü herhangi bir yüzey üzerine yansıtan ve görüntü üzerinde insanların veri girmesini sağlayan el feneri boyutunda bir küçük el aletinden oluşmaktadır. Klavye üzerine basıldığında cihaz parmak hareketlerini algılar. Parmakların hareketi ölçülür ve basılan tuş vuruşlarını doğru bir şekilde belirler, bunları aynı zamanda metne dönüştürür.

Sanal lazer klavye, herhangi bir yüzeye tepeden bilgisayar klavyesi yansıtmak ve bu klavye kullanılmadığında kaybolması için ışık kullanır. Çeviri süreci yapay zeka ile yapılır. Girilen vuruş tuşunun kodu çözülecek ve portatif cihaza kablo veya kablosuz olarak gönderilecektir.

Bu sanal lazer klavyeler, akıllı telefonlar, tabletler ile birlikte kullanılır. E-posta yazmak ve kullanıcının dizüstü bilgisayarı evde bırakmasına izin vermek için pratik bir olanak sağlar.

 

Sanal Lazer Klavyede Kullanılan Bileşenler

► Sensör modülü
► IR ışık kaynağı
► Desen projektörü
 
Adım 1: Desen Oluşturma ( Desen Projektörü )

İstenen arayüzün deseni, yüzeye yansıtılır. Projektör modülü, kırmızı diyot lazeri ile bir holografik optik elemanı aydınlatarak, son derece etkili özel olarak tasarlanmış şablonu oluşturur. (Projeksiyon modülü tarafından oluşturulan şablon sadece kullanıcı için referans niteliğindedir.)

Adım 2: IR Işık Kaynağı

Kızıl ötesi ışık düzlemi yüzeyin hemen üzerinde üretilir ve arayüz yüzeyine paralel olur. Kullanıcı arayüzdeki bir anahtara dokunduğunda, bu düzlemden ışık yansıtılır ve sensör modülüne doğru yönlendirilir. IR ışık kaynağından üretilen bu ışık kullanıcıya görünmez ve sabit yüzeyin birkaç milimetre uzağında durur.

Adım 3: Sensör Modülü

Arayüz ile kullanıcı etkileşiminden yansıyan ışık, kızılötesi bir filtreden geçirilir ve sensör modülündeki CMOS görüntü sensöründe görüntülenir. Sanal arayüz işleme CoreTM, yansıtılan ışığın yerini gerçek zamanlı olarak belirleyen, sensör çipine gömülü olan özel donanımdır.

Böylece çoklu yansıtma olayları işleme çekirdeği tarafından eşzamanlı olarak izlenir ve bu nedenle çoklu tuş vuruşları ve çakışan imleç kontrol girişleri desteklenir.

Piyasada farklı sanal lazer klavyeleri bulunmaktadır. Geliştirici VKB, Canesta onlardan bazılarıdır.

 

1) Geliştirici VKB


2) Canesta

Canesta klavyesi, lazer projeksiyon alanını taramak ve 3D verilerini çıkarmak için kullanılır. Ayrıca, projeksiyon/tarama teknolojisini kullanarak ürün geliştirilmesi için elektronik algılama teknolojisine sahip bir çip seti bulundurmaktadır. Canesta, bu teknolojinin Word, Excel gibi uygulamalarda cep bilgisayarlarında çok işe yarayacağını düşünüyor.
 

Yazar: Pelda Gezer


Kaynak:

►Howtechnologywork

►Electronics.howstuffsworks

PELDA GEZER PELDA GEZER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar