Solar Decathlon Yarışmasına Giden İlk Türk Ekibi
"Team Bosphorus"
Sürdürülebilir, ekolojik ve tükettiği enerjiyi üretebilen, öğrencilere yönelik bir konut tasarım yarışması olan Solar Decathlon'a giden ilk türk ekibi "Team Bosphorus" yarışmada özgün ve yenilikçi tasarıma sahip olan Reyard Evi’ni inşa edecek.
05.07.2019 tarihli yazı 5829 kez okunmuştur.
Solar Decathlon, Amerikan Enerji Bakanlığı’nın (DOE) ilk defa 2002 yılında düzenlediği sürdürülebilir, ekolojik ve tükettiği enerjiyi üretebilen, öğrencilere yönelik bir konut tasarım yarışması. Enerji tüketimi ve sürdürülebilirlik konularında toplumda sosyal bilinç oluşturmayı, yarışma süreci içerisinde üretilen inovatif malzemelerle teknoloji ve endüstriye; üniversite işbirlikleri ve öğrencilerin katılımıyla ise meslek eğitimine, bilime ve akademiye katkı sağlamayı amaçlıyor. 17 yıl boyunca dünyanın farklı noktalarında gerçekleşen yarışmanın bir sonraki ayağı Fas. 2019 Eylül ayında gerçekleşecek yarışmada 20 takım projelerini Fas’ın Ben Guerir şehrinde bulunan ve Fas Kralı VI. Muhammed’in himayesinde kurgulanan Green Energy Park’ta inşa edecekler. İlk 20’ye kalan ve projesini inşa etmeye hak kazanan takımlardan biri de Team Bosphorus. Yıldız Teknik ve İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki farklı disiplinlerden; Mimarlık, Makine, Çevre, Elektrik, Endüstri, İnşaat Mühendislikleri, Endüstri Ürünleri Tasarımı, İç Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı’ndan lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin oluşturduğu takım, akademisyen ve alanında yetkin profesyonellerin mentörlüğünde Eylül ayında Fas’ta gerçekleşecek yarışma için çalışmalara 2018’in Mayıs ayında başladı.
İnovasyon, mimarlık, market potansiyeli, konfor ve sağlık, enerji dengesi, sürdürülebilirlik, mühendislik, ev yaşamı, ev aletleri, iletişim ve sosyal farkındalık alanlarındaki 10 ayrı kategoride değerlendirilecek olan projeler, Fas’ın Ben Guerir şehrinde bulunan Green Energy Park’ta inşa edildikten sonra, içinde yaşamak suretiyle test edilecek. 40 gün sürecek olan yarışma boyunca yapılan değerlendirmeler sonucunda 100 puan üzerinden her kategoride en yüksek puanı alan ekip, bu kategoride ödül kazanmış olacak.
Türkiye’yi temsil edecek tek takım olan Team Bosphorus, Fas’ın, Mardin, Antakya ve Şanlıurfa illerinin konut tipolojisine ait yerel malzemelerden biri olan toprağı bugünün yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarıyla bir araya getirerek, özelde Fas’a, genelde ise Afrika kıtasına yeni, yerel, ekonomik, ekolojik ve sürdürülebilir bir konut projesi önermeyi hedefliyor. Prof. Dr. Ruhi Kafesçioğlu’nun geliştirdiği Alker yönteminden yola çıkan ve Türkiye’nin önde gelen yapı malzeme firmalarından Fibrobeton’un fabrikasında üretilen toprak bazlı panellerin, Team Bosphorus’a inovasyon ve sürdürülebilirlik kategorisinde puan kazandırması bekleniyor.
Reyard Evi’nin çok önemli bir diğer yenilikçi yönü de mikro yosunların kullanıldığı biyolojik atık arıtma sistemleriyle kendi atığını arıtacak, bu atığını peyzajında kullanılmak üzere gübreye dönüştürecek olması. ReYard Evi bir orman gibi havadan CO2 alıp O2 üretme kabiliyetinde olan yosun havuzuyla atık suyun sulama suyu olarak yeniden kullanımını sağlamayı, projenin karbon ve su ayak izini en aza indirmeyi hedefliyor. Bunların yanı sıra fotovoltaik ve güneş panelleri, havadan suya ısı pompası, doğal havalandırma ve faz değiştiren malzemeler gibi günümüzün en yeni teknolojilerinin kullanımıyla enerji verimliliğinin en yüksek seviyeye çıkarılması bekleniyor.
Mimari Tasarımı ve yenilenebilir enerji teknolojilerini kullanma biçimiyle favori adaylardan biri olan TeamBosphorus’un Eylül ayında yarışmaya katılabilmesi için sponsorluk desteğine ihtiyacı var. Sponsor olmak ve süreci takip etmek isterseniz, instagram ve facebook adreslerinde takip edebilirsiniz...
Kaynak:
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.