elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

STM32F103C8 ile Standart Peripheral Library Dersleri |
1. Bölüm

Elektronik dünyasında en önemli yerlerden birisine sahip olan mikrodenetleyiciler ile kendimizi geliştirip , projeler gerçekleştirmek hatta ürün üretmek istemez miyiz? STM32F103C8 ile beraber bunu nasıl yapabiliriz? Derslerimiz ile bütün bunları yapmaya bir adım daha yaklaşabiliriz.



A- A+
10.02.2020 tarihli yazı 14701 kez okunmuştur.

Standart Peripheral Library Nedir?

Standart Peripheral Library STMicroelectronics firmasının  MISRA-C ile uyumlu , Strict ANSI-C ile geliştirilmiş  kütüphaneleridir. Her ne kadar ST firması şu anda HAL kütüphanelerine destek verse de bir çok geliştirici günümüzde StdPeriph Library ile projelerini  geliştirmeye devam etmektedir.  Derslerimizde de  bu kütüphaneleri STM32F103C8  mikrodenetleyici üzerinde nasıl kullanacağımızı öğreneceğiz.

Keil Kurulumu
Derslerimiz de Keil µVision ® IDE  geliştirme ortamını kullanacağız. Bu ide bize 32 KB program sınırı koymaktadır. Bu sınırın altında ücretsiz olarak kullanabileceğimiz bir geliştirme ortamıdır. Ama bu büyüklük bizim için fazlasıyla yetecektir. Programı indirmek için bu linki kullanmamız gerekmektedir. Link üzerinde MDK-Arm kısmına tıklayarak bilgileri doldurduktan sonra programımızı indirip kullanmaya başlayabiliriz.

Kütüphane Kurulumu

Kırmızı okla gösterilen Pack Installer kısmına tıkladıktan sonra sol tarafta ki “Device” kısmından kullanacağımız mikrodenetleyiciyi seçtikten sonra sağ tarafta ki Pack kısmında 2.3.0 sürümünü indirmemiz gerekir. Bu kısımda bilgisayarınızın internete bağlı olması gerekmektedir.
 


Resim 1  : Pack Installer Menüsü

İlginizi Çekebilir: DRAM Nedir? DRAM Özellikleri


 
Proje Oluşturma

Kütüphane kurulumlarını tamamladıktan sonra artık projelerimizi oluşturabiliriz. Bunun için Project > New µVision Project’e tıkladıktan sonra projemizin nereye kaydedileceğini ve ismini giriyoruz. Daha sonra gelen ekranda kullanacağımız mikrodenetleyicimizi seçmemiz gerekir.


Resim 2  : Mikrodenetleyici Seçimi
 
Programımızı sonra projemizde kullanmamız gereken kütüphaneleri eklemeliyiz. Burada dikkat etmemiz gereken her projeye eklememiz gerekenlerdir. Bunlar CMSIS altında “CORE” , Device altında “Startup” ve yine Device> StdPeriph Drivers altında “Framework”  seçenekleridir. Daha sonra StdPeriph Drivers altında örneğin analog okuma yapmak istiyorsak ADC veya zamanlayıcıları kullanmak istiyorsak Timer gibi seçenekleri seçmeliyiz.



Resim 3  : Kütüphanelerin Eklenmesi

Şimdi yapmamız gereken projemize main.c dosyamızı eklemek. Bunun için File> New kısmına tıkladıktan sonra açılan text dosyasını proje dosyamızın içine main.c olarak kaydetmeliyiz.  Oluşturduğumuz main.c dosyamızı proje öğelerine eklememiz gerekir.


 
Resim 4  : main.c Kayıt Edilmesi



Resim 5  : Projeye Dahil Edilmesi

 
Burada “Manage Project Items” ikonuna tıkladıktan sonra “Add Files” ile oluşturduğumuz main.c dosyamızı projemize eklemeliyiz. Main dosyamızı projemize ekledikten sonra son kalan ayarlarımızı yapıp projemizi geliştirmeye başlayabiliriz. Bunun için “Options for Target” menüsüne girip öncelikle Target kısmında Xtal(MHz) kısmını “8” yapmamız gerekir.


Resim 6  : Kristal Ayarı

İlginizi Çekebilir: Mikro C ile C Programlama Dersleri 1
 
Sonra C/C++ kısmında “Define” bölmesine kullanacağımız mikrodenetleyciyi , kullanacağımız kütüphaneyi  ve HSE(High Speed External) değerini girmemiz gerekir. “USE_STDPERIPH_DRIVER,STM32F1XX,HSE_VALUE=8000000” Şeklinde girebiliriz. HSE(High Speed External) ve HSI(High Speed Internal) terimleri gelecek yazılarda detaylı anlatılacaktır.



Resim 7  : Kütüphane İsmi, HSE Değeri

Son olarak  Utilities kısmında “Use Debug Driver” kısmında  tiki kaldırmalı , St-Link Debugger  seçtikten sonra Settings üzerinden “Reset and Run” kısmınına tik koymalıyız. Bu kısımda mikrodenetleyicimize programı yüklerken kullanacağımız yöntemi seçiyor olacağız. Biz programlarımızı yükleme , test aşamalarında ST-Link kullanacağız.

Resim 8  : ST-Link Seçimi
 
Bütün bu ayarları yaptıktan sonra projemizi yazmaya başlayabiliriz. Projemizi yazmaya main.c dosyamıza kütüphaneleri eklemekle başlamamız gerekir. Kütüphanelerimizi  main.c üzerinde sağ tıklayıp “Insert ‘#include file’ kısmında bulabiliriz. Kütüphanelerimizi ekledikten sonra main fonksiyonumuzu oluşturarak F7 tuşu(Rebuild) ile  bir hata olup olmadığını görebiliriz.



Resim 9  : Geri Bildirim

İlginizi Çekebilir: Phyton Programlama 1. Bölüm

 
Bütün bunları yaptıktan sonra “0 Error” geri bildirimini aldıysak eğer evet projemiz doğru bir şekilde oluşturulmuştur.  Artık hayallerimizin izin verdiği kadar proje geliştirebiliriz.


armkeil.blob.core.windows.net



Yazar: Yasin Tekin



            

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar