Telefon Kabloları ile 10 GBps Bant Hızı |
Bell Laboratuvarları Rekor Kırdı
Bell Laboratuvarları yine bir ilke daha imza attı. Yeni bir dünya rekoruna ev sahipliği yapan ünlü laboratuvar, telefon kabloları ile 10 GBps broadband hızına erişti. Alcatel-Lucent bölümünün gerçekleştirdiği rekor, internet dünyası için heyecan verici. Ayrıntılar haberimizde.
12.07.2014 tarihli yazı 12490 kez okunmuştur.
Mevcut sistemimiz bakır kablolar üzerinden aktarılan verinin sınırları olduğunu gösteriyor. Ancak Amerika’nın en eski ve en büyük teknoloji araştırma merkezlerinden biri olan Bell Labs’a göre bu sınırlar yakında ortadan kalkabilir.
Bell Laboratuvarlarında yapılan bir deney sonrasında veri aktarımında yeni rekorlar kırıldı. Aslında şu ana kadar bildiğimize göre bakır kabloların üzerinden daha fazla veri aktarımı gerçekleştirmek için sinyal frekansı yükselttiğimizde bakır kablo ısınır. Böylece sinyal, güç kaybeder ve kısa mesafe içerisinde bozulmalar yaşanır.
Bu gibi sebeplerden dolayı da özellikle internet bağlantısı sağlanan yerlerde fiber optik kablolar kullanılır ve böylece daha yüksek hız elde edilir.
Bell Laboratuvarları Alcatel–Lucent firmasının AR–GE bölümü diyebiliriz. Bu bölüm standart bakır kablolara yeni prototipi geliştirilen bir teknoloji eklemeyi başardı.
Bell Laboratuvarlarında geliştirilen “XG–FAST” teknolojisi ise fiber optik kablolara olan bağımlılığı azaltma amacıyla test edildi. Oluşturulan bu standart sayesinde bakır kablo üzerinden 10 GB/saniye gibi bir hızda veri aktarımı gerçekleştirilebiliyor ki bu günümüz teknolojisi için yüksek bir hız değeri.
Alcatel–Lucent Sabit Ağlar Bölümü Başkanı Federico Guillén, rekorun inanılmaz bir yenilik getirdiğini ve geniş bantlı internet dünyasında çok daha güzel şeylere tanık olacağımızı belirtti.
Firma yetkililerinin belirttiklerine göre XG–FAST teknolojisinin kökleri aslında “G.fast” isimli daha eski bir teknolojiye dayanmaktadır. Aynı zamanda bu teknolojinin müşterilere sunulmasının ise 2015 yılında olacağı yönünde bilgiler de mevcut.
Bakır kabloların fiziksel sınırları ise halen devam ettiği için geliştirilen bu yeni teknoloji, şu anda laboratuvar koşullarında sadece 70 metre gibi bir mesafede bu hız değerinde kayıpsız veri sinyali aktarabiliyor.
Bu menzil ise şu anda birçok kişi için yeterli değil tabii ki. Uygulamaya geçildiğinde ise yakın mesafede büyük miktarda ekonomik açıdan tasarruf sağlayabiliyor.
Bell Laboratuvarındaki mühendislerin bir sonraki amacı kayıpsız verinin taşındığı menzili uzatmak. Böylece servis sağlayıcılar sokaktaki ana fiber optik hattını evlere uzatmak yerine XG–FAST teknolojili kablolar kullanacak ve uzun dönemde ekonomik olarak yüksek oranda tasarruf sağlayacaklar.
Hem devlet ekonomisini hem de doğayı düşünen bu projenin şu anda ise geliştirme testleri devam ediyor. Gelişmeleri zaman gösterecek.
Kaynak:
► Digital Trends
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.