elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tersine Mühendislik |
Reverse Engineering

Gelişen CAD teknolojisiyle birlikte, gelişimini sürdüren ve giderek popülerleşen Tersine Mühendislik kavramı literatürde ''Bir aygıtın, objenin veya sistemin; yapısının, işlevinin veya çalışmasının, çıkarımcı bir akıl yürütme analiziyle keşfedilmesi işlemidir.'' olarak tanımlanır. Yani kısaca özetlemek gerekirse CAD verisi olmayan mevcut bir modelin 3 boyutlu lazerli tarayıcılar yardımı ile CAD modelinin bilgisayara aktarılması işlemidir. Detaylar yazımızda...



A- A+
01.02.2014 tarihli yazı 15976 kez okunmuştur.

Gelişen CAD teknolojisiyle birlikte gelişimini sürdüren ve giderek popülerleşen Tersine Mühendislik (Reverse Engineering) kavramı literatürde; "Bir aygıtın, objenin veya sistemin; yapısının, işlevinin veya çalışmasının, çıkarımcı bir akıl yürütme analiziyle keşfedilmesi işlemidir." olarak tanımlanır. Yani kısaca özetlemek gerekirse CAD verisi olmayan mevcut bir modelin 3 boyutlu lazerli tarayıcılar yardımı ile CAD modelinin bilgisayara aktarılması işlemidir.


 



 İlginizi Çekebilir : AutoCAD Dersleri 1 |Elektrikport Akademi
 
 

Tersine Mühendisliğe Neden İhtiyaç Duyulur? 


Kumpas, mikrometre gibi klasik ölçü aletleri ile ölçülerinin alınması mümkün olmayan parçaların CAD ortamında yeniden modellenmesi gerektiğinde Tersine Mühendislik kavramı imdadımıza yetişir ve 3 boyutlu tarayıcılar yardımıyla model CAD ortamına aktarılır. Böylece parça geometrik olsun veya olmasın oldukça yüksek hassasiyete sahip CAD modelleri elde edilebilir. Ayrıca modelleme süresi bir hayli kısaltılabilirken modelleme esnasındaki hatalar da en aza indirgemiş olunur.
 



 
Tersine mühendislik, çoğunlukla diğer milletlerin teknolojilerini, aletlerini, bilgilerini veya sahada sıradan askerler tarafından toplanan veya haber alma operasyonlarıyla toplanan bilgi parçalarını kopyalamak için, ordu tarafından sık sık kullanılır. İkinci Dünya Savaşı’nda ve Soğuk Savaş’ta sıkça kullanılmıştır.

 


 
Bunun dışında piyasada genellikle elde var olan ancak nasıl imal edildiği muamma olan, herhangi bir yolla içini göremediğimiz, parçaya ait herhangi bir teknik dökümanın (teknik resim, proje v.b.) bulunmadığı, seri üretim yapılacak bir numunenin üretim öncesi modellenmesinin gerektiği durumlarda da tersine mühendislik yardımı ile parça modellemesi yapılabilir.

 


 
Biyomedikal sektöründe de geometrik olmayan, hassas modelleme gerektiren pek çok alanda da tersine mühendislik metodu kullanılmaktadır. Bu metotlar sayesinde tıp alanında önemli ilerlemeler sağlanmış ve sağlık sektörü büyük çıkmazlara çözümler getirebilmiştir. 

 

 

Tersine mühendislik prosesi tam olarak şu şekilde işler:
 
1. Mevcut modelin 3 boyutlu tarayıcılar yardımı ile taranması
2. Tarama sonucu nokta bulutu denen yapının oluşması
3. Nokta bulutu denen yapıda X,Y,Z düzleminde noktaların birleştirilmesi ile eğrilerden oluşan yapının elde edilmesi
4. Elde edilen yapının sonlu elemanlarına ayrılması (meshlenmesi)
5. CAD modelin oluşturulması
 
Bu aşamalardan sonra modelin  üzerinde değişiklikler yapılabilir, oluşturulan model analiz programları yardımı ile analiz edilebilir, CAM ortamına aktarılıp seri imalatına geçilebilir.
 
Yasal sınırları aşmamak kaydı ile pek çok avantajı da beraberinde bizlere sunan tersine mühendislik uygulamarı mühendislik dünyasına yeni ufuklar açmış ve açmaya da devam edecek gibi görünüyor.
 

Hülya ALKAN

Kaynak:

► Multivu
► Creaform
► Wikipedia

 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar