Tesla Bobini ile Teslaphoresis Geliştirildi
Tesla bobini müze raflarından kaldırılıp tekrar gün yüzüne çıkıyor. Tesla bobini sayesinde oluşturulan elektrik alan nanoteknoloji ile üretilen materyallerin hareket edebilmesi ve bu hareketin kontrolünü sağlayacak yeni bir teknoloji olan Teslaphoresis geliştirildi.
20.04.2016 tarihli yazı 15053 kez okunmuştur.
Nikola Tesla 1891 yılında yüksek gerilim, düşük akım, yüksek frekans, alternatif akım ve elektrik alan üzerinde yaptığı çalışmalarını daha çok kablosuz elektrik enerjisini iletebilmek için yürütüyordu. Bu çalışmalar sonucunda icat ettiği ve kendi ismiyle anılan Tesla Bobin'i bu günlerde asıl kullanım yeri bilim sergilerinde ziyaretçilerin ilgisi haline geldi. Bu algıyı değiştirmek üzere Rice Üniversitesi'ndeki araştırmacılar kendi kendine bağlantı kurabilecek karbon nanotüplerden uzun zincirler elde etmek için Tesla Bobinini kullandılar. Aşağıdan yukarıya doğru nanomataryellerin kontrolünü sağlamak sinirler gibi hareket edip aynı zamanda dokunmadan elektronik devrelerin oluşturulabilmesi rejeneratif tıp da dahil olmak üzere uygulamalarda yararlı olabilecek bir çalışma.
Araştırmacıların ACS Nano dergisinde yaptığı açıklamalara göre "Tesla bobininin her nanotüpün uçlarında pozitif ve negatif salınıma neden olan bir elektrik alanı oluşturması uzun zincirler halinde kendi kendine bağlantı oluşturabilmeyi" sağladı. Herhangi bir direk müdahale olmadan uzaktan gerçekleştirilebilen bu nanotüp yapısı araştırmacıların en çok şaşırdığı durum olarak belirtiliyor. Daha önceleri elektrik alan ile küçük nesnelerin hareketi sağlanmıştı fakat bu çok kısa mesafelerde gerçekleşti. Araştırma lideri olan Paul Cherukuri Teslaphoresis’in büyük çaptaki hareketlerin kontrolünü uzaktan da gerçekleştirebilecek yeteneği olduğu söylüyor. Tesla bobininin nanotüpler üzerindeki etkisi yalnızca birbirini bağlamaya yönelik olamaz. Aynı zamanda oluşturulabilecek devre yolları için nanotüplere güç sağlanabilir. Aşağıdaki videoda iki led arasında nanotüplerin hareketleri sayesinde devre oluşturabilecek yolların sağladığını görülmektedir.
Rice araştırmacıları ilk olarak nanotüpleri karbondan üretmişlerdir. Bunun nedeni ise araştırmaların yürütüldüğü kurumda maddelerin elde edilmesi için gerekli olan HiPCO işleminin gerçekleşmesinden ötürü oluşan bolluk. Fakat araştırmacılar Telephoresis'in gelişim sürecinde farklı nanomateryallerin kullanılması fayda sağlayabileceğine değiniyor. Kullanılan malzeme ne olursa olsun kilit unsur burada Tesla bobinidir. Araştırmacılar bobinlerin verdiği gücü arttırarak çok daha güçlü kuvvet etkilerin oluşabileceğini ön görüyor. Bu durum karmaşık devre yapıları için gerekli güce ihtiyaç duyulması halinde katkı sağlarken, aynı zamanda birden fazla bobinin karmaşık yapılarda kullanılabileceğini gösteriyor.
Tesla bobinin gücü ve sayısının değişkenlik gösterebilmesi, farklı maddeler için gerekli gücü sağlama, daha fazla mesadeden kontrol ve daha karmaşık yapıların oluşturulmasında çalışmalara kolaylık sağlamaktadır. Son olarak CHerukuri bu çalışma için yaptığı açıklamalarda, biyolojik ve yapay sistemlerde maddelerin davranışlarını denetlemek için geliştirilen birçok uygulamanın olduğu fakat bu konuda fizik ve kimyanın iç içe olduğu çalışmalar asıl heyecan verici sonuçlar oluşturabileceğine değiniyor.
Kaynak:
►spectrum
►gizmag
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.