elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türk Firma, Mühendis ve İşçisi Dizel Treni Gururla Sunar!

Türkiye Vagon Sanayii AŞ. tarafından yapılan Türk mühendislerinin yeni ürünü dizel trenler gelecek için büyük umut vaadediyor.



A- A+
22.04.2011 tarihli yazı 5481 kez okunmuştur.

Yerli üretimin büyük önem kazandığı günümüzde hem ekonomik hem de ülkemizin güçlenmesi konularındaki gelişmeler yüzümüzü güldürüyor. Bugün birçok alanda Türkiye, sektörlere dünya çapında yön veriyor. Yerli üretim sayesinde hem ülkemiz kalkınıyor hem de gelecek günler ve nesiller için umudumuz giderek artıyor.



Türk mühendislerin teknolojiye katkıları tüm dünyada konuşulurken ülkemize kazandırdıkları yenilik, onları daha da önemli bir pozisyona taşıyacak gibi görünüyor. Yıllardır Türk demiryollarına başarıyla hizmet veren Türkiye Vagon Sanayii AŞ. (TÜVASAŞ), en son projesi ile ülkemizin insanlarına büyük bir sevinç ve gurur yaşattı. Ürettikleri Türkiye'nin ilk yerli dizel tren seti düzenlenen törenle görücüye çıktı.



Mithatpaşa Tren İstasyonu'nda düzenlenen törende ilk test sürüşünü eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yaptı. Yıldırım konuyla ilgili olarak, ''Dünyaya da tren setleri yapıyoruz. İşte TÜVASAŞ, Bulgaristan'dan, Avrupa Birliği ülkesinden sipariş aldı. Irak'a iş yapıyor. TÜLOMSAŞ, Amerika Birleşik Devletleri'nin dünyanın lokomotif devi General Electric ile anlaşma yaptı. 50 adet yeni nesil lokomotifi Eskişehir'de yapacak. İngiltere'ye de ilk siparişini yaptı ve teslim ettik. Önümüzdeki 12 yılda 10 bin kilometreye varan yüksek hızlı tren demiryolu yapacağız. Yine, 4 bin kilometreye varan normal demiryolunu tamamen yeniden yapacağız. Her yıl 800 kilometre mevcut demiryolu hattımızı da yenileyeceğiz. Böylece Cumhuriyetin 100. yılına girdiğimizde Türkiye, batısıyla doğusuyla, kuzeyi ve güneyiyle, 25 bin kilometre modern demiryoluna kavuşmuş, gelişmiş bir Türkiye olacak. O zaman demiryollarının refah ve ümran yolu olduğu gerçek anlamda yaşanmış olacak. Şimdi artık Türk insanı, Türk işçisi ile dünyanın gelişmiş ülkelerinde ne yapılıyorsa bizde de o olacak çağrısına en iyi şekilde kulak veren ve bunu başaran bir ülke olduk. Şimdi artık savaş gemimizi bile yapıyoruz. Şimdi artık her türlü ticari gemiyi de yapıyoruz. Tren setlerimizi de yapıyoruz. Hızlı tren setlerimizi de yapıyoruz. Uçağımızı da yapacağız. Uydumuzu da uçuracağız. İşte Türkiye'nin varacağı hepimizin arzu ettiği nokta budur''' şeklinde konuştu.



'Anadolu' ismini verdikleri trenler son teknoloji özellikleri içlerinde barındırıyor. İçlerinde uçaklarda kullanılan koltuklar mevcut. LCD ekranlar, yüksek kalitede anons sistemleri ve daha birçok yenilik ile hizmet kalitesini en üst düzeye ulaştırmayı hedefliyorlar. Ayrıca tren 140 km hıza ulaşabiliyor. Demiryolunun ne kadar önemli bir ulaşım çeşidi olduğu savaş dönemlerinden de kolaylıkla anlaşılabiliyor. O dönemlerde gerek insan gerekse eşya taşımacılığında kullanılan trenler sayesinde birçok amaç kısa zamanda gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de de demir yolları son dönemde büyük destek alıyor. Bu sayede büyük ve heyecan verici projeler kısa zamanda gerçekleştirilebiliyor.



TCDD Genel Müdürü , ''Bu projelere inanmayanlar, inananlardan çoktu. Hayata geçirdiğiniz her proje bunu tersine çevirdi. Bugün sanayiciden esnafa kadar toplumun her kesimi, 7'den 70'e herkes demiryollarına inanmakta, projelerden büyük bir heyecan duymaktadır. Demiryolu seferberliğimiz sayesinde yüksek hızlı trende Avrupa'da 6'ıncı, dünyada 8'inci duruma geldik. Bugün, Türk firma mühendis ve işçisi, yüksek hızlı tren hatlarını kısa sürede ve daha ucuza inşa edebilme yetilerine ulaştı. Dünyadaki gelişmeleri yakalarken mevcut sistemi de unutmadık. Yollarımızı yenilerken bağlı ortaklarımızdan olan TÜVASAŞ, TÜDEMSAŞ ve TÜLOMSAŞ'ta üretilen, çeken, çekilen araçların modernizasyonuna başladık. Raylarımız ışıldarken araçlarımızı da pırıl pırıl hale getiriyoruz. Diğer taraftan yerli ve yabancı özel sektör işbirliğinde ülkemizin dört bir köşesinde demiryollarımıza sanayi bacaları kazandırıyoruz.' şeklinde konuşarak yerli üretime dikkat çekti.



Türk demiryolları gelecek hedeflerini çok büyüttü. Şu ana kadar yenilenmesi tamamlanan 5 bin 400 kmlik demiryolu hattının kalan yaklaşık 6 bin km lik kısmı Cumhuriyetimizin 100. yılına kadar tamamlanmış olacak. Ayrıca 10 bin km lik çok hızlı tren hattı da tamamlanmış olacak ve Türkiye doğudan batıya, kuzeyden güneye 25 bin km lik demiryolu hattına sahip olacak. Mevcut demiryolu hattı ve trenleri de kısa zaman içinde yenilenerek daha modern bir konuma getirilecek.



Türk firması, Türk mühendisi ve Türk işçisi böyle mükemmel projeleri gerçekleştirdikçe gelecek artık daha net görünmeye başlıyor.






Kaynak: AA, TÜVASAŞ



Emre MERSİN / Elektrikport


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.