elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Röportaj |
Emsa Jeneratör Satış ve Pazarlama Direktör Yardımcısı Gökhan Yücel

Jeneratör sektörünün öncü firmalardan biri olan Emsa Jeneratör'ün satış ve pazarlama direktör yardımcısı Gökhan Yücel Bey ile hem kendisini tanımak hem de ülkemizde jeneratör sektörünü yakından takip etmek adına keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.



A- A+
16.05.2017 tarihli yazı 12232 kez okunmuştur.

1)Öncelikle Gökhan Yücel Bey’i kısaca tanıyabilir miyiz?

1967  yılında İstanbul’da doğdum. İlk ve orta  eğitimim ardından Liseyi Pertevniyal Lisesi, ardından  üniversite eğitimimi İTÜ  Gemi  inşaatı mühendisliği  bölümünde  1991  yılında  tamamladım. Son sınıfta  mesleki  iş hayatıma  stajyer müh. olarak STFA Sedef tersanesinde başladım. Çok sevdiğim  mesleğimi 1995  yılına  kadar yapıp,  1996 yılında enerji sektörüne  geçtim.
1995 yılından  beri  aralıksız  enerji sektöründe başlangıçta ilk kademe yönetici, zaman içinde orta ve üst  kademe  yöneticiliğe  kadar  uzun süreler  görev  yaptım. Enerji  sektörünün  güçlü  firmalarından Emsa Jeneratör’de  yönetici  olarak  görevime  devam etmekteyim.

 

2)Sektördeki kariyer basamaklarınız nasıl şekildendi? Jeneratör sektöründe çalışmaya nasıl başladınız?

Az  önce de  anlattığım  gibi jeneratör sektörüne 1996 yılında  bir  jeneratör firmasında başlamam ile  ilk adımı attım. Uzun yıllar  bu firmada üst  düzey yönetim seviyelerine  kadar 13 yıl çalıştım  ardından  toplam  4 yıl kadar KGK  ve Kojenerasyon  enerji  sektörlerinde  de  çalışarak  tecrübe edindim.
 
 

3)“Kariyerim için kırılma noktasıydı.” dediğiniz bir anınız var mı?

Kariyerimdeki birinci kırılma noktası gemi inşa sanayinden ayrılarak jeneratör sektöründe CRM satış pazarlamada kariyerime başlamam, ikinci kırılma noktası ise  13 yıl çalıştığım firmadan  en üst  seviyede  yönetim  kademesinde  iken  ayrılmam olmuştur.
 

4)Emsa Jeneratör’ün ürün portföyünde hangi ürünler bulunuyor ve hangi hizmetleri veriyorsunuz?

Emsa Jeneratör, enerji sektöründe  lider kuruluşlardan birisi konumunda. Ürettiği  ürünlerin %75’ini 85 ülkeye ihraç etmekte ve ülke  ekonomisine ciddi ölçüde katkıda bulunmaktadır. 2016 yılından beri ülkemizin ilk 1000 ihracatçısından biri olup, jeneratör ihracatının tamamına yakınını yapan 3 firmadan biridir. Ürün portföyünde 10kVA dan 2500 kVA'ya kadar benzinli portatif, dizel endüstriyel jeneratörler mobil jeneratörler ve ışık kuleleri bulunmaktadır.
 

5)Türkiye’de jeneratör sektörü sizce ne durumda? Yerli jeneratör üretimi konusunda geleceğe dair düşünceleriniz nedir?

Jeneratör sektörü ciddi ölçüde kalitesiz ve satış sonrası servisi dahi olmayan ürünlerin Çin’den  ithal edilmesi nedeniyle kalitesizlikte yarışan ürünlerle adeta jeneratör çöplüğüne dönüşmek üzeredir. 3-5 kişiden oluşan merdiven altı dahi diyemeyeceğim (çünkü üretimleri yok) firmaların Çin’den ithal ettikleri  ürünlerin adeta  istilası altında  olan bir jeneratör sektörümüz var. Yerli  üretim de bu kalitesiz mallarla mücadele etmek zorunda  kalmakta  maalesef. Müşteri kalite bilincinin de istenen  seviyede  olmaması nedeniyle bu  ürünler talep görmeye devam ediyor. Fakat satış  sonrası yedek parça  tedariği  olmayan bu merdiven altı firma ithal ürünleri, çalışırken ciddi  arızalar yapmakta hatta yanmakta yatırımları da  riske atmaktadır. Satın alma aşamasında  çok cazip görünen orta ve uzun vadede bu ürünler ülkemiz için bir milli servet kaybından başka bir şey değildir. Yakın bir geçmişte  hükümetimizin aldığı karar ile Çin’den ithal edilen ürünlere getirilen vergi oldukça olumlu olmakla birlikte tam manasıyla  bu ürünlerin ithalatını engelleyememiştir. 1970’lerden bu yana yerli üretimin  içinde olan firmamız, ürettiği ürünlerin %75’ini ihraç ederek ülke ekonomisine katkı yapmaya devam etmekte, Çin malı baskısına karşı  yerli üretimin doğasından gelen gücünü müşterilerine aktarmaya yarattığı  katma değeri yine ülkesinde yatırımlara yönlendirerek, vergisini ödeyerek ülkemiz  ekonomisine katkılarını arttırarak sürdürme azminde  üretim yolculuğuna devam etmektedir.

6)Endüstri 4.0 olarak adlandırılan 4. Sanayi Devrimi’nde Türkiye’nin dijital dönüşümü hakkındaki düşünceleriniz nedir? Emsa Jeneratör’ün Endüstri 4.0’a yönelik çalışmaları var mı?

Endüstiri 4.0 sanayi devrimine inanan, bu konuda AR-GE prosesinde yaptığı  geliştirmeler ile şirketimiz  pozisyonunu almış, 2 yıldır M2M teknolojilerine yaptığı yatırımlar ile Eskişehir fabrikasında tam zamanlı makine teknolojisini kullanarak  üretimini yapmaktadır. Ancak ülkemizin endüstri 4.0 konusunda henüz beklenen pozisyonu aldığını maalesef söyleyemeyiz.
 

7)Son olarak, Jeneratör sektöründe söz sahibi olmayı hedefleyen gençlere önerileriniz nelerdir?

Genç arkadaşlara, sanayi sektöründe  çalışmayı isteyenlere stajlarını bir jeneratör firmasında  dört dörtlük, çok iyi  yapmalarını,  bir fiil çalışarak  sektörü  tanımaya, hangi  pozisyona (tedarik zinciri, CRM müşteri hizmetleri, CRM pazarlama) kendilerinin yatkın olduklarını, yetenek birikimlerinin hangisine uygun olduğunu anlamaya çalışarak, üst yöneticileri ile ilişkilerini geliştirip  birikimlerinden ve önerilerinden faydalanmaya çalışmalarını salık veririm.

Son olarak  bize  bu fırsatı  verdiğininiz için ElektrikPort ekibine teşekkür eder, başarılarınızın devamını dilerim.


 
burak altın burak altın Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.